pam tangan untuk pengambilan airMenyediakan rumah ladang di luar bandar jika tiada elektrik boleh pam tangan untuk air dari telaga. Sering kali di pedalaman ada masalah dengan bekalan kuasa. Dalam kes ini, sumur Abyssinian dan pam tangan akan menjadi satu-satunya peluang untuk lembu dan tumbuhan air. Alat yang tidak terurus akan membantu jika akuifer tidak terletak lebih jauh daripada 30 meter.

Baca juga mengenai pam tenggelam untuk telaga di negara ini!

Pelbagai pam air tangan

pam industri manualSebarang reka bentuk pam tangan untuk air dari telaga, ia akan berfungsi jika sistem hidraulik dan sistem pintasan ditentukur. Sistem injap yang digunakan menyumbang kepada penciptaan tekanan dengan menggunakan kekuatan otot manusia.

Semua peranti tangan untuk mengepam dibahagikan dengan peranti:

 • omboh;
 • rod;
 • membran;
 • bersayap.

Daripada jumlah ini, hanya pam tangan penyedut yang sesuai untuk telaga dengan kedalaman 20 m.

Pam berulang digunakan untuk mengangkat air dari kedalaman tidak lebih dari 10 m. Bahagian bawah tanah boleh dibuat dengan mudah dan dengan makanan lazat. Tetapi ia mewakili lajur paip dan tuas.satu jenis pam tangan

Bahagian kerja mewakili omboh yang bergerak di lengan. Bahagian bersebelahan mereka digosok. Pergerakan pemegang pada piston disalurkan melalui rod. Garis sedutan mesti mempunyai injap sehala, kerana sistem ini beroperasi di bawah jurang. Di bahagian akhir omboh, terdapat injap yang terbuka untuk membiarkan air lulus di bawah tekanan.

Fasa penentuan operasi kumpulan omboh:

 1. Sistem berada di bawah teluk, ruang penuh, injap cek tidak membiarkan lajur air jatuh.
 2. Tuas didorong ke bawah, omboh bergerak ke atas dan mengalihkan air di atasnya dalam pelongsor. Di bawah omboh di zon dilepas datang air dari bawah.
 3. Apabila omboh bergerak ke bawah, injap cek menutup, dan lubang pada omboh terbuka, membiarkan air naik. Kitaran selesai.

Related  Pemotong rumput petrol yang digerakkan sendiri – pilihan yang sesuai untuk kawasan besar

Sistem ini kembali ke kedudukan asalnya. Jumlah air yang dibekalkan bergantung kepada kelantangan kebuk, iaitu, pada keratan rentas paip dan anjakan linear omboh.

Pam tangan pam untuk air dari telaga jauh berbeza dari omboh mengikut prinsip tindakan. Perbezaannya ialah kumpulan omboh kerja di dalam selongsong, di bawah jurang. Mempunyai simpulan di dalam air, sekurang-kurangnya 1 m dari permukaan, boleh lebih mendalam. Sistem ini berada di dalam air, dari bahagian bawah pada pasangannya ialah injap sehala. Dengan setiap omboh omboh, dia menolak lajur air di atasnya. Oleh itu, cecair boleh diambil dari lapisan 30 m dalam.

Semua pam tangan, tanpa mengira reka bentuk dan kedalaman telaga, mempunyai keluaran sebanyak 40 liter seminit. Amaun bergantung kepada usaha yang dibelanjakan, dan pada manusia kekuatan otot hampir sama.

tuil pam tanganKeadaan wajib bagi operasi pam rod pemukul adalah seksyen salib sarung 100 mm dan lebih. Dalam batang kecil, pembinaannya tidak sesuai. Tuas panjang memberikan strok besar omboh, tetapi air itu datang secara berselang, dari setiap pitching. Menentukan sistem sedemikian adalah tuas pengaruh yang panjang, memudahkan kerja otot.

Pam tangan vane untuk telaga dikawal oleh roda yang disambungkan ke bilah. Ruang kerja terdiri daripada 3 petak. Dua daripada mereka disambungkan ke paip sedutan. Di sana, melalui sistem injap, air memasuki bilik di bawah vakum dan dipam ke sistem dari petak dengan tekanan yang berlebihan. Air yang mengalir ke dalam petak atas dituangkan secara rata. Keadaan keseimbangan dicapai melalui peraturan injap.

mengendalikan pam diafragmaPam tangan membran untuk telaga adalah ruang dibahagikan dengan separuh oleh membran elastik. Partition movable disambungkan ke pemegang dengan batang. Bilik atas adalah sejuk, ia tidak mengambil bahagian dalam pemindahan air. Di bahagian bawah, satu saluran cawangan dihubungkan melalui injap dengan sedutan, yang lain ialah paip pelepasan. Apabila membran ditekan di ruang air, tekanan meningkat dan injap dibuka. Apabila batang dibangkitkan, diafragma naik ke atas, ruang cecair kerja disalurkan melalui injap bukan kembali untuk memulakan cecair. Tindakan ini berlaku dalam 2 kitaran. Pam diafragma boleh membekalkan air dari kedalaman 6 m.

Related  Mari kita membuat pemotong rumput yang boleh dipercayai dengan tangan kita sendiri

Pam tangan adalah murah, mudah untuk menghasilkan. Anda boleh membeli produk dalam hiasan yang baik, atau anda boleh membuatnya sendiri.

Pam pendesak dengan tangan sendiri

pam tangan buatan sendiriApabila mengeluarkan pam manual untuk telaga dengan tangan sendiri, adalah perlu untuk melakukan urutan operasi yang tepat. Adalah penting untuk mempunyai lapisan air yang mencukupi di ruang penerima pada tahap di atas 10 m dari permukaan. Ruang dengan omboh dilengkapi, dilengkapi:

 • muncung masuk dan keluar dengan injap;
 • engkol yang menghantar daya ke omboh;
 • semak injap pada talian sedutan;
 • hos untuk mengangkat air.

Ruang kerja boleh dibuat dari paip pada mesin pelarik, menggunakan badan silinder hidraulik atau ruang diesel, diameter dalam mestilah lebih besar daripada 80 mm, panjang 600-800 mm kosong. Keadaan utama, permukaan dalaman harus lancar, diproses. Pipa itu boleh menjadi segi empat tepat, tetapi omboh mengulangi bentuk dalaman.

Pam vila boleh di dalam perumahan plastik, tetapi hanya jenis tiang logam yang sesuai untuk hidup sepanjang tahun.

pam ombohUntuk mendapatkan ruang tertutup, adalah perlu untuk menutup hujung silinder dengan penyekat yang diperbuat daripada logam, plastik, kayu. Bahagian atas penutup digerudi di bawah batang. Di bahagian bawah – pasangkan injap, berhati-hati dengan selamat di tempatnya. Sisi paip keluar yang dikimpal.

Piston yang dihasilkan mestilah mempunyai anjing laut getah dan bergerak ke dalam badan tanpa usaha. Bahan ini boleh menjadi apa pun, bahkan churochka kayu. Omboh disambungkan ke batang oleh benang dan penyumbat.

Injap bukan pengembalian menentukan operasi pam masa depan. Dari ketumpatan penanaman di dalam sarang, ia bergantung kepada sama ada air dipegang di dalam hos. Melakukan injap membran atau bola. Item ini lebih baik untuk dibeli.

Related  Pam tenggelam untuk telaga – keperluan khusus, jenis peralatan

Lebih baik memasang struktur dipasang di dalam lubang, mengeluarkan kawalan dan keluar ke luar. Agar tuas itu kembali ke kedudukan asalnya, perlu memasang musim bunga.

Ia adalah mungkin untuk menghasilkan pam pam atau pam pengisap. Ketepatan dan penggunaan lukisan kerja akan mewujudkan mekanisme yang berkesan.

Pam tangan buatan sendiri untuk air – video