Pam AdigelLadang ladang yang biasa secara beransur-ansur bergerak ke peralatan yang menaikkan kekuatan fizikal, tetapi harga sederhana. Pam Agidel berfungsi sebagai contoh memudahkan kerja seorang petani dengan mempertimbangkan spesifiknya. Unit bersahaja dengan turun naik voltan dalam rangkaian, ia digunakan untuk menaikkan air dari tahap sehingga 7 meter dan untuk menyiram taman. Perisian agregat Ufa menghasilkan hanya 2 model perkakas rumah – Agidel-M dan Agidel-10.

Ciri pemasangan permukaan Agidel

prinsip operasi pamPam direka untuk mengepam air bersih. Mereka dipasang untuk diambil dari telaga, dari takungan terbuka terbuka ke pengairan. Prinsip pengoperasian aparat adalah sentrifugal. Pam Agidel mengepam cecair dengan pendorong berputar dalam cangkerang dalam bentuk siput. Pada saat putaran, terdapat vakum pada sedutan di dalam badan, air diambil oleh pisau, dan oleh sebab daya sentrifugal itu ditolak ke saluran paip pelepasan. Disebabkan pelepasan, air masuk ke dalam ruang, jadi radas itu dipanggil self-priming.

Pam itu terdiri daripada unit struktur:

 • sarung yang diluncurkan dari luar;
 • sarung enjin;
 • sebuah koklea yang juga berfungsi sebagai badan;
 • pendesak, pada satu batang dengan pengawal enjin;
 • motor elektrik, dengan gasket dan gasket, untuk pengedap dari persekitaran akuatik.

Reka bentuk mudah peranti tidak memerlukan perlindungan tambahan, penyegelan sambungan dan dengan itu ia murah, alat ini boleh diakses oleh setiap pengguna. Pam Agidel dilindungi daripada terlalu panas, tetapi ia digunakan apabila mengepam air di bawah 40 C. Susunan produk adalah berbeza. Setiap pam dipasang pada asas yang kukuh dengan pautan peringkat. Dalam kes ini, perlu diingat bahawa setiap 4 meter paip mendatar adalah sama dengan kehilangan kemungkinan mengangkat dari kedalaman 1 m. Pam dipasang di dekat telaga.

Related  Kami membeli pemanas air dengan pemanas untuk kediaman musim panas

Peranti pam Agidel-M

Pam Adigel-MPeranti dipasang pada asas tegar secara menegak. Bekalan air dari telaga dan mengepam sehingga 35 meter di bawah kuasa motor kecil dengan kuasa 0.37 kW. Sekiranya telaga adalah sehingga 20 meter jauhnya, satu ejektor, elemen kerja jauh digunakan. Motor pam tetap di permukaan.

Spesifikasi Pam Agidel:

 • mengangkat ketinggian – 7 m;
 • produktiviti – 2, 9 cu. m / jam;
 • diameter – 23.8 cm;
 • panjang – 25.4 cm;
 • berat – 6 kg;
 • harga adalah 4600 rubel.

Ciri khas pam adalah inlet sedutan awal, termasuk ruang kerja. Peranti berfungsi hanya pada suhu positif atau dalam bilik yang hangat. Gunakan pam air ringan Agidel untuk mengangkat air, meletakkannya dalam lubang yang jauh atau dengan melengkapkan rakit yang memegang pam pada permukaan cermin telaga yang mana air dikumpulkan. Anda hanya boleh belayar pam Agidel-10, yang tidak memerlukan padding air semasa permulaan.

Selaras dengan arahan operasi, pam Agidel mesti dipam oleh agen dengan suhu di bawah 40 C. Di bawah syarat-syarat ini, enjin beroperasi tanpa terlalu panas. Sebelum memulakan peranti, air dituangkan, bekerja “kering” akan mengakibatkan kerosakan yang tidak dapat dielakkan. Pam mesti dilindungi dari kelembapan dan serpihan, dari suhu sub-sifar.

reka bentuk pamIa wajib menggunakan litar pam tanah, penebat yang boleh dipercayai dari semua sambungan wayar.

Pam dilengkapi dengan wayar 1.5 m Untuk kemudahan, anda boleh menggunakan kord sambungan, atau anda boleh menggantikan kord kuasa peranti dengan yang lain, lebih lama lagi. Ini tidak bercanggah dengan keperluan arahan operasi.

Berbanding dengan pam Agidel M, pengubahsuaian kemudian, Agidel-10, disusun secara melintang dan 2 kali lebih kuat. Peranti ini tidak perlu dicurahkan sebelum dimulakan, ia menyediakan sedutan berasingan. Pam itu berat 9 kg, kepala dalam 30 m, menyediakan pam secara mendatar selama 50 meter. Kapasiti 3.3 meter padu sejam untuk keperluan isi rumah adalah mencukupi.

Kesukaran mengendalikan operasi dan penyelenggaraan

pam dalam operasiSebab mengapa pam pam kurang baik, tidak selalu bergantung kepada radas. Hos pengambilan harus diperkuat, jangan ubah salib. Apabila menggunakan paip air lembut, pelepasan dalam sistem menyebabkan profil itu dikontrak di bawah pengaruh tekanan atmosfera. Hos tersekat tidak membenarkan air melewati. Untuk mengelakkan masalah, hos bertetulang atau getah dengan tebal dinding lebih besar daripada 4 mm dan diameter dalaman 25-30 mm disambungkan ke hos sedutan.

Sekiranya terdapat kebocoran air dari lubang longkang, gantikan meterai minyak pada aci motor.

Untuk mendapatkan meterai minyak, anda perlu melepaskan pendesak, keluarkannya dari jangkar. Di dalam belukar ada 2 kotak pemadat, melalui partition. Mereka berubah dengan teliti, septum dibina semula. Kumpulkan pam dalam urutan terbalik.

Related  Kami melengkapkan bengkel rumah dengan mesin kerja kayu

Penyelenggaraan terdiri daripada penyingkiran periodik radas, pembersihan pendesak dan pelinciran bahagian berputar. Biasanya operasi sedemikian mendahului pemuliharaan musim sejuk. Langkah-langkah yang memanjangkan hayat pam termasuk pemasangan injap bukan kembalian kualiti pada talian kuasa. Semua sambungan mesti dimeteraikan untuk mengelakkan kebocoran udara.

Jangan gunakan kord kuasa dengan banyak pusingan. Hos yang rosak boleh menyebabkan litar pintas.

Kelebihan dan kelemahan pam

pemasangan pam AdigelPengilang telah menentukan kehidupan pam selama 5 tahun. Ia adalah selepas tempoh ini bahawa penggantian pertama meterai minyak diperlukan dengan operasi radikal yang tepat. Jangan gunakan alat untuk mengepam air kotor, pendesak boleh memakai kasar dan mesin akan kehilangan kepalanya.

Kelebihan pam Agidel termasuk:

 • penyelenggaraan dan pembaikan yang mudah;
 • harga produk yang rendah;
 • penggunaan tenaga yang rendah;
 • kehidupan yang panjang dan menyesuaikan diri dengan voltan yang tidak stabil dalam rangkaian.

Kesulitan ini disebabkan oleh keupayaan teknikal pam. Dia tidak boleh mengambil air dari kedalaman. Keperluan memasang peranti berdekatan dengan titik pemilihan.

Harus diingat bahawa produk dalam perumahan plastik adalah item kawalan.

Pengeluar pam Adigel-M – video