gergaji pekeliling untuk kayuUntuk setiap jenis bahan atau seksyen, alat-alat tertentu diperlukan. Pekeliling melihat di atas pokok boleh bergerak dan mudah alih, mempunyai pelbagai keupayaan dan kemungkinan tambahan. Terdapat banyak parameter yang harus berorientasikan untuk pilihan yang tepat.

Melihat gergaji atau pegun?

Parameter yang paling mudah untuk dinilai, terdapat hanya 2 pilihan:

 1. Pemasangan pegun adalah meja, dengan kayu bulat terbina dalam untuk kayu, yang memanjangkan kira-kira sepertiga. Ideal untuk perniagaan memotong rasuk sama lurus. Biasanya mesin tersebut memerlukan rangkaian elektrik khas (tiga fasa), jadi mustahil untuk meletakkannya di rumah.pemasangan tetap
 2. Untuk mengendalikan alat tangan, motor elektrik dengan mekanisme putar digunakan, di mana ia dapat menyambungkan bilah gergaji berbagai diameter. Alat sedemikian sesuai untuk kerja manual. Ia membolehkan anda melakukan pelbagai tindakan, tetapi prestasi kerja tersebut tidak tinggi.gergaji pekeliling mudah alih

Di bawah ini kita akan melihat bagaimana untuk memilih dan membeli tangan kayu cakera di atas kayu. Model pegun terlalu berbeza, jadi ia mestilah disassembled secara berasingan.

Melihat kuasa

saw pekeliling lihatSemua alat boleh dibahagikan kepada beberapa kategori kuasa:

 1. Kuasa turun naik antara 500-1200 watt. Digunakan untuk memotong papan sehingga ketebalan 45 cm. Pada masa yang sama, diameter cakera tidak boleh melebihi 160 mm. Ringan murah, yang cukup untuk kebanyakan kerja rumah tangga.
 2. Kuasa berbeza dari 1200 hingga 1800 watt. Ia digunakan untuk memotong rasuk sehingga 60 cm tebal. Diameter cakera dalam alat seperti itu boleh ditingkatkan hingga 200 mm. Nampak ini boleh dipanggil alat separa profesional.
 3. Alat terbesar mempunyai kuasa 1800 hingga 2500 watt. Digunakan untuk menggergaji log sehingga diameter 75 cm Agregat seperti ini juga boleh digunakan untuk memotong keluli. Ia boleh dimasukkan cakera sehingga diameter 350 mm. Cukup alat profesional yang besar dan berat.

Kuasa bergantung pada diameter maksimum cakera yang boleh dimiliki.

Petunjuk operasi

gergaji pekeliling dalam perkhidmatanSebelum memilih dan membeli saw kayu, anda perlu memberi perhatian khusus kepada ciri prestasi alat:

 1. Jarak gergaji boleh masuk ke dalam pokok bergantung kepada garis pusat cakera. Kedalaman kemasukan adalah parameter yang paling penting.
 2. Kelajuan putaran adalah indikator kedua yang paling penting. Kualiti kerja dan produktiviti buruh bergantung kepadanya. Semakin tinggi kelajuan putaran, semakin sedikit kecacatan dan kerusakan mikro di atas pokok.
 3. Potongan sudut adalah sudut di mana mesin boleh berfungsi. Dalam sesetengah kes, kemungkinan ini tidak boleh digantikan. Cerun biasa yang dibenarkan untuk kebanyakan instrumen ialah 45o, tetapi ada gergaji yang boleh melakukan potongan pada sudut 60o.
 4. Otonomi. Dalam sesetengah kes, anda perlu membeli perhimpunan yang boleh dijalankan pada kuasa bateri. Kuasa produk semacam itu biasanya rendah, tetapi alat itu dapat melihat pokok itu selama 20-50 minit.
 5. Mulakan mulus. Parameter pilihan ketika memilih, tetapi sangat berguna. Permulaan licin dan berhenti putaran menyelamatkan alat, melanjutkan hayat perkhidmatan.
 6. Menyekat permulaan rawak. Fungsi ini diperlukan untuk keselamatan yang lebih tinggi.
 7. Berat gergaji adalah parameter yang penting, kerana alat ini perlu diadakan secara kendiri semasa operasi. Jisim itu secara langsung berkaitan dengan kuasa saw, semakin tinggi, semakin berat unit itu. Tetapi masih anda boleh mencari alat yang berkuasa dengan berat badan yang rendah.

Cakera melihat kayu hanya boleh berfungsi dengan kayu, untuk logam anda perlu membeli peralatan lain.

Bagaimanapun, jika perlu, alat yang sama boleh memotong papan lapis, lamina, papan serat, papan serat, plastik, batu tulis, kaca plastik. Ia juga boleh memproses bahan lain yang boleh dibandingkan dengan kayu dari segi kekerasan dan kepadatan.

Related  Kami melengkapkan bengkel rumah – kami memasang band saw di atas kayu

Gergaji profesional atau amatur

menggergaji barAlat profesional ini terutamanya dicirikan oleh kuasa tinggi dan diameter cakera besar, yang dibenarkan untuk dimasukkan ke dalam gergaji. Ini memberi kesan kepada berapa banyak kayu boleh dipotong dengan mesin. Tetapi peralatan profesional berbeza tidak hanya dalam hal ini, tetapi terdapat beberapa kelebihan:

 1. Pelarasan sudut memotong mempunyai tetapan yang lebih tepat dalam darjah, dan juga penetapan cerun yang lebih dipercayai.
 2. Banyak unit profesional mempunyai penyelesaian reka bentuk yang memadamkan getaran, menjadikan kerja lebih mudah dan tepat.
 3. Alat ini mempunyai pengikat untuk menetapkan pada mesin khas, berkat yang mungkin untuk membuat lebih banyak luka.
 4. Banyak alat profesional, walaupun kuasa tinggi dan jumlah motor yang besar, mempunyai berat badan yang rendah. Ini dicapai dengan ringan, tetapi aloi kuat di dasar reka bentuk.

Pilih cakera untuk gergaji

melihat bilahKualiti menggergaji amat bergantung pada jenis pisau yang dimasukkan ke dalam pisau gergaji pada kayu:

 1. Kain karbida. Plat biasa yang digunakan dalam kebanyakan kes. Mereka berkhidmat untuk masa yang lama, dengan mudah memasuki pokok dan menahan beban.
 2. Jika anda ingin memotong dengan ketebalan minimum, anda perlu membeli cakera yang mempunyai gigi dengan ketinggian yang berubah-ubah dan bilah pemarkahan dengan paip.
 3. Untuk penggergajian radial atau pendulum, perlu membeli cakera khusus yang sesuai.

Sila ambil perhatian bahawa cakera perlu diasah pada peralatan profesional. Bilah karbida kekuatan tinggi dikasah dengan alat berlian. Anda hanya boleh memproses fail standard dengan fail.

Kajian video mengenai gergaji kayu bulat