kolam di negara iniLandskap buatan yang dibuat dengan bantuan seni, kolam dan peacocks berjalan menarik hanya dengan penjagaan yang betul. Penyejuk untuk kolam akan menyerap air dengan udara dan hidup. Tanpa pembaharuan, air yang bertakung akan berbunga, tutup dengan filem berlendir yang tidak menyenangkan dan bau busuk. Semua makhluk hidup memerlukan oksigen. Buat kolam yang dipenuhi dengan teratai ikan dan air hanya boleh aerasi.

Objektif penyebab pengudaraan air bertakung

katakSeluruh sistem air di planet ini adalah gerakan dan perputaran yang berterusan. Air bawah tanah, sungai, tasik dan lautan garam disambungkan, pertukaran air termasuk suasana. Mengadun, jet menarik udara. Dan hanya kolam tidak menyertai tarian biasa. Bahagian bawahnya dilapisi dengan bahan penebat, permukaan kecil tidak dapat menembusi ketebalan oksigen terlarut, yang diperoleh dengan hujan turun. Hasilnya, permukaan air kolam pertama tidak bermaya, dan kemudian memberi perlindungan kepada alga dan lobak yang berniat jahat, yang berkembang dalam persekitaran sedemikian. Daripada kolam, paya bau akan muncul dari masa ke masa.

ikan di dalam kolamLetakkan udara di dalam kolam, pasangkan penampung untuk kolam yang anda perlukan:

 1. Pemanasan di jalanan, kurang kelarutan gas dan miskin oksigen menjadi kolam.
 2. Mikroorganisma yang terbuang tenggelam ke bawah dalam bentuk lumpur dan mula membusuk jika tiada oksigen.
 3. Untuk mengelakkan genangan, perlu menggerakkan air di dalam kolam.
 4. Proses biologi secara aktif mengambil air yang kaya oksigen.

Sekiranya oksigen dalam air tidak mencukupi, ikan akan terapung di permukaan dan melekat di dalam mulut untuk menangkap udara. Siput yang membersihkan kolam, makan plankton, cenderung mendaki kelancaran tumbuhan.

Jika selama bertahun-tahun kolam tidak mengalami kebuluran oksigen, pada satu ketika ia berlaku, analisis diperlukan. Mana-mana ekosistem boleh membawa beban tertentu. Kolam itu boleh mengalir, terlalu banyak tumbuhan menggunakan oksigen, dan ia menjadi tidak mencukupi. Alasannya adalah penyusuan ikan dalam kolam, jisim masam dan menggunakan oksigen. Pengambilan ikan yang berlebihan juga membahayakan sistem.

Kaedah pembekalan udara untuk pengudaraan

pemasangan aeratorMana-mana aerator untuk kolam harus mencampurkan lapisan air, sambil serentak menyatukan mereka dengan oksigen. Tetapi bergantung kepada jumlah kolam, penduduknya menggunakan kaedah pengudaraan yang berlainan:

 • dangkal;
 • Suntikan;
 • bawah;
 • gabungan.

Pemampat udara permukaan termasuk pemasangan yang terapung di permukaan air. Mereka boleh membuat air pancut. Turun air, jatuh ke bawah, tepu dengan udara, bercampur dengan lapisan. Satu lagi jenis pemasangan itu boleh menjadi kipas, yang mencampurkan air sebagai peminat udara dan serentak menggambar gas di atas permukaan. Prosesnya berisik dan tidak menyukai penduduk kolam.

Related  Mengalirkan pemanas air elektrik di bilik mandi – keselesaan musim panas

pemasangan permukaanKaedah suntikan adalah berdasarkan pengenalan udara masuk ke dalam aliran air yang berputar. Dibuat pada prinsip Turbo Jet, Aqua Handi mempunyai motor terapung tenggelam dengan pendesak, membentuk corong, di mana udara disedut, ditarik oleh jet. Campuran air dan udara mempunyai gerakan radial yang diarahkan ke corong, pembentukan zon bertakung dihapuskan. Pengayun ini sesuai untuk kolam dengan ikan, bunyi bising yang rendah, mereka membuat desis yang tenang di tempat kerja.

pemasangan tenggelamKaedah bawah paling sering digunakan untuk pengudaraan kolam. Dalam kes ini, kaedah boleh digunakan apabila pemampat berdiri di pantai, dan udara dilalui melalui hos ke sikat di zon bawah. Pam tenggelam yang dipasang di bahagian bawah digunakan. Mereka mengejar udara di atas selang dengan kelengkapan udara. Aerators mencampurkan air, menembusi gas dan meratakan suhu. Direndam dalam air pada musim sejuk, mereka tidak akan membenarkan kerak dibentuk di permukaan.

Unit gabungan mempunyai pemampat di pantai, dan bekalan udara cetek. Apabila menggunakan pam tambahan, campuran gas-air diperolehi.

aerator pada musim sejukAntara cara untuk mengatur takungan tiruan untuk dipilih – diputuskan untuk setiap lembangan bergantung kepada saiz dan populasi makhluk hidup. Tetapi menyediakan bekalan udara adalah perlu memandangkan keadaan iklim, tidak membenarkan kolam membeku. Pada musim sejuk penampung kolam akan menyelamatkan takungan dari pembekuan lengkap, dan ikan dari kematian. Oleh kerana air sentiasa diperbaharui, ia naik ke atas, tidak ada kemungkinan untuk membentuk ais di permukaan cermin.

Kriteria Pemasangan

aerator untuk kolamSetiap pemampat direka bentuk untuk sejumlah air. Bagi penduduk takungan, oksigen berlebihan juga berbahaya, seperti kekurangannya. Perlu mengambil kira keperluan oksigen dalam tempoh iklim yang berbeza pada tahun ini.

Jika anda mahu memilih pemampat udara yang berkualiti, memberi keutamaan kepada pengilang Jerman. Harga aerator untuk kolam bergantung kepada banyak penunjuk:

 • kuasa pemampat udara;
 • kemungkinan menggunakan pada suhu yang berbeza;
 • bunyi unit;
 • reputasi pengilang.

Pengayun musim panas untuk kolam hiasan kecil boleh dibeli dengan harga 4-10 ribu rubel. Bagi kolam bersaiz buatan bersaiz sederhana, harga penyejat untuk kolam bermula dari 40 ribu Rubles. Kolam besar yang dimakan dengan bekalan udara musim sejuk dari pengeluar terkenal bernilai lebih dari 100 ribu.

Related  Kami memilih untuk pam air dacha dacha dengan mesin pencincang

aerator oase aqua-oxy cws 2000Sebagai contoh, aerator untuk OASE Aqua-Oxy CWS 2000 sesuai untuk membekalkan oksigen dengan 20 meter padu air. Ia bernilai memasang 12 ribu, lengkap dengan enjin dengan dua muncung pengudaraan dan hos 2 dan 5 meter panjangnya. Pemasangan hanya menggunakan 250 W, kebisingan yang rendah. Panjang pendawaian sehingga sumber ke outlet adalah 120 meter. Bahagian tenaga boleh terletak di tepi pantai dan bahkan di bawah paras kolam, kerana injap tidak kembali disediakan di garisan. Dalam set terdapat dua batu hiasan, dihiasi di bawah hummocks dengan rumput.

Kami mengumpul pemasangan aerator dengan tangan kita sendiri

aerator industriTidak perlu membeli pemasangan. Adalah cukup untuk mengetahui prinsip pengendali pemampat udara dan mempunyai alat lama yang usang. Buat penampung untuk kolam dengan tangan anda sendiri, jika anda boleh mencari di ladang:

 • Pam longkang, yang mengayuh lubang banjir selepas banjir, ia boleh digunakan dengan pemasangan di bawah air;
 • paip pembetung inci – 2 m;
 • paip cawangan 32 mm seksyen rentas dengan panjang 30-50 mm;
 • tee dengan ketuk 45;
 • sudut;
 • kabel kalis air dalam tiub penebat berganda.

Kami terus memasang pemasangan. Untuk melakukan ini, hubungkan tee dengan sambungan hos. Sebaliknya, paip cawangan dimasukkan ke dalam tee. Balik penarikan balik pada 45 darjah dan masukkan paip besar. Sambungkan penyesuai ke perhimpunan yang dipasang. Injap tidak dikembalikan mesti dimasukkan ke dalam struktur.

Semua pam tenggelam mempunyai perumahan yang dimeteraikan. Kawat plumbum dibuat dengan penutup ganda dan penebat yang tertutup.

Selepas ini, lakukan pendawaian kalis air. Di tanah, tukul paip pemasangan dan pasangkan strukturnya, supaya paip pengambilan udara sedikit di atas paras air. Untuk menutup pembinaan dari ikan, masukkannya ke dalam jaring. Paip mesti condong agar udara dapat mengalir dengan lancar ke dalam aliran air dan campurkan dengannya. Kami mendapat mixer penyuntik.air pancut di kolam

Sekiranya terdapat pam dalam dalam rizab, anda boleh membina rumah yang indah di pantai. Pada paip cawangan, letakkan injap sehala dan pelindung dan pasangkan hos ke kolam. Di tempat yang betul, hos penapis untuk kolam dihiasi, dan air terjun kecil atau sesuatu yang serupa dianjurkan, bergantung kepada imaginasi pereka. Apabila bermula, hos mestilah di bawah teluk, supaya tidak ada airlock. Pemasangan yang sama dengan pam mesti direndam dalam air dalam selongsong mesh pelindung.

Related  Di mana dan mengapa anda memasang pembetung 110

aerator sendiriAdakah anda mempunyai pemampat? Kemudian kita menguasai aerator tenggelam. Tidak kira, dari kereta dengan penerima atau dari peti sejuk, kami akan mengaturnya di pantai, sambungkan selang dengan botol RET dan letakkan peranti ini di dasar kolam. Di dalam lubang-lubang yang ditikam oleh jarum, udara akan terus naik ke atas dalam menetes. Tetapi agar tidak terlalu panas motor, anda perlu meletakkan pemasa untuk pengaktifan berkala.

Pemampat akan berjaya menggantikan enjin dari pembersih vakum, melampirkan paip ke hos bergelombang untuk membuat sikat untuk melarikan diri udara, isi botol dengan batu kecil untuk mengisapnya, dan biarkan mereka berenang dengan ikan di bawah air.pengancing bilah pemutar

Anda boleh memasang unit dengan pemacu angin. Pengayak sedemikian untuk kolam dengan ikan akan berguna pada musim sejuk. Kincir angin digunakan untuk masa yang lama dan berjaya di lubang musim sejuk, di mana gulung ikan. Dan tidak peduli apa kipasnya akan dibuat – sekeping logam atau tong sampah. Mereka mesti berputar pada aci dan memindahkan putaran kepada pengaduk tenggelam. Pemasangan itu sendiri boleh terapung di sekitar kolam di permukaan, didorong oleh daya angin atau terikat kepada satu tempat. Biasanya tiang berputar diperkukuhkan pada rakit kayu. Batang berputar ditetapkan oleh lengan dalam galas gelongsor. Pengadun yang lebih rendah adalah tiga bilah, diperbuat daripada timah atau plastik.

Reka bentuk lain yang lebih penting dibuat pada motor elektrik berkuasa bateri pada rakit plastik buih. Dari paksi mendatar, mengikut putaran, turbin empat cahaya berwarna ditunjukkan, empangan bergerak secara mandiri di sepanjang kolam. Pengudaraan adalah cetek. Enjin dalam kes tertutup, kestabilan dikekalkan dengan mengamankan turbin pada terapung bebas di mana aci berputar dipasang.

Menggunakan maklumat, mana-mana pemastautin musim panas akan dapat membina kolam hiasan terkecil tayar kereta lama, melengkapkan sudut dengan air terjun yang dicipta oleh aerator dari bahan yang tersedia untuk kegembiraan anak-anak.

Aerator untuk kolam taman dengan tangan anda – video