mesin pengilangan tangan untuk kayuUntuk peralatan tangan yang digunakan untuk pemprosesan produk kayu dan kayu di rumah, mesin pengilangan untuk kayu juga terpakai. Alat ini mempunyai pelbagai aplikasi yang sangat luas, dan digunakan untuk pelbagai manipulasi yang dilakukan dengan produk atau bahagian kayu.

Walau bagaimanapun, untuk kerja yang berjaya dengan alat tersebut, anda perlu memilih model yang tepat untuk jenis kerja tertentu dan pilih muncung yang betul. Mengenai jenis mesin untuk pemprosesan kayu, serta semua jenis muncung untuk kerja-kerja ini akan diterangkan dalam artikel ini.

Baca artikel: pelajaran ukiran kayu!

Tujuan dan skop mesin pengilangan tangan

kerja kayu dengan mesin penggilinganTujuan utama pengilangan tangan di kayu adalah pemprosesan bahagian-bahagian kayu kecil dari setiap pemasangan. Pada dasarnya, mesin ini digunakan untuk bekerja di rumah, di samping mereka diatur supaya mereka boleh bekerja tanpa mempunyai kemahiran dan pengalaman khusus. Skop mesin sedemikian sangat luas. Jadi, mereka boleh digunakan untuk:

 • pemangkasan atau pengisaran lapisan tambahan kayu;
 • mewujudkan lubang di bahagian kayu (termasuk lubang untuk kunci pintu dan pemegang);
 • pengisaran bahagian kayu, termasuk pelbagai papan, bar, papan;
 • pemasangan tingkap kayu;
 • pemasangan pintu;
 • pemprosesan papan skirting kayu dan sebagainya.

Mesin pengilangan tangan untuk kayu direka hanya untuk memproses bahagian kecil, ia tidak boleh digunakan untuk memproses rasuk kayu besar atau pemasangan besar.

Jenis mesin penggilingan dan keterangan ringkas mereka

mesin pengilangan berat untuk kayuSemua mesin dibahagikan kepada beberapa kumpulan:

 • bergantung kepada kuasa enjin;
 • dengan jenis tindakan pada bahan.

mesin pengilangan mudah alih yang ringanCiri-ciri ini menjejaskan skop peranti. Bergantung pada kuasa enjin, semua mesin penggilingan untuk kayu dibahagikan kepada:

 • berat;
 • keterukan sederhana;
 • cahaya.

Sekiranya anda menyentuh angka tertentu, maka di mesin berat, kuasa enjin mencapai 1200 W. Walau bagaimanapun, peranti tersebut paling kerap digunakan untuk kerja profesional, dan bukan untuk manual rumah. Banyak bergantung pada skop yang diingini peranti, kekerapan penggunaannya dan jenis kerja tertentu yang dilakukan.

Mesin graviti sederhana mempunyai kuasa enjin dari 750 W hingga 900 W. Peranti tersebut paling sering digunakan untuk pemprosesan kayu dalam negeri. Mereka cukup berfungsi, kuasa ini sudah cukup untuk melakukan hampir semua kerja rumah, di mana anda perlu menggunakan pemotong kayu pengilangan. Dengan bantuan mesin dengan enjin kuasa ini, anda boleh terlibat dalam pemprosesan hiasan kayu dan pemasangan perabot.

Mesin ringan mempunyai kuasa enjin hingga 750 watt. Untuk kerja kecil, mesin seperti itu juga sesuai, tetapi jika mesin digunakan cukup kerap, lebih baik untuk memberi keutamaan kepada peranti yang lebih mahal, tetapi juga lebih berfungsi dengan kuasa enjin yang lebih besar.

proses pemprosesan kayu dengan mesin penggilinganMesin pengilangan untuk kayu yang digunakan di bengkel rumah juga dibahagikan mengikut jenis kesan pada bahan tersebut. Mereka adalah:

 • tidak bergerak;
 • tenggelam.

Perbezaan utama antara mesin pengilangan tetap ialah bar logam di dalamnya tidak boleh dilaraskan. Oleh itu, fungsi peranti sedemikian adalah minimum.mesin pengilangan

Berkenaan dengan mesin tenggelam, reka bentuk mereka membolehkan anda menyesuaikan kedalaman pengilangan bahan, ketepatan pengilangan dan parameter pemprosesan lain bahan. Dengan bantuan peranti sedemikian, anda boleh membuat pelbagai bahagian, dan mengendalikan hampir semua kayu. Sudah tentu, mesin sedemikian jauh lebih mahal, tetapi harganya sepenuhnya dibenarkan oleh fungsinya.

Memilih pemotong

set pemotong penggilingan untuk alat mesinPemprosesan bahagian kayu dibuat secara langsung oleh pemotong pisau. Untuk jenis rawatan yang berbeza, gunakan pisau berbeza.

Pemilihan pemotong yang betul untuk pemutus manual pada kayu adalah kunci kepada pemprosesan kayu yang berjaya.

Secara umum, semua pemotong boleh dibahagikan kepada beberapa kategori:

 • jenis akhir;
 • slotted;
 • kelebihan.

Kilang akhir adalah salah satu yang paling mudah dalam reka bentuk mereka. Secara kebiasaannya mereka menyerupai latihan biasa, tetapi pada akhir panjang kerja mereka mereka tidak mempunyai bahagian yang konik. Salah satu ciri utama pemotong ini ialah mereka juga memotong gigi pada bahagian akhir mereka. Ini bermakna bahawa kilang akhir boleh digunakan untuk:

 • memotong kosong kayu;
 • pensampelan suku;
 • Pemprosesan tepi;
 • mewujudkan alur melalui jenis;
 • penggerudian.

Dengan bantuan pisau seperti itu, mereka juga memproses kontur bahagian kayu dan melangkah permukaan.

Tujuan pemotong grooving cukup konsisten dengan nama mereka – mereka digunakan untuk membuat alur pelbagai bentuk dan saiz pada sekeping kayu yang diproses. Walau bagaimanapun, pemotong grooving untuk penghala kayu boleh dibahagikan kepada beberapa kategori:

 1. Garis lurus. Digunakan untuk memilih alur profil segi empat tepat.
 2. Berbentuk. Dengan bantuan mereka, kemungkinan untuk membuat alur konfigurasi berbentuk tertentu, bergantung pada pemotong penggilingan.
 3. Dengan konfigurasi “swallowtail”.
 4. Kilang untuk membuat alur konfigurasi berbentuk T.
 5. Mills dengan bahagian kerja bentuk kon (digunakan untuk membuat V-grooves dan untuk ukiran).
 6. Galvanizing (untuk pemprosesan hiasan produk kayu).

Kilang, dipanggil kelebihan, mempunyai bilangan terbesar subspesies dan subunit. Mereka paling kerap digunakan ketika bekerja dengan mesin penggilingan di atas kayu. Mereka boleh:

 • langsung;
 • digambarkan (atau profil);
 • phigraine;
 • jenis kerucut;
 • pemutus;
 • halting;
 • tembakan mikro.

Pemotong lurus juga dipanggil mesin salin. Selalunya mereka dilengkapi dengan galas khas yang mengarahkan tindakan pisau. Terima kasih kepada ini, ia boleh membuat tepi sempurna rata di permukaan produk kayu.

Profil, atau potongan berbentuk dimaksudkan untuk memberi kelebihan produk kayu dari konstruksi berbentuk tertentu.

Pemotong dengan nama “palsu” digunakan terutamanya untuk pembuatan papan skirting.

Pemotong kon digunakan untuk memproses produk pada sudut tertentu. Keupayaan untuk mencapai format pemprosesan ini adalah kerana pemotong pisau ini dilengkapi dengan galas panduan.

Pemotong pemotong digunakan untuk membulatkan bahagian rasuk kayu. Selalunya mereka juga mempunyai panduan.

Galvanizing, serta rongga, direka untuk mengendalikan pemotongan dalam bentuk arka. Walau bagaimanapun, ciri utama mereka adalah bahawa mereka boleh memberi produk bukan sahaja cembung, tetapi juga bentuk cekung. Jika kita membandingkan pemotong dan pemotong penggilingan, kita dapat melihat bahawa mereka adalah imej cermin antara satu sama lain.

Pemotong mikro digunakan untuk membuat paku. Tali segitiga nipis, yang dibuat dengan alat ini, digunakan untuk menyambung dua bahagian kayu. Dengan bantuan paku ini, sendi akan diperkuat.

Langkah berjaga-jaga dan keselamatan apabila bekerja dengan mesin pengilangan manual

peralatan keselamatan peribadiKaedah keselamatan asas bagi pemprosesan dengan menggunakan produk kayu menggunakan mesin pengilangan kayu digambarkan dalam arahan pengendalian yang dibekalkan dengan mesin ini.

Sebelum bekerja dengan alat baru, anda perlu membiasakan diri dengan manual arahannya. Ini akan menjimatkan pengendali mesin dari kecederaan, dan mesin itu sendiri dari kerosakan dan susut nilai awal.

Lebih-lebih lagi, apabila bekerja dengan alat sedemikian, adalah disyorkan untuk memakai cermin mata perlindungan dan respirator, disebabkan pembentukan sejumlah besar debu. Jangan mengabaikan langkah berjaga-jaga ini. Selain itu, ia perlu memakai fon telinga penutup atau penyumbat telinga, yang akan melindungi pendengaran daripada kesan negatif bunyi tahap ini.

Dengan ketiadaan peralatan pelindung khas, anda boleh mendapatkan dengan bulu kapas biasa, yang dipasang ke dalam telinga.

Seperti yang anda lihat dari artikel ini menerangkan bahan, apabila memilih mesin untuk pemprosesan manual kayu perlu memberi perhatian khusus kepada fungsi mesin dan destinasi sasarannya, serta skop permohonan. Untuk pemprosesan produk kayu di rumah perlu menjadi Mesin pengisar manual halus untuk kayu, tetapi pasaran moden menawarkan banyak model CNC (kawalan berangka komputer). Adakah mesin ini berfungsi? Ya. Walau bagaimanapun, untuk kerja-kerja halus ia tidak sesuai di rumah, kerana ia memerlukan lebih kerja dan pengetahuan berangka kemahiran pengaturcaraan untuk menguruskan mesin ini.

Video mengenai mesin penggilingan buatan sendiri