Operasi jangka panjang pemotong rumput menyebabkan memakai bahagianPeralatan yang dieksploitasi menghasilkan sumber nod dari mana ia terdiri, dan akan gagal dengan pecah mana-mana bahagian. Pilihan yang betul dan penggantian ganti ganti tepat pada masanya untuk mesin pemotong rumput akan memanjangkan hayat kerja alat tersebut. Tugas menyediakan mekanisme dengan alat ganti diselesaikan dalam dua cara – di pusat servis, dengan pesanan bebas di bawah katalog.

Undang-undang penyelenggaraan peralatan kompleks

Pemotong rumput adalah teknik yang rumitPemotong rumput dengan pemacu elektrik atau bekerja pada enjin pembakaran dalaman diklasifikasikan sebagai teknik kompleks. Setiap salinan teknologi, tanpa mengira harga, diberikan kepada pembeli dalam satu pakej dengan satu set dokumentasi. Sebagai tambahan kepada kad jaminan penuh, setiap alat mempunyai manual arahan. Manual ini mengandungi spesifikasi, yang menunjukkan parameter teknikal, siri dan jenis nod yang dipasang. Malah alat yang sama mengikut jenis dan jenama dalam tahun pembebasan yang berbeza mungkin mempunyai perbezaan dalam peralatan. Oleh itu, alat ganti untuk pemotong rumput sentiasa dipilih mengikut pasport.

Pemotong rumput petrol adalah sangat bising. Walau bagaimanapun, ia hanya beroperasi dalam keadaan siang dan mematuhi piawaian pelepasan bunyi dan alam sekitar.

Dalam era globalisasi, banyak nod diseragamkan. Sebagai contoh, enjin Amerika boleh didapati di model yang dihasilkan di Eropah atau China. Oleh itu, cara terbaik adalah membeli unit mahal yang bertanggungjawab di pusat khusus atau selepas berunding dengan pakar. Ini benar apabila pembantu anda telah setia dan benar selama bertahun-tahun, telah dihentikan, dan anda perlu mencari alat ganti yang sesuai untuk mesin pemotong rumput.

Di samping itu, terdapat nod yang perlu diubah untuk tujuan pencegahan, tanpa menunggu akibat buruk prestasi mereka:

 • tali pinggang penghantaran boleh meregangkan atau rosak, yang berbahaya untuk operasi selanjutnya;
 • penapis udara pada karburator, penapis bahan api perlu diubah dalam proses penyumbatan;
 • kord pemula secara beransur-ansur habis;
 • menjadi pisau putar yang tumpul;
 • garis pemotongan selesai.

Penggantian talianBergantung pada jenis enjin, rig termasuk pelbagai komponen. Untuk pemotong rumput elektrik:

 • kord elektrik atau bateri dengan pengecas;
 • pemegang dan penyesuai untuk pisau;
 • roda;
 • sistem permulaan dan kawalan elektrik;
 • unit peletupan rumput dan penangkap rumput.

Walau bagaimanapun, yang paling mahal adalah pembaikan atau penggantian motor elektrik untuk mesin pemotong rumput.

Bagi pemotong rumput petrol, selain mekanisme kerja yang disenaraikan, alat ganti berharga tidak hanya akan menjadi enjin;

 • karburetor;
 • starter;
 • sistem penyalaan;
 • peranti mula.

Untuk tempoh yang tidak mencairkan lama, perlu menggunakan bahan api, aditif dan minyak hanya dari pengilang yang disyorkan. Semasa operasi, adalah perlu untuk mewujudkan syarat untuk enjin berfungsi, kerana ini adalah unit paling mahal di pemotong rumput.

Memilih pisau berputar dan garis memancing

Menggantikan bilah pemotongBergantung kepada jenis mesin pemotong rumput, mekanisme pemotongan boleh terdiri daripada pisau yang ditetapkan ke dek. Pisau untuk pemotong boleh menjadi pemutar atau gelendong. Untuk menggantikan pisau, anda perlu mengetahui lebar swath dan tanda pemotong rumput. Firma yang berbeza mempunyai reka bentuk untuk melekat pisau. Dalam proses kerja, mereka mengambil pukulan, dengan pengancing tegar pada halaju sudut yang tinggi, kesan tidak dapat dielakkan membawa kerosakan kepada pendesak. Oleh itu, pisau mempunyai kebebasan, ia boleh memesongkan, memindahkan beban ke bar penetapan atau gandingan lembut. Oleh itu, apabila memesan pisau berputar, anda perlu mengetahui jenis lampiran dan kemungkinan mengimbangi. Ia mungkin lebih baik untuk memerintahkan perhimpunan unit pemotongan.

Agar tidak merosakkan alat pemotongan secara tidak sengaja, memindahkan unit ke kawasan penanaman baru di sepanjang jalan curam atau trotoar, pisau mesti dimatikan agar tidak mengubah bentuk objek rawak.

Pemotong gelendong digunakan hanya untuk meratakan rumput, setelah memotong dengan pisau berputar. Pemotong gelendong berfungsi seperti gunting. Node sepenuhnya diganti.

Pemotong rumput untuk kilang dan ketebalan yang berlainanGaris rumput gerimis dihasilkan dalam profil khas dan bernombor. Ia berbahaya untuk menggunakan peralatan penangkapan biasa, dan ia dengan cepat merosot. Apabila memilih garis memancing, sebaiknya gunakan asterisk profil. Profil bulat sesuai untuk rumput yang tumbuh lembut. Terdapat tali khas profil kompleks untuk alat profesional. Kualiti dianggap sebagai garisan yang dibuat di Perancis. Apa-apa keraguan dalam pemilihan pemotong akan membolehkan manual arahan, ia hanya perlu dibaca dengan berhati-hati.

Adakah mungkin untuk menggantikan motor pada pemotong rumput

Penggantian motor pemotong rumputSering kali, kegagalan enjin berlaku disebabkan kegagalan mesin engkol enjin menegak. Pisau dilekatkan pada simpulan ini. Akibatnya:

 • kejutan mekanikal pada pisau;
 • kelemahan dan memakai tudung;
 • kekhususan beban pada nod, crankshaft tidak dapat digunakan.

Jika bahagian itu tidak dapat dibaiki, ini bermakna anda perlu mengganti motor untuk mesin pemotong rumput dengan batang menegak.

Setiap jenis mesin pemotong rumput dilengkapi dengan enjinnya sendiri. Alat ini dipasang enjin dari pengeluar atau enjin yang utama reka bentuknya sendiri. Jenis enjin yang sama boleh dipasang pada gergaji, bot, skuter dan gasket. Dipasang pada motors rumput rumput untuk pembinaan sendiri yang digerakkan mempunyai kuasa pengangkut kuasa panjang. Jika unit tidak mempunyai kuasa yang cukup untuk beroperasi, enjin boleh diganti.

Kebanyakan pam bahan api mana-mana pengeluar dilengkapi dengan enjin Briggs Stratton atau Honda. Menggantikan enjin untuk tindakan yang sama dengan mudah. Kedai-kedai khusus menjual model pengeluar terkenal. Anda perlu memilih daripada katalog unit mengikut parameter dan memenuhi keperluan:

 • permulaan mudah;
 • ketahanan dan kebolehpercayaan;
 • kuasa.

Enjin pengeluar terkenal mahal. Jadi motor Briggs Amerika, bergantung kepada kapasiti, kos dari 15 ribu rubel. Dalam julat harga yang sama dan enjin Honda. Enjin Cina dengan kedudukan crankshaft tegak berfungsi dengan baik, anda boleh membelinya untuk 10 ribu rubel.

Motor elektrikMotor elektrik untuk perhimpunan pemotong rumput boleh dibeli lebih murah. Oleh itu, enjin SG6-36E-021 kos lebih sedikit daripada 2 ribu. Unit kuasa direka untuk bekalan kuasa dari rangkaian 220V dan mempunyai kuasa 1.1 kW. Susunan aci adalah menegak.

Menggunakan kord sambungan di taman

Lanjutan untuk pemotong rumputPemotong rumput dengan pemacu elektrik mempunyai kord bekalan yang cukup lama. Lanjutan untuk pemotong rumput dipilih oleh prinsip mencari gegelung di kawasan suis. Ini adalah keperluan untuk operasi yang selamat. Lanjutan pada gegelung sentiasa dekat dengan suis sesalur, hanya dawai itu tidak berfungsi. Dalam kes ini, semua tindakan adalah mudah dan tanpa suara. Apabila membeli kord sambungan, anda perlu memilih model dalam perumahan kalis air. Memilih saiz yang betul akan membantu:

 • Pengiraan kawasan berkhidmat, dengan bentuk bahagian dan bilangan cawangan stesen;
 • pilihan ketebalan kord, berdasarkan kuasa mesin pemotong motor, – untuk menggerakkan enjin sehingga 1.5 kW – 0.75, sehingga 2 kW – 1.0, lebih daripada 2 kW – 1.5 mm2 Keratan rentas kawat;
 • Untuk tanah menggunakan dawai ikat ketiga, jadi penanda mesti nombor 3.

Adalah lebih baik, jika wayar mempunyai hanya satu saluran, ia harus dipotong. Untuk kerja pada musim panas, dawai PVS lebih sesuai, kawat KG dianggap universal untuk operasi di bawah sebarang keadaan.

Pemacu tali pinggang pada pemotong rumput

Menggantikan penghantaran tali pinggang pemotong rumputPautan transmisi putaran dari enjin ke elemen kerja adalah tali pinggang. Ini adalah pita yang tidak berkesudahan, yang mendorong penggerak oleh daya geseran, yang menjadikan pulley dengan aliran berputar. Profil pita mengulang corak pulley-poly-kline. Usaha membelanjakan, tali pinggang terbentang. Tali yang lemah boleh tergelincir dan asap dari geseran, tetapi jangan putar jari. Jika ketegangan tidak membantu, tali pinggang diganti. Dalam kes ini, anda perlu memilih tali pinggang mengikut dimensi geometri yang ditentukan dalam arahan. Pinggang dihasilkan oleh syarikat-syarikat terkemuka dunia MegaDyne, Bando, Bancollan, PiBelt, SKF. Perbezaan tali pinggang untuk pemotong rumput adalah bahawa mereka diperbuat daripada poliuretana suntikan dengan tetulang poliester. Untuk tab trim, tali pinggang mempunyai profil dalaman bergerigi.

Pengganti pemula

Pengganti pemulaPemula adalah nod yang mana enjin pembakaran dalaman dilancarkan. Untuk mendapatkan percikan api, anda perlu menunjukkan EDS, iaitu apa yang mereka lakukan, menarik kord itu, menariknya keluar dari soket. Di bawah tindakan musim bunga, ia kembali dibawa ke kedudukan asalnya. Jika kord telah haus atau jem pada awal, starter mesti diganti. Untuk akhirnya memastikan bahawa starter tidak berfungsi, anda perlu mencabut unit dan tarik kord keluar pada kelajuan pemalasan.

Terdapat permulaan mekanikal dan elektrik. Setiap mekanisme berfungsi dengan enjin jenama yang sama. Oleh itu, perlu membeli starter pemotong rumput mengikut jenis enjin atau jenama unit.

Penggantian penapis udara

Penggantian penapis udaraEnjin pembakaran dalaman beroperasi pada bahan api yang disaring dan udara yang disucikan. Jika tidak, haus kasar kumpulan pembakaran akan menyebabkan pembaikan mahal. Penapis boleh mengisi dan komposisi yang berbeza, yang paling penting, permukaan berliang harus dibiarkan di udara dan mengekalkan kotoran. Penuras mesti dibersihkan dan dibilas kerana ia menyumbat. Tetapi liang-liang secara beransur-ansur menjadi lebih padat, dan udara tidak mencukupi. Penapis panel terbaik adalah produk Donaldson, penapis syarikat ini menahan 99.99% daripada bahan cemar disebabkan oleh zon berpori yang sangat maju.

Penuras udara untuk pemotong rumput Briggs Stratton mesti dibersihkan selepas 25 jam operasi dan diganti seperti yang diperlukan. Kos penapis ialah 80 rubel.

Penggantian roda

Roda untuk pemotong rumputPenggantian roda di pemotong rumput berlaku dalam kes yang luar biasa. Ada drum dan alat berputar. Terdapat dua roda pada set dram, yang berputar dilengkapi dengan empat roda. Roda untuk pemotong rumput dipilih dalam dimensi yang sama seperti yang dipasang sebelum ini. Untuk unit berputar, pasangan perlu diganti. Reka bentuk terbaik dianggap sebagai bantalan, mereka lebih tahan lama.

Pembaikan pemotong rumput – video