penanam di tangan wanitaKultivator bermaksud alat untuk memupuk tanah, konsep ini boleh merangkumi semua penggali dan rippers. Bagaimana memilih penanam bergantung kepada bahagian depan kerja dan keutamaan pemilik untuk terlibat dalam buruh manual, menggunakan teknik dengan enjin elektrik atau petrol. Teknik yang lebih kompleks dan berfungsi, semakin mahal.

Ciri teknikal peralatan yang dicadangkan

model penanamKami tidak akan bercakap tentang alat tangan, mereka semua dikenali, murah, terdapat di dalam bangsal setiap penduduk musim panas. Mari kita menilai model yang memudahkan kerja fizikal. Katakan anda perlu menjaga taman dan taman di kawasan seluas 6-12 ekar. Tangan yang bekerja kebanyakannya wanita atau orang tua. Bagaimana memilih penanam yang murah dan boleh dipercayai untuk tangan yang lemah.

Jika anda membeli pemborong, dan anda ditawarkan dengan lengkap dengan lampiran, tolak. Bukan hakikat bahawa semua awnings yang anda perlukan, dan kosnya dimasukkan dalam jumlah harga.

Tetapi untuk membeli pelincir yang disyorkan dalam arahan dan tali pinggang, jika tersedia, adalah perlu.

Kedai dan pasar khusus termasuk:

  1. Pemelbagaian ringan dicirikan oleh berat badan rendah, cengkaman kecil dan kedalaman melonggarkan tidak lebih daripada 20 cm. Pada asasnya, pembantu yang kecil dan terang sangat diperlukan untuk penyediaan tanah di rumah hijau, bunga dan katil. Sekarang ia adalah bergaya untuk menjalankan sebuah taman di Mitlajderu, dengan lebar katil 45 cm dan meter baris. Alat yang paling mudah untuk teknologi ini adalah penanam mudah. Pemacu boleh menjadi elektrik atau menggunakan model petrol dua-stroke.
  2. Penanam kecil boleh memproses 6-10 ekar. Mereka membajak lebih mendalam, dan menangkap mereka sehingga 40 cm dalam satu pas. Ada model elektrik, mereka lebih ringan dan lebih murah daripada petrol. Peranti rangkaian memerlukan kord sambungan dan voltan yang stabil, yang dalam dachas tidak selalu. Pada kelembapan sedikit dengan penanam elektrik, mustahil untuk bekerja, itu berbahaya. Berat model ini adalah sehingga 15 kg.
  3. Model penanaman sederhana tidak lagi mampu untuk wanita. Agregat boleh bekerja di taman-taman sayur-sayuran besar, dengan berkesan dan mendalam tanah. Dengan mereka, anda boleh menggunakan alat lain. Berat produk 15-48 kg, kapasiti 2.5-5.0 liter. dengan ringkas, teknik yang serius untuk tangan lelaki.

penanam kuasa sederhanaDaripada ketiga-tiga pilihan, yang kedua adalah paling sesuai untuk pemprosesan 6 hektar. Penolong yang baik dan mengambil untuk penyimpanan tidak akan sukar. Tetapi selain penanaman musim bunga di tanah dan merumput darinya, tidak ada lagi yang diharapkan. Jika tapak dengan pelepasan kompleks, maka yang terbaik adalah model mudah. Pilihan penanam untuk harga adalah kecil:

  • Sturm siri GK3610 elektrik, seberat 6,0 kg, harganya sedikit lebih dari 5 ribu rubel;
  • “Zemlyak” siri LE1300 elektrik, beratnya 13.2 kg, kos kira-kira 9 ribu rubel.

Model yang agak mahal, terkenal dan boleh dipercayai dalam permintaan – Juara, MTD, Texas, DDE, Huter, Elitech. Mereka kos lebih daripada 12 ribu Rubles.

Pilihan model mengikut ciri teknikal

kerja laman webSemua penanam mempunyai satu struktur – unit kuasa, penghantaran, mekanisme kerja, tombol kawalan.

Mekanisme yang paling mudah berfungsi secara budaya, bukan mainan di tangan wanita. Model dianggap boleh guna, tidak boleh dibaiki. Oleh itu, penanam yang dipilih bergantung pada penambahan semua kebaikan dan keburukan.

Petrol atau petrol pemacu elektrik memilih cara membuat keputusan?

Alat rangkaian sentiasa lebih mudah dan lebih murah daripada saudara-saudara mereka petrol.

Model yang kuat tidak wujud. Naikkan tanah ke kedalaman 25 cm dengan cengkaman kecil dengan alat sedemikian berguna. Mesin rangkaian beroperasi dengan senyap dan tanpa ekzos, tanpa menyebabkan gangguan kepada orang lain. Untuk memberi penanam itu baik, tetapi:

  • Tidak mustahil untuk bekerja dalam cuaca basah;
  • Ia perlu sentiasa memantau kehadiran kord;
  • Ia perlu menggunakan kabel sambungan khas dengan penyambung yang boleh dipercayai.

penanam petrolBagaimana untuk memilih petani petrol, untuk 2 atau 4 strok berhenti? Enjin dua lejang berfungsi pada campuran petrol dan minyak khas. Ia sangat bising dan menggunakan 30% lebih banyak bahan api daripada bahan api 4-stroke. Tetapi ia lebih ringan dan lebih kuat, jika dimensi sama. Sumber motor enjin dua lejang kurang, setelah semua itu bekerja lebih intensif. Membaiki enjin pembakaran dalaman dua stroke tidak masuk akal, ia lebih murah untuk membeli yang baru.

Motor empat lejang adalah klasik. Pasang enjin sedemikian pada semua model moden, tetapi mereka lebih mahal. Motor mempunyai sumber yang hebat, hampir tidak panas ketika bekerja, dan pembakaran bahan api di dalamnya lebih penuh, pelepasannya lebih bersih.

Kultivator dengan enjin empat lejang sentiasa mempunyai kuasa yang baik dan berat kira-kira 50 kg.

Bagaimana memilih penanam untuk kediaman musim panas pada peranti penghantaran? Konsep ini termasuk kaedah untuk memindahkan putaran aci motor kepada pengurang dan jenis pengurang. Reducer direka untuk mengurangkan kelajuan, dikeluarkan dari enjin. Sebagai contoh, enjin mengembangkan 3600 rpm, pemotong memakan 20 kali kurang.

reducer rantaianApabila aci motornya mendatar, pengurangan rantaian digunakan. Sekiranya pengurangnya dapat dilepaskan, ia tidak sukar untuk memperbaikinya sendiri. Biasanya, penanam kuasa rendah dilengkapi dengan kotak gear cacing. Ia adalah padat, dipasang pada enjin crankshaft yang dipasang secara menegak. Kotak gear mengalami geseran ketika bekerja, jurang antara cacing dan pinion meningkat dengan cepat, tindak balas muncul. Penurun dipasang pada penanam kuasa rendah.

pengurangan gearTerdapat gear gear dan gearbox rantaian gear, tetapi ia tidak digunakan untuk teknologi kuasa rendah.

Sebelum menggunakan penanam, baca arahan, fahami keperluan asas untuk penjagaan alat itu dan ikuti mereka. Model yang paling murah dalam tangan penyayang akan berkhidmat untuk masa yang lama.

Clutch direka untuk memindahkan tork kepada mekanisme kerja. Kencangkan klac – mula membajak. Gandingan pada model kuasa rendah menubuhkan emparan automatik. Pada penanam kuasa rata menggunakan tali pinggang, dengan roller ketegangan.

Parameter penting untuk kerja mudah pada penanam adalah kehadiran sebaliknya atau terbalik. Ia tidak membenarkan kekuatan otot, sebaliknya, untuk menyelamatkan dari tanah penggali penggali. Pada model kecil, selalu ada satu kelajuan.

Itulah yang anda perlu tahu pada mulanya, apabila memilih seorang pembantu. Dalam perkembangan kultivator, gunakan manual arahan.

Memilih penanam untuk kediaman musim panas – video