minyak enjin untuk pemotong rumputEnjin pembakaran dalaman yang digunakan dalam mesin pemotong rumput adalah dua dan empat lejang. Bagi pengguna, perlu diketahui, minyak untuk mesin pemotong rumput dengan enjin 4 lejang dicurahkan secara berasingan daripada petrol. Untuk enjin dua lejang, campuran bahan api disediakan dengan penambahan minyak. Pada masa yang sama, komposisi yang berbeza disyorkan, yang tidak boleh digantikan dan dicampur.

Peranan minyak dalam enjin pembakaran dalaman

campuran untuk enjinTenaga yang dihantar oleh aci motor kepada mekanisme berputar diperolehi oleh pengembangan adiabatik gas pada masa letupan dalam kebuk pembakaran. Oleh kerana pergerakan omboh di ruang pembakaran, gas dikompresi. Ini bermakna bahawa sistem ini berfungsi dengan jurang yang minimum, dan lelasan muncul pada bahagian perkaterian. Jurang antara bahagian meningkat, dan mampatan mampatan menurun, tekanan yang diperlukan tidak tercapai untuk menyalakan campuran bahan api udara.

Jadi, jika bahagian pritereye berfungsi tanpa pelinciran. Minyak motor untuk mesin pemotong rumput, ditambah kepada petrol atau jatuh pada nod dari kotak engkol, digunakan dengan filem nipis di antara bahagian-bahagian, mencegah keausan dan lusuh. Memandangkan sama sekali tiada haus boleh dihapuskan, minyak mengalir mikropartikel dalam jurang, menghalang mereka daripada memusnahkan permukaan.

Campuran bahan api yang disediakan harus digunakan selama 2 minggu, tersisa dalam bekas logam atau polipropilena. Jangan simpan komposisi dengan petrol dalam botol polietilena. Produk penguraian akan jatuh ke dalam campuran, deposit di ruang pembakaran akan meningkat.

Peranti 2 dan 4 jenis stroke adalah berbeza dan dengan itu konsisten pelincir, bahan tambahan di dalamnya berbeza. Setiap jenis nod conjugate dalam mekanisme memerlukan jenis pelinciran yang bersesuaian dengan sifat pergerakan nod ini. Apa jenis minyak yang dicurahkan ke pemotong rumput, pengilang mengesyorkan dalam manual arahan.

minyak husgvarnaAnda tidak boleh menuangkan minyak, dibimbing, lebih mahal, lebih baik. Penggunaan bahan bergantung kepada kelas peralatan pada tahap pengisaran unit konjugat, keadaan operasi. Komposisi campuran bahan bakar untuk enjin dua lejang bergantung pada kaedah mendapatkan asas komposisi anti-karat. Minyak untuk pemotong rumput dengan enjin 2 stroke mempunyai komposisi khas. Semua minyak dipisahkan dengan kaedah pengeluaran:

 • mineral;
 • sintetik;
 • semisynthetic.

Related  Rantai melihat Stihl mc 180 – gambaran ringkas alat yang boleh dipercayai

Ini mempengaruhi kualiti pelincir mereka, keupayaan untuk kekal cair apabila suhu berkurangan. Tetapi 5-15% dalam setiap komposisi diberikan kepada aditif. Ini mereka mewujudkan komposisi yang berkesan yang menghalang:

 • kakisan permukaan;
 • kestabilan haba;
 • rintangan kepada penguraian;
 • meningkatkan kealkalian, mencegah pengoksidaan;
 • kelikatan itu stabil.

Digunakan dengan enjin 4-lejang, minyak sawit mempunyai bahan tambahan lain, kelikatan. Ia juga berfungsi untuk mencuci permukaan bergerak, tetapi tidak bercampur dengan petrol. Minyak itu teroksidasi, tercemar dengan zarah skala dan memerlukan penggantian setiap 50 jam operasi.

Perbezaan dalam kerja enjin 2 dan 4 stroke

Untuk enjin dua lejang, terdapat dua cara untuk melincirkan sistem omboh dan mekanisme engkol:

 • menambah minyak kepada bahan api dalam nisbah yang tepat;
 • Tuangkan minyak secara berasingan, campuran dibentuk apabila bahan api disuntik ke dalam silinder.

bekalan minyakDalam gambar itu, minyak diberi makan melalui pam plunger ke pelabuhan masuk kebuk pembakaran.

Skim kedua adalah masa depan, sementara dalam teknologi taman kaedah pertama digunakan – penyediaan campuran mudah terbakar. Enjin baru adalah bunyi bising, ekonomi, tetapi lebih rumit.

Untuk menyediakan campuran mudah terbakar, anda boleh menggunakan meja dan dispenser.jadual perkadaran minyak dan petrol

Enjin empat lejang mempunyai tangki minyak, yang digunakan untuk membuat perlindungan bagi bahagian menggosok. Dalam kes ini, sistem pelinciran terdiri daripada pam, penapis minyak dan paip yang membawa kepada komponen. Boleh digunakan crankcase atau kaedah pelinciran tangki. Dalam kes pertama, minyak dimasukkan ke dalam sistem dari kotak engkol dan dari sana ia dipam ke dalam paip bekalan oleh pam. Dengan “peti mati kering”, titisan minyak yang dikumpulkan di dalam baldi akan dihantar semula ke tangki.

gris dengan basah dan keringDalam gambar, minyak dengan “bas basah” dan pelincir dengan “tong kering”.

Related  Kenapa dan bagaimana untuk menyesuaikan gergaji karburetor

Perbezaan dalam komposisi minyak untuk pelbagai jenis enjin adalah asas. Minyak untuk pemotong rumput dengan enjin 4 stroke mesti kekal tidak berubah untuk masa yang lama. Komposisi untuk enjin dua lejang semasa pembakaran seharusnya mempunyai lebih sedikit kemasukan mineral untuk mencegah pembentukan deposit karbon.

Sekiranya terdapat minyak yang disyorkan, percubaan dengan pemilihan komposisi lain tidak seharusnya. Sekiranya tidak ada – memilih yang dicadangkan untuk model 2 atau 4 strok. Untuk menggunakan petrol di atas jenama yang disyorkan – ia adalah pramatang untuk menggantikan injap terbakar, komponen lain.

Ciri penting apabila memilih bahan pelindung ialah suhu operasi. Aditif perlu tahan terhadap pemanasan, tetapi tidak menebal pada suhu rendah. Oleh itu, bagi setiap mekanisme, bergantung kepada keadaan operasi, ada jenama minyak.permohonan minyak kelas yang berlainan

Perbezaan utama sistem pembakaran dalaman untuk pengguna

Sistem pembakaran yang mana lebih berkesan, 2 atau 4 stroke? Bagaimana untuk memahami pengguna dan mendapatkan mekanisme terbaik? Perapi petrol dan motosikal dengan motor 4-lejang yang dijual tidak dijumpai. Peranti tarik-tarik jauh lebih ringan dan oleh itu trimmer berat sedikit dan boleh dikawal oleh seorang wanita. Tetapi terdapat dua enjin dan empat roda. Perbezaan lain:

 • cara berlainan menggunakan pelincir;
 • Keramahan alam sekitar lebih tinggi dalam enjin 4-lejang, ia juga kurang bising;
 • lebih mudah untuk membaiki dan mengekalkan enjin 2-lejang;
 • hayat perkhidmatan lebih lama dalam 4-stroke, tetapi mereka mempunyai penyelenggaraan yang lebih sukar disebabkan oleh penggantian minyak di mesin pemotong rumput;
 • enjin dua lejang lebih mudah dan lebih murah.

Enjin 2-lejang yang digunakan dalam mesin pemotong rumput adalah lebih rendah daripada 4-lejang dalam banyak petunjuk teknologi. Dengan bekalan petrol dan minyak yang berasingan untuk ekonomi dan penunjuk lain, lebih baik untuk kenderaan ringan. Di samping itu, penghantaran bahan api yang berasingan menjimatkan perbelanjaan komponen mahal dalam 4 kali.

Related  Rantai gergaji – penjagaan dan penajaman

enjin tanpa pelinciranDalam foto, keadaan enjin, yang bekerja tanpa perubahan minyak untuk masa yang lama.

Enjin empat lejang ini mempunyai sistem pelinciran kompleks, dan lebih lagi perlu menggunakan kaedah untuk membersihkan cecair yang beredar. Penapis dipasang di sistem minyak, yang menghalang penyumbatan paip dan pam dengan skala dan kemasukan lain. Kerana pencemaran bahagian ini diganti.

Bagaimana untuk menukar minyak dalam enjin 4 lejang

penyelenggaraanPengilang dalam manual arahan memberikan jadual penyelenggaraan mekanisme dan prosedur untuk pengeluaran kerja. Kecekapan pelinciran dikurangkan selepas 50 jam operasi. Oleh itu, perubahan minyak diperlukan. Dalam penggunaan domestik untuk musim tidak menaip masa penggunaan peranti itu, dan untuk membersihkan penapis, penggantian minyak diperlukan pada pemuliharaan. Sebelum menukar minyak di pemotong rumput, perlu meningkatkan ketidakstabilan bendalir, mulakan enjin dan biarkan sistem dimanaskan.

Perlu menanggalkan plag untuk mengisi minyak di tangki dan gunakan peranti untuk mengambil cecair di bawah vakum.

sampler bendalirUntuk melakukan ini, buat muncung dan tuangkan kerja ke dalam bekas yang disediakan. Tetapi pada masa yang sama sebahagian kecil, sehingga 100 ml kekal di dalam kotak engkol dan mengalirkan penapis. Sisa ini harus dilupuskan, mengalirkan cecair 5 minit melalui lubang. Pada masa yang sama menukar atau mengepam penapis dalam sistem. Selepas menuang pelincir baru, mengawal tahap siasatan. Biasanya, minyak enjin dibungkus dalam plastik hitam legam sehingga ia tidak terurai ke dalam cahaya. Jumlah yang dikehendaki ialah 500-600 ml.

Perubahan minyak di pemotong rumput – video