korova u zemljiVrlo je važno biti u stanju razlikovati korov od cvjetova, samo zato što se štetoči moraju ukloniti. Uzgoj usjeva u vrtu, u svakom slučaju, istodobno raste i korova. Imajte na umu da se neki od njih (na primjer, marihuana, maslačci, portulac) mogu jesti kada su mladi i nježni, a uzgajaju se u zoni koja nije tretirana pesticidima.

Najpoznatiji korov

Reći ćemo vam o uobičajenim štetnim biljkama, tako da možete lako otkriti varalice u vašem vrtu.

Crabgrass

CrabgrassOva biljka na vrhu popisa štetnih lokvi u Americi. Brzo rastuća jednogodišnja korova se reproducira sjemenom i pojavljuje se između sredine proljeća i kraja ljeta, kada se zemlja zagrijava. Dobro raste u suhim vrućim klimatskim područjima. Odmah počnite koroviti kroasan, kao što ćete primijetiti njezin izgled. Kopati korov korijena pomoću vilica ili prekriti crnim filmom. Ne dopustite da se razmnoži.

Da biste spriječili problem, podijelite borbu u dvije faze. U rano proljeće koristi se brašno od kukuruznog glutena (organski herbicid). U ovo doba godine tlo je još uvijek hladno, a rakovica je slabija. Svaki put kada se ova godišnja pojavi iz sjemena, a herbicid sprječava klijanje, čime se sprječava razvoj korova. Ponovo sije travnjak u jesen. To će omogućiti novu travu da raste prije idućeg ljeta ponovno napadaju korov.

Najbolja zaštita od rakova je zdrava, gusta travnjak i tlo s ispravnom ravnotežom pH (7.0-7.5). Višegodišnja školjka je izvrsna opcija. Također pruža kontrolu insekata, jer izlučuje slab prirodni toksin koji ubija male mušice. Crabgrass dobro raste u zbijenim travnjacima, pa tretman s vodikovim peroksidom iznosi 3% u udjelu od pola litre za 9 četvornih metara. travnjak će pomoći u iskorjenjivanju dosadnih biljaka.

Mar (Amaranth)

amarantJednogodišnji korov se reproducira sjemenkama i karakterizira karakteristična mesnata glavna stabla crvene boje. Pojavljuje se u kasno proljeće ili rano ljeto i voli toplo vrijeme. Pokušajte korov cvijet prije nego počnete cvatu.

Kako bi se spriječilo pojavu korova, pokriti vrt površine zimske mulch, a u rano proljeće kopaju dobru zemlju. U tom procesu možete unijeti nove sjeme mari, pa je najbolje ponovo zatvoriti tlo. Pokrijte zemlju pet slojeva vlažnih listova i posipajte malčicu poklopca od 15 cm.

Amaranth je jestiv. U lipnju, mladi lišće biljke može i treba ih jesti, jer su vrlo hranjivi.

Možete pohraniti ove biljke bogate vitaminima, kao i mrkvu i repa, zatim dodati salatu ili kuhati poput špinata. Indijanci koriste sjemenke crnog marina kao brašno za pečenje.

trputac

trputac

Ova izdržljiva višegodišnja množenjem sjemena i raste u livadama, pašnjacima i travnjacima. Može se pojaviti u bilo koje doba godine. Razdvojite biljku i uništite ga.

jutro-slava

jutarnju slavuGodišnja biljka se reproducira sjemenkama ili dubokim horizontalnim korijenima. Cvjetnica luka proklija u kasno proljeće i vidljiva je tijekom ljeta. Iako cvjetovi izgledaju atraktivno, jutarnja slava može postati ozbiljan problem u toplom vremenu, jer se brzo širi. Pokušajte koroviti korov prije cvjetanja.

White Mar

bijela marOvo brzo rastuće godišnje distribuirano je metodom sjemena. Ljeto korov aktivira vlagu iz tla, pa ga uklonite što je prije moguće. Koristite oštru kopču za čišćenje vrta ove biljke.

Pyritei puzeći

divlja travaŠljuka je stajališta višegodišnje trave. Njegovi artikulirani, dugački slojni rizomi tvore neprekinuti pokrivač na tlu, iz kojeg raste novi izbojci. Pokušajte kopati ovaj korov čim ga primijetite u vrtu. Propagiran sjemenkama.

maslačak

maslačak

Poznat po svijetlo žutim cvjetovima i natečenim kuglicama, dandelions su jedna od najprepoznatljivijih vrsta korova u vrtu. Zubići ovog višegodišnjeg su jestivi i ponekad se koriste u salatama zbog visokog sadržaja vitamina i minerala.

Da biste izvukli maslačak, čvrsto ga pričvrstite za podnožje i lagano ga stignite dok duboki korijen potpuno ne ispadne iz tla. Alternativno, koristite ruku za kopanje korova. Pokušajte ukloniti cijeli korijen od maslačaka odmah, jer svaki dio koji ostavi u tlu može ponovno rasti.

prkos

prkosJednu godinu staru biljku propagiraju sićušni crni sjemenki i ulomci stabljike. Korov se pojavljuje na kraju proljeća – rano ljeto i uživa u toplom vremenu, kao i bogatoj plodnoj zemlji. Propolite ili povucite perforirani viski čim ga vidite, a zatim ga uništite. Štetna biljka može živjeti u vašoj zemlji dugi niz godina.

Shepherdova torba

pastirska torbicaCvjetnica jednogodišnjeg korova voli cool, a žuto-smeđe sjeme dugo može preživjeti na zemlji. Pokušajte ukloniti ovu biljku prije nego što se širi sjeme.

Sada znate kako se nositi s korovom i kako ih razlikovati od korisnih biljaka na vašem web mjestu. Zapamtite da štetne usjeve treba brzo i nemilosrdno eliminirati. Tada će tlo biti plodno, a vrt – dobro održavan.

Kontrola korova – video