kuća za pojedinačne pčeleTajna velikog broja bujnih boja i bogate žetve je dobra oprašivanja. Da bi taj proces bio produktivniji, razmislite o izgradnji pčele u dvorištu.

Što izgleda pčelinji hotel?

pčelinji hotelTakvi su stanovi slični ptičjim kućama, ali umjesto ptica privlače različite lokalne pčele, na primjer, pčelinjake. Za razliku od mliječnih, ti su kukci izuzetno poslušni i poliniziraju se tri puta učinkovitije. Nažalost, ne možete dobiti jedan gram meda, ali cvjetovi će biti mirisni i proširiti, a povrće i voće će biti izlio sili.

veliki pčelinji hotelPčelinje kuće su izrađene od drveta, unutar kojih su prirodni materijali prikladni za pčelarstvo: šupljine ili cijevi od kartona. To su idealno stanište za osamljene pčele, koje žele naseliti gnijezde i oploditi okolne biljke.

6 savjeta za uspješan razvoj pčelinjeg stana

Podijelit ćemo iskustva stranih vrtlara i dati šest važnih preporuka koja će vam omogućiti mirno suživot sa zujavim insekata.

Izbjegavajte prevelike

pčela je letjela u hotelDok dizajn, širina od 1,2 m i visina od 1,8 m izgleda sjajno, privlači veliku pažnju i povećava rast lokalnih pčela, ta će veličina biti previše ambiciozna i vjerojatno će postati teret za sadržaj. Kao i birtije koje treba čistiti krajem svake godine, stanovanje insekata treba godišnje ažurirati sa svježim gnijezditeljskim materijalima. Općenito, to ne zahtjeva puno vremena, ali razmislite o problematičnom upravljanju svim “gostima” koji su se smjestili unutra.

Svakako odaberite veličinu kuće koja odgovara okolnom području. Na primjer, grupa cvjetnih stabala i grmova može pružiti više peludi nego cvjetni travnjak. Prema tome, veća struktura je važnija za prvu opciju.

Zaštitite gnijezda od vjetra, kiše i ptica

Dizajn kuće za pojedinačne pčeleGniježđenje insekata zahtijeva mjesto za život, koje će biti suho i sigurno. Idealna pčelinja kuća imat će izbočinu od oko 7 cm, čime se štiti sadržaj od vremenskih sklonosti. Ako ptice pokušavaju napasti rupe za gnijezdo, uzmi žičanu mrežu i zamotajte je u kuću poput mjehurića.

Ne postavljajte mrežu izravno na izlaze iz utičnica, jer to sprječava ulazak pčela unutra. Trebaju mjesto za polijetanje i slijetanje.

Koristite prave materijale odgovarajuće veličine

inačicu pčelinjeg hotelaPrirodni, dostupni materijali su najprikladniji. Kartonske cijevi i jezerska piva za pčelinje gnijezde s pravim dimenzijama lako se mogu naći na internetu.

Related  Jednostavan način za zaštitu vode od zamrzavanja u spremniku za vodu (bez korištenja struje)

Izbjegavajte bambusove i plastične slamke, jer ne daju odgovarajuću razinu isparavanja vlage koja uzrokuje probleme u razvoju pčela. Rupa za gnijezda treba biti od 4 do 10 mm, a dubina ostaviti oko 15 cm. Ako su rupe premale, to će negativno utjecati na spolnu funkciju sljedeće generacije insekata.

Mjesto i nekoliko riječi o imanju

Podignite pčelinjsku kuću do jutarnjeg sunca, budući da pojedine pčele trebaju toplinu da bi dobili energiju za let. Postavljanje dviju zgrada, od kojih svaka ima malo drugačije kutove, može donijeti najbolji rezultat.

pupa pčelaVećina insekata preferira sjenu u podne, no veliki zasjenjeni prostori privlače pojedinačne ope. Obično se smatra korisnim grabežljivim kukcima, vrtlara koji napadaju takve štetnike poput gusjenica, ličinki i lisnih uši. Ipak, mogu loviti pčele lutke, penjući se izravno u kuću.

Zimi, bee larve trebaju zaštitu

kuću za pčele u šumiPazite da je stan za insekte lako dostupan kako biste lako uklonili napunjene cijevi za grijanje i pohranili ih na toplom, suhom mjestu. Mora ih se držati pod istim uvjetima i na sličnoj temperaturi, kao na otvorenom, na primjer, u vrtnoj sjenici ili nezahtjevnoj garaži.

Neke vrste pčela mogu proizvesti nekoliko generacija po sezoni, tako pratiti punjenje gnijezda cijevi.

Prikupljajte pčelinje čahure svakog proljeća

Nakon što se tijekom zime zaštitite i pohranite gnijezdeće materijale, izvadite ih i skupite čahure u rano proljeće. Ako je moguće, razdvojite ih po izgledu. Uz pravilnu skrb, ove čahure će se pretvoriti u novu generaciju oprašivača i budućih stanara pčele kuće.

Sada znate malo više o ovim čudesnim stvorenjima i kakvu skloništu trebate za život u svom dvorištu. Vaši napori za izgradnju i održavanje svojih domova bit će otplaćeni stostruko, kada dođe vrijeme za žetvu.

Related  Krivulja kljuna u pilićima – uzroci i metode liječenja