pileći kliještaKrpelji su sitni paraziti koji puze po površini kože. Oni će postati pravi problem ako se držite ptica u svojoj kokoši. Izvori infekcije mogu biti već bolestan pilići, kao i divlje ptice i glodavci. Osim toga, krpelji mogu umrijeti za cipele ili odjeću, a time i ući u kokošinjac. Ovi paraziti su aktivni u toploj sezoni, osobito ljeti, ali neke vrste mogu preživjeti u hladnim klimatskim uvjetima. Iako je životni ciklus krpelja vrlo kratak – samo 5-7 dana, za to vrijeme svaki parazit može postaviti više od 100 000 jaja. Stoga, za potpuni oporavak životinja, tečajevi liječenja moraju se ponavljati već neko vrijeme.

Znakovi izgleda krpelja u pilićima

čišćenje perjaKrpelji se mogu naći na različitim mjestima. Neki od njih žive stalno na tijelu ptica, i drugi – u kokošinjac: dan se skrivaju pod rukovoditi u pukotine u zidovima i pod jastucima, a noću napustiti svoje skloništa za hraniti. Paraziti ugristi kožu i sisaju krv. To može dovesti ne samo na nelagodu, već i na pad perja, anemiju, au nekim slučajevima i do smrti ptica.

Ako su vaše kokoši navečer nerado uvečerale u pilići, ili se prestale koristiti gnijezdilištima – to je siguran znak da imaju krpelje.

prašinePilići vole da se prašine kupaju na suhim zemljištima ili pijesku. Ako dodate malo drvnog pepela ili dijatomejske zemlje (prodaje se u pakiranjima), onda će to biti dobra prevencija infekcije krpeljima. Međutim, često u vrlo vrućim i vlažnim područjima, gdje je populacija grinja uspješan, odnosno u razdoblju od duljeg kiša, kad je cura nije moguće da se kupke prašine, ova metoda još uvijek ne pomaže pobjeći od parazita.

Prečesto čišćenje pera i peraja može biti znak infekcije parazitima.

Ako vaši pilići uzgajaju grinje, primijetit ćete da su više vjerojatno da će čistiti perje i patiti perje ispod krila i oko anusa. Na bliže inspekcije možete vidjeti sićušne crvene ili crne mrlje oko anusa, a kada se gleda iz kokošinjac u kokošinjac naći crvenih krvnih pruge ili crne mrlje koje se osjećaju u ruci iznad površine.

Metode borbe protiv krpelja

Postoji nekoliko kemijskih rješenja i priprema za suzbijanje krpelja na tržištu, ali većina njih nije testirana na pilićima, tako da iskusni vlasnici ne savjetuju odmah da se pribjegnu njihovoj uporabi. Bolje je najprije probati složenu terapiju prirodnim lijekovima.sprej protiv grinja

Prosijite pileći kavez i nekoliko dana za redom slijedi sljedeću smjesu: 2 šalice vode, 1 šalicu biljnog ulja i 1 žlicu tekućine za pranje posuđa. Ova mješavina pomoći će ubiti krpelje. Prije upotrebe dobro protresite i rastopite. Liječenje kokošinjaca treba obaviti barem 1-2 puta tjedno nekoliko tjedana paralelno s tretmanom pilića. Ovaj 100% prirodni domaći sprej pomoći će riješiti se krpelja u kokošima

Možete prskati sloj dijatomejske zemlje na podu kanjona i gnijezdo, a isto tako utrljati smjesu na površinu roosts. Po potrebi liječenje se ponavlja.

eterična ulja protiv grinjaWormwood (Artemisia) je još jedan učinkovit prirodni lijek za krpelje. Spojite crvotočinu s pašnjacima, stavite vrećice na mjesta gnjezdarenja ili objesite rezane biljke po cijeloj kokoši. Ovo je izvrstan alat koji se može stalno koristiti za odbijanje krpelja.

Sok od češnjaka u kombinaciji s eteričnim uljima povrća je dokazani alat za borbu protiv grinja

Za liječenje pilića, pospite ih raspršivanjem na bazi sok od češnjaka. Britanski znanstvenici za perad otkrili su da je ovaj alat sposoban ubiti 100% svih krpelja u 24 sata. Može se koristiti za liječenje ptica i kao preventivno sredstvo.

Za pripremu takvog prirodnog spreja trebat će vam:

  • 300 ml vode
  • 30 ml soka od češnjaka
  • 1 čajna žličica (ukupno) bilo koje kombinacije tih eteričnih ulja – lišće, cimet, češnja, korijand, lavanda, mentol i / ili kumin.

Pomiješajte sve sastojke u bocu s dobro za raspršivač i prskajte piletinu s ovim lijekom dva puta tjedno za profilaksu ili svaki drugi dan 2-3 tjedna ako ste zaraženi krpeljima. Obratite posebnu pozornost na područja oko anusa i ispod krila. Nakon prskanja također se preporučuje liječenje pilića s dijatomejskom zemljom, trljanje praha u kožu i perje. Budite oprezni da nećete dobiti prašinu (ili tebe) u oči i pluća. Istodobno liječenje pilića i prerada kokošinjaca pomoći će da se potpuno riješi krpelja.

Ako piletina ima kliještima na svojim šapama, vage neće biti glatke, već prema gore

 Krpelji na šapama su druga vrsta vanjskih parazita koji se skrivaju ispod vage, od kojih se dižu.

grinje na šapamaAko primijetite takve znakove, posipajte šape kokošja otopinom češnjaka, a zatim ih maskirajte prirodnim vazelinom (ili njegovim analogima s prirodnim dodatkom). Takav tretman pomoći će ne samo da će se uplašiti, već i uništiti grinje – umrijeti će od gušenja.

Proizvodi bogati željezo pomoći će u liječenju pilića zaraženih krpeljima

U liječenju novčića zaraženih grinja, preporučuje se povećati unos željeza u prevenciji anemije.

hrana bogata željezomHrana bogata željezom uključuje jaja, meso, riba, perad, plodovi mora, špinat, cikla zelje, maslačak zelje, slatki krumpir, brokula, kelj, kupus, kovrčava, jagoda, lubenica, grožđice, pšenica proizvode, zobeno brašno, kukuruz, melasa. Uvođenje tih proizvoda u prehrani pilića će doprinijeti boljem oporavku oslabljenih ptica – kada infekcija se smanjuje ne samo u krvi razina željeza, ali i slabi imunološki sustav. Dodavanje češnja svježeg češnjaka u vodi za piće ili češnjak u prahu na hranu je dobra prevencija infekcija, kao paraziti ne vole okus krvi tih ptica u prehrani koji češnjak je prisutan. Osim toga, ovaj koristan proizvod povećava imunitet bolesnih pilića tijekom liječenja.

Redoviti pregled pilića otkriva znakove infekcije u ranoj fazi

Najbolja prevencija većine problema povezanih s bolesti je česta inspekcija i znanje o tome kako bi trebala izgledati zdrava i bolesna životinja.

pregled pilićaRedovita, česta i temeljita inspekcija pilića pomoći će otkriti i riješiti probleme prije nego što izađu iz kontrole. Ako pažljivo proučite zonu pod krilima i oko anusa, možete uhvatiti parazite prije nego što se počnete množiti. Otkrivanje prvih znakova bolesti i brzo liječenje pomoći će ubiti novčiće prije nego što počnu masovna infekcija ptica. Zone za prašne kupke ispunjene suhom tlom ili pijeskom, dijatomejskom zemljom i drvenim pepelom također će postati dobar način da spriječite piliće da napadaju vaše piliće.

Iskustvo u borbi protiv pilića s pilićima – video