garderob i sovrummetFör de flesta är omklädningsrummet inte längre en avlägsen dröm. Numera är det en obligatorisk egenskap för ett bekvämt hus eller lägenhet. Eftersom det är mycket bekvämare att lagra kläder, skor och accessoarer, inte i täta garderober eller på lådor, men i bekväma och multifunktionella rum.

Hyllor och skåp i detta rum är installerade i enlighet med ergonomins principer. Och även om du vill göra ett omklädningsrum i ett litet rum, kan du ordna utrymme så att det är bekvämt att lägga en hel del saker.

Garderobsstorlek

litet hörn garderobOptimalt utrymme för omklädningsrum är ett utrymme utan ledningar, med antal hörn högst fyra. Dess yta bör vara minst 3 m² och längden på en vägg – minst 2 m.

Idealiskt alternativ för en liten lägenhet är en garderob 2 till 2 m. Under sådana förhållanden kan garderobsystemen ordnas med bokstaven “P”, där hyllorna och facken ligger längs omkretsen av 3 väggar. I ett litet rum är systemet bäst inställt med bokstaven “G”.

stort omklädningsrumOm du känner till det exakta antalet skåp, kan du enkelt beräkna området i rummet. Innan du gör ett omklädningsrum måste du först beräkna antalet sektioner längs längden och multiplicera med bredden (vanligtvis bredden på ett fack är 50, 75 eller 100 cm). Det här är längden på omklädningsrummet. Nu måste vi uppskatta djupet på skåpen, multiplicera det med 2 (med hänsyn till lådorna) och lägg till avståndet för passagen (minimum – 50 cm, optimal – 80-100 cm). Det här är bredden på omklädningsrummet, där skåpen ligger längs en väggs längd.

stor ljus garderobGarderobssystemets optimala storlek med egna händer, vilket garanterar största komforten – 3,5-5 m². Man bör komma ihåg att 1,5 m² måste tilldelas för dressing. Sådana dimensioner gör det möjligt för dig att installera inte bara skåp, utan också att hänga en spegel eller ordna vadderade avföring för bekvämlighet.

ventilation

ventilation i omklädningsrummetEtt viktigt villkor för någon garderob är ventilation. Den kan utrustas på två sätt:

 1. I slutna rum utan fönster är det nödvändigt att installera en huva med fläkt, som måste gå in i det allmänna ventilationssystemet. Det kommer att minska luftfuktigheten och förhindra att lukt uppträder, särskilt från skor och ytterkläder.
 2. I närvaro av fönster är det tillräckligt att ventilera rummet regelbundet. Men det kan finnas ett problem med solens strålar, vilket förstör kläderna. För att förhindra detta måste du hänga gardiner eller persienner på fönstren.

Du kan installera speciell ventilation i skåp med ytterkläder och skor. Och för en bra ventilation av saker att köpa nätkorgar och honungskaka hyllor.

Tips för belysning

belysningsartiklar garderobI omklädningsrummet på omklädningsrummet bör du omedelbart försäkra belysningen av rummet, vilket hjälper dig att snabbt och enkelt välja de kläder du behöver:

 1. Det vanligaste alternativet är belysningen av takljus riktade mot hyllorna av skåp.
 2. Det är mycket bekvämt att markera innehållet i hyllor, korgar och lådor. I det här fallet kan armaturerna fixas till parentes eller installeras inuti.
 3. I hörnsystem är det intressant att titta på fixturer på tygnålar, vilket gör att du kan ändra belysningsvinkeln.
 4. När du ordnar ett rymligt omklädningsrum, som på bilden, kan du installera en hängande lampa.ljuskrona i ett stort omklädningsrum
 5. I ett litet rum är det bättre att inte överbelasta utrymmet. Det är bättre att installera automatisk belysning, som slår på när du öppnar dörren.

halogenbelysning garderobIbland använder klädkammaren halogen- eller fluorescerande armaturer, där ljuset är så nära som möjligt till det naturliga. Men de rekommenderas inte att installeras nära kläder, eftersom de är mycket heta. Det är bäst att använda LED-strålkastare för belysning.

Garderob plats

hörn garderobDu kan utrusta ett bekvämt omklädningsrum med egna händer, som på bilden, på följande sätt:

 • fördela ett separat rum
 • Gipsplåt i sovrummet eller korridoren;
 • att ändra förrådsrummet;
 • placera i en nisch;
 • installera ett öppet system
 • peka på hörnet av rummet;
 • Använd en balkong eller loggia.

Related  Hur man väljer och installerar låset på porten

Förklädningsrummet kan göras med gipsskiva, med hjälp av det inbyggda förvaringssystemet. Den kan stängas med gardiner eller skjutdörrar.

garderob i förrådsrummetSkafferi är det bekvämaste alternativet för garderobsutrustning med egna händer. Det finns inget behov av att arbeta hårt på arrangemanget. Du kan helt enkelt ta bort allt onödigt, gör en liten eller full reparation. Det är bara nödvändigt att planera sektionerna och köpa in garderobens komponenter. Installera sedan dem och njut av att använda resultatet av deras arbete.

Platsen för omklädningsrummet kan fungera som en nisch. Här är sektionerna bäst placerade längs väggen.

omklädningsrum i nischenI avsaknad av det nödvändiga utrymmet kan du utrusta ett öppet garderobssystem med egna händer, som på bilden, med massor av hängare, hyllor, sektioner för skor och lådor. Här är det nödvändigt att hänga en spegel, lägga en ottoman eller stol. Detta är den bästa lösningen för en lägenhet med ett litet område. Det finns dock en nackdel i det – du måste hålla ögonen på renlighet och beställa hela tiden.

kvadratisk garderobInvolverade i hörnet av rummet kan du utrusta hörnet garderoben. Det är mer rymligt och det finns fler utrymmen för lagring i den. I sovrummet frigörs hörnet genom att placera bädden diagonalt. Det visar sig vara en utmärkt platsbesparing.

hörn garderob i sovrummetFör omklädningsrummet kan också komma upp en loggia eller balkong. Det viktigaste är din fantasi. För ett litet rum är en mini-garderob ett bra alternativ, där endast de mest nödvändiga sakerna kommer att finnas.omklädningsrum på loggia

Klädkammarens utformning måste nödvändigtvis motsvara rummets inre. Detta villkor gäller även för möblernas färg och struktur.

Hur man väljer en dörr

När du väljer dörrar måste du förstå att dörrsystem är installerade när omklädningsrummet är fristående. Om en del av rummet är allokerad till det är det bättre att installera en partition.

Dörrar måste nödvändigtvis vara i harmoni med den övergripande inredningen i lägenheten eller rummet, annars kommer de att se inkongruösa och utlänningar.

Om du väljer dörrarna för omklädningsrummet måste du styras inte bara av familjemedlemmarnas preferenser utan också ta hänsyn till rummets rum, liksom själva funktionaliteten i systemet. Vilka typer av dörrkonstruktioner kan monteras:

 1. Swing. Ett klassiskt alternativ som har använts i flera århundraden i rad. För ett omklädningsrum är sådana dörrar bra genom att de ger en fullständig översikt över inredningen. Dessa modeller tjänar länge, är inte lika mottagliga för uppdelning som järnvägsmekanismer. Dessutom är installationen av sådana dörrar mycket billigare. Nackdelen är att de kräver mycket utrymme. Dessutom gillar inte älskare av den ursprungliga designen sin enkelhet.svängdörrar i omklädningsrummet
 2. Sliding. De liknar dem som används för skjutdörrar. Denna design hjälper till att spara utrymme så mycket som möjligt, vilket gör det lämpligt för ett litet område.skjutdörrar
 3. Folding. Används om ägarna vill hålla i ett perfekt skick dyrt laminat och parkett. Dörrarna till dessa strukturer berör inte golvet. Styrmekanismen är fastsatt till taket eller överlappningen. På platserna av dörren är de vanliga dörr gångjärnen fästade.vikbara dörrar
 4. Gardiner. Den enklaste versionen är tygduk, som är upphängda på kronkanten. De installeras snabbt, om nödvändigt, tvättas enkelt, har ett elegant utseende. Dessutom är deras pris lägre än för andra typer av dörrar.gardin-dörr

Arrangemang av en garderob

arrangemang av en garderobMed inredningen av omklädningsrummet kan du fantasera på obestämd tid. Men du måste ta hänsyn till några få beprövade erfarenheter av rådgivning. När allt kommer omkring, ordentligt inredat utrymme gör det verkligen användbart och kommer att hålla allt rent och städat:

 1. Det är önskvärt att dela ut mellanslaget i enlighet med könstillhörigheten i honhalvan och den manliga.
 2. Om det behövs kan du enkelt ut enskilda hyllor för familjemedlemmar, men detta villkor är inte nödvändigt.
 3. Skor ska placeras under, på öppna hyllor. För detta är det möjligt att använda utdragbara strukturer.
 4. Bredvid skosektionen blir det mer praktiskt att utrusta ytterkläderna.
 5. Ovanför det här facket är det bäst att ordna en hylla för huvudbonader.
 6. Block med hängare och hyllor ska placeras separat.
 7. I övre delen är det bekvämare att lagra kläder och föremål som sällan används.

Du kan fylla garderoben i enlighet med färgen på saker. Lätta kläder placeras i en del av rummet, och den mörka placeras i den andra.

Hur korrekt fyller du?

fylla garderobenFyllning av omklädningsrummet är en riktig kreativ process. Med en liten rumstorlek måste du använda allt befintligt utrymme från golv till tak och från hörn till andra. Denna taktik gör det möjligt för dig att placera alla saker, sängkläder och andra tillbehör. I processen måste du ägna särskild uppmärksamhet åt funktionaliteten på hyllorna och tillgängligheten för varje objekt.

Related  Regler för att välja snöplogar för sommarstugor

Fyllningen av omklädningsrummet innehåller oftast:

 • hängare för slipsar, kostymer, klänningar, bälten, bälten, skjortor;
 • byxorhållare;
 • hyllor för arrangörer med tillbehör och påsar;
 • ett fack för handdukar och sängkläder.
 • sektioner för skor;
 • korgar eller lådor för tvätt, tights och strumpor.underkläder lådor

Om möjligt kan omklädningsrummet kompletteras med en vadderad pall, en spegel och ett toalettbord. Om varje sak har sin plats, blir omklädningsrummet ett vackert och praktiskt rum.

Praktiska förvaringssystem

Förutom de vanliga hyllorna och lådorna finns det idag många butiker i butikerna som kan hjälpa till med utrustningen i detta rum. Du kan också inkludera fantasi och göra ett originalt förvaringssystem i klädkammaren med egna händer:

 1. Byxorna. En sådan räddningsorganisatör kommer att vädja inte bara till män, men också till affärskvinnor som bär på byxor. Till salu finns längsgående lagringssystem som är fästa vid väggen och utdragsbyxor utrustade med tvärstänger. De har separata hållare för varje par byxor som inte tillåter dem att glida.bryuchnitsa
 2. Insugningsbara hyllor. Dessa hyllor är mycket praktiska att använda. De är lätta att dra ut, ger en bra överblick och tillgång till saker. Dessutom kan de ha interna arrangörer.infällbar hyllan
 3. Hållare för slipsar, bälten, halsdukar, halsdukar. De kan användas för att spara utrymme. Dessa enheter kan vara rektangulära och cirkulära, med en stationär och infällbar enhet.hållare för halsdukar och slipsar
 4. Kompakt strykbräda. För många människor är en kompakt inbyggd strykbräda en värdefull hitta. Den upptar mycket lite utrymme och stör inte att nå hyllorna.strykbräda
 5. Behållare. Sådana specifika men mycket användbara system är perfekta för lagring av kläder som är känsliga för damm. Till exempel hattar eller andra saker som behöver noggrann vård. Dessa behållare består huvudsakligen av transparent plast och organiskt glas.behållare
 6. Korg för smutsig tvätt. Som regel klär och klä sig de i omklädningsrummet. Ofta måste saker skickas direkt till tvätten, men inte alltid finns det möjlighet att omedelbart ta dem till badet. För detta ändamål används speciella textilpåse på metallramen, vilka fungerar enligt principen om lådor. För att undvika utseende av lukt ger de ett internt ventilationssystem och närvaron av aromatiska påsar.smutsig tvättkorg
 7. Möbler hiss-strömavtagare. Det här är en kombination av stavar och en lyftanordning, så att du kan lagra saker direkt under taket. Därför kan du spara mycket utrymme med det. Om det behövs kan det utelämnas, ta det nödvändiga objektet och returnera det tillbaka.möbler hiss-strömavtagare
 8. Metallkorgar. Dessa lagringsenheter används ofta tillsammans med traditionella hyllor och lådor. De har flera fördelar – aluminiumramen är mycket ljusare än träelementen, och maskestrukturen förhindrar dammbildning. Samtidigt är kapaciteten hos metallkorgar inte mindre, och ibland ännu mer än för trälådor.metalllåda
 9. Skon. Vanligtvis är det en öppen, lutande hylla med hållare för skor. Denna design ger bra ventilation, medan skorna alltid är i sikte. Oftast placeras skorna i de nedre sektionerna, så att utrymmet används med större fördel.obuvnitsa
 10. Lådor med separatorer. En sådan praktisk arrangör hjälper till att hålla i ordning kvinnors armband, herrband, snodrade bälten och bälten, smycken, klockor.lådor för smycken

Related  Översikt över fotogener

Hur man gör ett praktiskt omklädningsrum med egna händer?

praktisk garderob med egna händerOmklädningsrummet är ett speciellt rum i lägenheten, vilket måste uppfylla alla krav på korrekt lagring av kläder. Hur man gör ett omklädningsrum med egna händer?

Först måste du överväga de problem som är förknippade med att planera ett omklädningsrum. Oftast är det individuellt, men här finns också några standardparametrar:

 • Höjden på sektionen för tunga ytterkläder ska vara minst 150 cm från botten till baren. Och luckan från stången till toppen är minst 10 cm;
 • Höjden på den sektion där lätta korta ytterkläder ska placeras ska vara minst 100 cm i baren, plus 10 cm från baren till golvet;
 • höjd hyllor för hattar och skor bör bestämmas i enlighet med den högsta klädesplagg, måste detta värde läggas annan 5-10 cm;
 • Höjden på hyllorna för tvätten bör vara ca 25-45 cm.

Att bestämma det optimala djupet hos grenar, används oftast följande princip – det är nödvändigt att mäta den bredaste hängare och lägga till värdet av 10-20 cm.

omklädningsrumslägeBeträffande bredden kan den definieras på följande sätt:

 • 15-25 cm bör beaktas för varje prov av varma ytterkläder;
 • 10-15 cm tas för varje föremål av ytterkläder från demisäsongen;
 • 5-10 cm ska tas för varje klänning, byxa eller skjorta;
 • Bredden på sektionerna under underkläder och hattar väljs utifrån antalet sådana saker, plus ett litet lager läggs till.

Innan du gör ett omklädningsrum, måste du välja rätt material. För väggarrangemang är det möjligt att applicera gipsskivor, vilket bäst motsvarar villkoren för lagring av övre och lätta kläder, skor och hattar.

Du kan också använda material från trä. Det kommer att absorbera överskott av fukt, och gradvis ge den tillbaka i önskad mängd.

Nedan på bilden kan du se hur omklädningsrummet ser ut med egna händer i ett litet rum:hemlagad omklädningsrum i ett litet rum

Efter att du har definierat materialet måste du markera och klippa arbetsstyckena. Och fortsätt sedan att montera ramen med skruvar och skruvmejslar. Den färdiga ramen är täckt med gipsskiva och är förberedd för efterbehandling.

Den enklaste metoden att klara gips papper är att pastell tapeter. Om så önskas kan du dock använda dekorativa paneler.

Det mest hållbara alternativet för att måla är att måla väggarna, men innan det behöver man noggrant gips och sanda ytan.

Gör ett kvalitetsbeslagssystem billigt med egna händer är extremt enkelt. Rammen är gjord av profiler fasta på väggen, och hyllorna kan byggas av vanligt mörkt laminat. På metallstavarna fixeras ett nät för lagring av skor. Hängarna för axlarna kan också fästas på metallstavarna. Laminat för hyllor skärs enligt måtten, skärs och installeras i systemet.

För inspiration erbjuder vi dig att se de mest intressanta varianterna av omklädningsrummen:omklädningsrum i sovrummet

ett smalt omklädningsrum

vit garderob

stor garderob på loggia

kompakt garderob för en stor familj

omklädningsrum med boudoir

Ett rymligt omklädningsrum med spegelvägg

stor skoställ i omklädningsrummet

Installation av ett maskintorkskåp – video