Det nuvarande sortimentet av värmeanordningar gör det möjligt att skapa bekväma förutsättningar för att människor ska stanna i praktiskt taget alla lokaler och klimatförhållanden. Moderna värmare använder tidtestad och helt ny teknik som gör det möjligt att spara energi och maximalt använda värmen som produceras av enheten.

En av de mest ekonomiska bland värmare är känd som infraröd utrustning som används både i industriella lokaler och i vardagen.

Hur fungerar en infraröd värmare?

Skaparna av infraröda värmare lånade principen för enheterna från solen. Infraröd strålning höjer temperaturbakgrunden för de föremål som förekommer i strålens bana utan uppvärmning av luften. Temperaturen i rummet ökar redan tack vare överföringen av värme från möbler, möbler och andra ytor.

IR värmare plats alternativ

Så är solens strålar, en liknande arbetsprincip för infraröda värmare. Eftersom rummet är uppvärmt inte med luft, men genom inredningen, golvets, väggens och takets material, är effekten av att använda enheten tillräckligt lång, atmosfären inuti torkar inte ut och mängden syre faller inte. Samtidigt är energibesparingar i uppvärmning i genomsnitt 50%. Men för att maximera effektiviteten hos infraröd uppvärmning bör kraften hos enheterna och deras placering väljas med hänsyn till rummets höjd, dess område och andra parametrar.

Värmefördelningssystem

Om alla beräkningar och installationen utförs korrekt, skapas en bekväm atmosfär för personen en minut senare efter uppstart av enheten. Och värmare kan fungera som en utmärkt tillägg, och ibland den främsta källan till värme.

Platsalternativ

Vad är bra IR-värmare (video)

Fördelar med infraröda värmare

 • Beroende på tillämpningsförhållandena och utformningen av infraröda värmare med sådan utrustning kan upp till 80% av energin sparas jämfört med värmefläktar eller apparater av konvektionstyp.
 • Det här är miljövänliga, helt tysta apparater.
 • Alla infraröda enheter är kompakta, lätta och kan användas både i lokaler för olika ändamål och utanför slutna utrymmen.
 • Infraröda värmare är perfekta i fall där ytterligare eller tillfällig uppvärmning krävs.
 • Uppvärmningsgraden är mycket högre än vid användning av andra värmare med liknande kapacitet.
 • Kvaliteten på uppvärmningen påverkas inte av värme läckaget som finns i rummet, till exempel utkast.
 • Värmare påverkar inte andelen syre i luften och dess fuktighet.

Related  Tillförlitligt skydd mot dödlig destruktion – dränering runt huset

Minus av infraröda värmare

Med många positiva egenskaper har infraröda värmeanordningar nackdelar:

 1. För det första kräver vissa modeller av värmare en noggrann inställning snarare än opretentiösa konvektionsbatterier eller andra strukturer. Här är elementen i värmaren bättre skyddade mot fall, stötar eller andra influenser.
 2. För det andra kan infraröda enheter inte ha den bästa effekten på hälsan, ibland orsakar huvudvärk, svaghet och depression. Vi bör inte glömma en tillräckligt stark glöd på enheten, så på natten är det bättre att stänga av sådana värmare.

klassificering

Oavsett modellerna för sådana värmare är den vanliga i sin design radiatorn, som är källan till infraröda strålar. I det här fallet kan enheterna skilja sig inom strålningsområdet som används av energikällan, kraften och andra egenskaper.

elektriska

Sådana mönster används oftast i vardagen. De är kompakta, pålitliga och lätta att använda. I ett sådant tak, golv- eller väggvärmare, värms den infraröda radiatorn med el, men materialet för ett sådant värmeelement kan vara annorlunda.

Installation av tak IR

 • Keramiska värmare är uppkallade efter värmeelementet, som använder en resistiv kabel innesluten i keramikhöljet, som inte leder ström men inte stör utbredningen av infraröd strålning. Sådana anordningar är extremt olika i design och design och används ofta i vardagen.
 • Kolvar infraröda värmare är mer ekonomiska än keramiska. Här spelas radiatorens roll med ett kol- eller kolfiber i ett vakuumkvartsrör. Förutom värmeeffekten kan speciella modeller av sådana anordningar användas av läkare som terapeutiska anordningar.
 • Flatfilm infraröda värmare passar harmoniskt in i bostads- och kontorsinteriörer, eftersom de ofta efterliknar dekorativa paneler. Miniatyrvärmeelementen är monterade på en speciell värmebeständig film med ett tryckt mönster. När du köper en sådan enhet är det viktigt att komma ihåg att filmbeläggningen upphettas till 75 ° C, vilket innebär att enheten ska vara placerad utanför familjens eller husdjurens accessområde.

Related  Pannan indirekt uppvärmning – vad är det?

gas

gas street IR värmareModellerna av industriella och gata infraröda gasvärmare kännetecknas av en högre termisk effekt än elektriska apparater. Detta förklarar deras frekventa användning i stora lokaler, till exempel i verkstäder, lager och hangarer, liksom i stora sport- eller nöjesfaciliteter där takhöjden kan nå upp till 15 meter. Som bränsle förbrukar sådana anordningar olika typer av gas från naturliga till koks.

Det finns intressanta varianter av infraröda värmare på gas som kan användas utomhus. Sådana “termiska paraplyer” är idealiska för en bekväm tidsfördriv på en öppen veranda eller terrass.

Enheten hos den infraröda gasvärmaren

Video granskning av gas infraröd värmare Aeroheat IG 2000

På flytande bränsle

Dessa modeller, som går på fotogen eller dieselbränsle, kan ses på industriområden och byggarbetsplatser. Som regel används mycket kraftfulla, kompakta och lättrörliga anordningar, inte bara för uppvärmning, men också i tekniska processer. Ett exempel på detta är torkning av råvaror i träbearbetningsindustrin eller installation av spänningslofter.

Klassificering enligt våglängd

IR-värmare klassificeras också enligt längden på de utstrålade vågorna:

 1. Kortvågsugnar känns lätt igen när de är påslagna. De strålar väl synliga för de mänskliga ögonstrålarna och är relaterade till ljusinstrument. Våglängden varierar från 0,74 till 2,5 μm, vilket ger en kraftfull uppvärmning. Radiatorns temperatur når 800 ° C, vilket är högre än för andra typer av anordningar. Sådana anordningar används vid stora produktionsanläggningar, och i öppna områden och i bostadshus.
 2. Medium-wave värmare, kallad grå, avger vågor från 2,5 till 50 mikron. Utstrålningselementet värms till 600 grader, och enheterna för effekten av värmeflöde och priset avser medelklassen. Dessa typer av infraröda värmare är verkligen universella och kan användas i produktion, i hemmet och även utanför husets väggar.
 3. Långvågsugnar är källor till vågor i intervallet från 50 till 1000 mikron, vilket det mänskliga ögat inte kan fixa. Därför kallas sådana anordningar mörkt. Värmeelementets temperatur når här 300 ° C, värmeflödet från en sådan anordning är inte så intensiv som vid ljus eller grå anordningar, men kostnaden för en värmare av denna typ är mycket lägre. Enheten är lämplig för stängda små rum, och i gatuförhållanden är ineffektivt.

Related  Hur tömmer vattnet från pannan korrekt och vad behövs för detta?

Urvalsregler

Sortimentet av värmeanordningar av olika konstruktioner är extremt brett idag. Därför bör du förstå kriterierna för detta val innan du väljer en infraröd värmare.

 • Huvudkriteriet är värmarens kapacitet, som beräknas utifrån rummets parametrar och närvaron av andra värmekällor.
 • För små, till exempel bostadshus är det bättre att köpa elvärmare.
 • Golvmodeller är ofta kraftigare än vägg- eller takenheter.
 • För semesterhem, där el inte alltid är stabil, välj system på flytande gas.
 • Gasdrivna instrument kan utrustas med cylindrar med olika kapacitet.
 • Hushållsapparater kan utrustas med praktiska termostater, kontrollpaneler och automation, så att du kan ställa in ett bekvämt sätt att använda enheten.

Design och installationsfunktioner

Eftersom värmare är infraröd elektrisk hushåll enligt konsumenten är med rätta erkänd som de mest ergonomiska och innovativa enheterna, men är inte så populära som olja eller konvektionsanordningar. Därför är tillverkarens önskan att göra användningen av infraröda anordningar så bekväm som möjligt, och själva enheterna är snygga och tekniskt förståeligt.

Infraröd värmeutrustning kan, och ibland rekommenderas, monteras på tak eller väggar. Samtidigt gör byggandet av fästelement för takinfraröda värmare för hem och dacha det möjligt att inte hänga instrument på specialfästen, värmare kan inbäddas i takbeklädnaden.

installationsalternativ

Bärbara värmare är utrustade med stativ för att justera enhetens komforthöjd. Ofta i komplett uppsättning sådana modeller finns stöd och hjul för snabb förflyttning av enheten från en premiss i en annan. Den önskade temperaturen kan ställas in med hjälp av fjärrkontrollen, vilket är särskilt viktigt för enhetens takmontering. Om värmaren är stillastående är det bättre att föredra en modell med ett val av temperaturförhållanden, utrustade med en extern termostat.

Värmesystem PLEN – video