trappor till andra våningen i ett privat husTrappor till andra våningen i ett privat hus är en oundviklig länk mellan olika nivåer av bostadsutrymme. De är en nödvändig förutsättning för en bekväm vistelse, en konstruktion som designar sin utrustning och valet av råmaterial bör tänka i det skede av projektplaneringen.

Utformningen av trappan måste först motsvara behoven hos ägaren till ett privat hus. Samtidigt måste det inte bara vara vackert, men också praktiskt, pålitligt och säkert.

Lyckligtvis lever vi i ett århundrade av överflöd och den moderna byggmarknaden erbjuder många alternativ för alla typer av inredningsegenskaper. Segmentet av trappkonstruktioner är inte ett undantag. Det finns en mängd modeller av trappor till 2: a våningen. De kan skilja sig inte bara i materialet från vilket strukturen gjordes, men också i de mest oväntade konstruktiva lösningarna och dekorelementen.

lätt trätrappaI dag, i privata hem, är dessa element vanligtvis gjorda av trä, metall eller betong. Vissa ägare av privata hus använder härdat glas, polymerer eller konstgjord sten i konstruktionen av trappor. Men även bland ett så litet sortiment av byggmaterial är det ganska svårt att välja exakt den modell som passar exakt till ditt interiör.

Var och en av dessa material har sina egna fördelar och nackdelar, så definitivt att säga vilken som är bättre eller sämre är ganska svår.

Att i ett privat hus var varmt och mysigt, steg av trappor på andra våningen av vilken typ och design som helst skulle vara av trä.

Val av utgångsmaterial för trappan i ett privat hus

Valet av detta eller materialet för tillverkning av trappor i huset påverkas av ett stort antal faktorer:

 • Strukturens dimensioner och takhöjden;
 • generell stil av dekoration av lokaler;
 • praktisk och säkerhet;
 • möjligheten att skapa olika trappor av olika mönster;
 • konstruktionstid;
 • finansiella kostnader
 • personliga preferenser för hemmedrivare.

betong

graciös trappa av betongStrukturerna av betong är utmärkta för stora och rymliga rum. Och även vid första anblicken, är det svårt att föreställa sig att de tunga konkreta åtgärder kan se ganska tyngdlös, som om svävande i luften, det är sant. Och hemligheten hos en sådan stege är innesluten i en komplex förstärkande bur, förstärkt vid strukturens över- och bottenpunkter.

Med detta material kan inga konkurrenter konkurrera: varken trä, metall eller kompositer. Möjlighet att skapa någon form av stegar och använda alla typer av material för steg (trä, sten, glas, metall, plattor och andra delar av dekoration), i kombination med hög tillförlitlighet, gör utformningen av betongen är mycket populärt på senare år.

monolitisk spiraltrappaTill de obestridliga fördelarna med betongtrappor är sådana kriterier som:

 • tillförlitlighet av designen
 • lång livslängd
 • förmågan att designa alla komplexa former och konfigurationer, inklusive skruvtyper
 • enkelhet i drift
 • ingen vibration under användning.

Till nackdelarna med trappor av betong, kan du inkludera hög kostnad och extra arbetskraft. Du kan skapa en elegant trappa av betong själv, men för detta behöver du viss kunskap och färdigheter.

Ibland kan även erfarna mästare på mittenivå inte kunna göra en pålitlig design med givna estetiska egenskaper. Därför är det bättre att vända sig till specialiserade företag för tillverkning där professionella anställda är engagerade i genomförandet av sådant arbete. Ofta överstiger materialkostnaden för tillverkningen av en sådan design över tiden kostnaden för billigare analoger av trä och metall. Dessutom sträcker betongstegar inte alltid små bostäder.

Related  Vi gör en solid, stark port av trä med egna händer

trä

trappor av naturligt träKonstruktioner från naturmaterial ger alltid största intresse bland ägare av privata hus, eftersom trätrapparna i huset på andra våningen alltid ser bra ut. De är vanligtvis gjorda av ek, lark, bok, sibirisk furu eller aska.

Naturligt trä är ett universellt naturmaterial som har unika egenskaper. Naturliga råvaror har en ledande position vid tillverkningen av olika stegmodeller. Dess fördelar inkluderar sådana egenskaper som:

 • naturlighet och ekologisk kompatibilitet av trä
 • tillgänglighet och relativt låg kostnad;
 • strukturens hållbarhet med rätt omhändertagande
 • förmåga att motstå tunga belastningar med liten egen vikt
 • en utmärkt kombination med nästan alla interna arrangemang av huset.

Men även trädet har några nackdelar, som är värda att uppmärksamma. För det första är trä ett brandfarligt material. För det andra, om reglerna för operation inte följs, börjar trädet att försämras.

Trots det allmänna erkännandet kan trätrappor ofta bli lite besvärliga. Därför är det ganska lämpligt att uppmärksamma mönster från andra mer moderna material.

metall

metalltrappa med trä stegMetalltrappor till andra våningen i ett privat hus överraskar ibland med sin ljushet, skönhet och olika designbeslut. Stegen själv kan smides eller svetsas. De kan vara raka, böjda eller skruvade – för en erfaren designer är detta den verkliga källan till ett brett utbud av idéer för att bygga ett rum.

De uppenbara fördelarna med metallstrukturer är:

 • hög hållfasthet och hållbarhet hos strukturer;
 • enkelhet i drift
 • motstånd mot någon form av mekanisk påverkan;
 • relativ billighet och tillgänglighet av metallprodukter;
 • olika utformningar och konfigurationer;
 • lämplig för alla interiörer.

Nackdelarna med metall inlägg anordningar mellan våningarna anses förekomsten av överdriven ringning och vibrationer under förflyttning från den första till det sista steget.

Mycket ofta i privata hus finns kombinerade modeller som framgångsrikt kombinerar olika variationer i strukturen hos bärande konstruktioner, delar och material. Vanligtvis är basen av kombinerade trappor en metallram och steg av trä, konstgjord sten eller glas. Sådana kombinationer ger en känsla av ljushet och tillförlitlighet. Ovanlig utformning av sådana anläggningar betonar lokalernas individualitet.

Trappans huvuddelar

trappelementOlika konstruktioner av trappor kan ha många delar, varav några är obligatoriska komponenter i strukturen. Andra element som ingår i stegens ensemble kan vara av rent dekorativ karaktär.

Bland stegenens obligatoriska delar är stegen och de viktigaste stöddelarna av strukturen.

 1. Steg är delar som består av horisontella (tillvägagångssätt) och vertikala (stigare) delar. Trappan är grunden för flytten, vilket ger extra säkerhet när du använder trappan. Men det finns också modeller, vars utformning inte ger användningen.
 2. Trappens stödbjälkar är av två typer. Det kan vara en sträng – basen, som stöder stegen från ändarna eller kosouren – basen som stöder stegen nedanifrån.
 3. Räcken är inte mindre viktigt i strukturen, vilket gör att stegen är säker. Samtidigt kan de ge produkten en viss charm och fullständighet. Idag finns det många modeller i mönster där stängsel inte ges alls.
 4. Balustrar är vertikala stöd för räcken. Förutom dess huvudsyfte har dessa element ofta ett dekorativt syfte och fungerar som en dekoration för trappan.

Related  Reparera oljepanna med egna händer

Typer av trappor på andra våningen av typer av deras konstruktion

Moderna kommunikationsanordningar mellan angränsande våningar är indelade i tre huvudtyper. Det kan vara skruv, marsch eller konstruktion på bultarna. Var och en av trappkonfigurationerna är lämplig för en viss layout av rummet.

Spirala strukturer

spiraltrappsdesignTill exempel används spiralformade eller spiralmodeller i små rum där det inte finns tillräckligt med utrymme för en vanlig rak design. Skruvtrappor till andra våningen kan vara gjorda av något traditionellt material och ha olika former av steg och räcken. Spiralkonstruktionens huvudbärande ram är ett vertikalt rör till vilket stegen är fästa vid den smala sidan. Den andra, vanligtvis breda sidan av stegen i strukturen, är i kontakt med väggytan eller balustrarna. Skruvmodeller av trappor kan placeras både i mitten av rummet och direkt vid väggen.

Ju mindre öppningen på övervåningen, desto brantare trapporna. För säkerheten för användningen bör därför genomsnittsbredden på stegen vara minst 20 till 25 centimeter.

Marching trappor i ett privat hus

rak trappaEn av de vanligaste konstruktionerna i sambandet mellan de närliggande våningarna är trapporna. Deras konstruktioner är praktiska och praktiska att använda, eftersom här beaktas biomekanik av mänskliga rörelser under avstigning eller uppstigning. Marching modeller är idealiska för rymliga rum.

En trappa ska innehålla minst tre och inte mer än 15 steg, annars är det mycket svårt att använda en sådan enhet.

Marchering av trappan till andra våningen i ett privat hus kan vara rak eller vändning. Direktmodeller är de enklaste, hållbara och bekväma. Men ibland av någon anledning är det mer lämpligt att installera en struktur bestående av flera marscher i anslutning till speciella platser. Dessa trappor kallas vändning. Konstruktionerna med en sådan konstruktion tar upp betydligt mindre utrymme och har samtidigt en steghöjd. Ibland görs istället för en stegenplattform turners. Sådana modeller kallas zabezhnye.

svängande trappaVändande stegar är uppdelade i kvartsväng, halvvrid och cirkulär. Kvartalsvisa trappor monteras oftast mellan två angränsande angränsande väggar och har en 90 ° vändning i sin konstruktion. I halvvägsstrukturer roteras trapporna 180 °. I mars cirkelkonstruktioner bildar växelriktningen en växling på 360˚.

öppen trappa konstruktionI konstruktionen av slutna trappor till andra våningen förväntas närvaron av stigare. Typiskt installeras dessa modeller längs väggarna, organisera under dem garderober, affärslokaler eller tvättstugor. Trots att stängda strukturer kan verka lite besvärliga betraktas de säkrare och mer tillförlitliga. I den öppna trappan finns inga stigar, vilket gör deras designljus.

Related  Eldstäder för stugor – Välj ett fördelaktigt alternativ

Beroende på typen av fästningssteg är flygstigen uppdelad i modeller med snedställda och produkter med strängar. Trots de visuella skillnaderna utför båda typerna av dessa delar samma funktion – de är strukturens bärande delar.

virkade designI kosorievyh konstruktioner är det meningen att installera steg på de så kallade sadlarna. Här har stödstrålen formen av en såg, på ena sidan av tänderna som slitbanorna läggs på, och å andra sidan – stigarna är monterade.

En stram stege kallas en lutande stödstråle, som löper längs hela längden på marschen. Stegen i sådana strukturer är fastsatta i speciella spår som skärs inuti stödet.

Boltade konstruktioner

bultstegeBoltzevye trappor i interiörer av moderna privata hus har dykt upp relativt nyligen. Deras utmärkande kännetecken är frånvaron av bärande strukturer: det finns ingen bestämmelse för användning av en bowstring eller kosoura. Fastsättningssteg vid installation av en trappa i huset på andra våningen, görs direkt till en solid och pålitlig vägg med hjälp av bultarna. För konstruktionens säkerhet och styrka är det inte möjligt att montera foten på slaktkroppen eller gipsskivan.

lätt, pålitlig konstruktionUppbyggnaden av stegen på musklerna kan sträckas längs väggen eller görs tillräckligt kompakt och upptar mycket lite utrymme. Hålrummen, som bildas mellan tårarna, ger strukturen viss luftighet och viktlöshet. Det verkar som att stegen lätt flyter i luften. Faktum är att stegarna, när de är korrekt utformade, är en mycket pålitlig och slitstark struktur.

Modeller av trappor i bergen är mycket svåra att beräkna självständigt. För korrekt design och installation är det lämpligt att kontakta specialiserade företag som är yrkesmässigt engagerade i sådan verksamhet.

För den efterföljande installationen av trappor på sjukhus är det vanligtvis nödvändigt att fastställa hypotekslånsstrukturer, även vid konstruktion och uppförande av väggar. Men hur man gör en trappa till andra våningen med cantilever steg, om det inte är möjligt att fixa detaljerna noggrant i väggen, till exempel i fall där väggen redan är klar för efterbehandling? I sådana situationer, längs väggens yta, är en sträng vanligtvis monterad, vilken kommer att fungera som bärlager och metallbultarna kommer att fästas direkt in i den.

Ovannämnda bilder av trappor till andra våningen kan inte täcka hela designdesignen, eftersom varje rum är individuellt och kräver egna lösningar. De flesta av oss förstår: hur mycket i världen av bostadshus med två våningar, så många idéer kan vara. Ändå försökte vi ta fram de viktigaste designutvecklingarna som användes vid utformningen av moderna privata hus.

Trappor till andra våningen i ett ramhus – video

Hur man sparar pengar och gör en tillförlitlig stege – video