kotelTlak vode v kotlu sami morda ne bo zadostoval za vročo vodo. Za vračanje tople vode preko kotla je potrebno pravilno namestiti sistem sanitarne vode z namestitvijo obtočne črpalke.

V velikih počitniških domovih strokovnjaki priporočajo namestitev sistema za pripravo tople vode za centralizirano metodo ogrevalne vode s pomočjo plinskega in električnega stebra (lahko se uporablja tudi kotliček z enim krogotokom). V tem primeru je za zagotovitev potrebne oskrbe s toplo vodo v ta sistem vgrajen grelnik za indirektno segrevanje.

Količina kotla se izračuna ob upoštevanju vseh ljudi, ki živijo v hiši (za družino štirih ljudi je dovolj, da ima kotel 100-150 litrov). Voda v sistemu sanitarne vode se ogreva s pomočjo izmenjevalnika toplote, ki je priključen na vir ogrevanja (kotlovnica, kolona).

Kotlovski sistem ima več vhodov in izhodov. Posebnost indirektnih ogrevalnih kotlov je, da je tuljava nameščena v njej v obliki spiralne cevi iz kovine, skozi katero prehaja topla voda iz kotla. Zaradi izmenjave toplote med vročo vodo v tuljavi in ​​hladno vodo v kotlu se tekočina v kotlu segreva. To ustvarja predhodno zalogo tople vode za potrebe človeka.

Postavitev kotlaCeloten sistem sanitarne vode ima zaprt cikel delovanja. Če se vroča voda ne uporablja dlje časa, se ohladi. Ko oseba želi uporabiti tople vode, se bo verjetno soočil s problemom začetne odsotnosti. Ko je žerjav vklopljen, se sistem aktivira in začne se zagrevati. Toda dokler se ne segreje do želene temperature, lahko traja nekaj minut.

Da bi lahko takoj po odprtju žerjava uporabljali vročo vodo, je v sistem nameščena obtočna črpalka, ki zagotavlja nenehno obračanje vode vzdolž konture, ne glede na to, ali oseba uporablja vročo vodo ali ne.

Neprekinjeno recirkulacijo vode preko kotla se izvede z namestitvijo dodatne opreme: ekspanzijski rezervoar, povratni in varnostni ventili, odzračevalni ventil.

Tako recirkulacija tople vode preko kotla prehaja skozi obtočno črpalko, toplotni izmenjevalec in dodatno opremo, ki je vgrajena v en sam sistem sanitarne vode. Zato človeku ni treba počakati, da se voda segreva, nekaj časa gre skozi vodo.

 Cevovod kotela z recirkulacijo

shema organizacije recirkulacije tople vode v sistemu s posrednim ogrevalnim kotlom Eden od najpomembnejših in najzahtevnejših procesov vgradnje sistema za oskrbo s toplo vodo je cevovod kotela z recirkulacijo, vendar se ga realno lahko izvede ročno.

Eden najbolj ekonomičnih in učinkovitih grelnikov vode za dom in hišo, strokovnjaki menijo, da gre za indirektni ogrevalni kotel. Vir ogrevanja vode je lahko plin, elektrika ali toplotni izmenjevalec. To je toplotni izmenjevalec, ki zagotavlja ekonomično uporabo sistema sanitarne vode z indirektnim ogrevalnim kotlom.

Pravilno delovanje celotnega sistema je odvisno od pravilne cevi kotla. Pojem vezave lahko opredelimo kot značilnost vgradnje in priključitve sistema sanitarne vode na vir ogrevanja vode.

Pri nameščanju kotla in celotnega sistema z recirkulacijo potrebujete:diagram ožičenja

  • Nastavite točko recirkulacije. Praviloma se nahaja v središču grelne posode;
  • Hladna voda se dovede do spodnje odprtine kotla;
  • Vtok vode mora biti nameščen na vrhu kotla;
  • Cev hladilne tekočine je priključena od zgoraj in se spušča (kroženje vode toplotnega izmenjevalca bo potekalo vzdolž oboda, katerega vstop bo na vrhu kotla in izhod – od spodaj).
  • Oskrba cevi z virom energije je treba izvesti v skladu s pravili za vgradnjo materialov in povezati z adapterji. Ventili in žerjavi.

Treba je opozoriti, da je učinkovitost sistema za recirkulacijo sanitarne vode odvisna od sistema ogrevanja doma. To prispeva k povečanju učinkovitosti posrednega bojlerja (kotla) za 35%.

Cevovod ogrevalnika se recirkulira s standardnim kompletom materialov: žerjavi, PVC cevi, adapterji, pribor, črpalke. Izberite samo kakovostne izdelke s trajnimi materiali. Zlasti ne priporočamo uporabe valovitih cevi in ​​materiala prašne metalurgije.

Krogotok recirkulacije kotla

Ponovno kroženje vode v sistemu sanitarne vode je potrebno, da se katerikoli točki sistema vroči vodi brez dodatnega razlitja. V ta namen je nameščen krog, vzdolž katerega voda iz kotla prehaja skozi celoten sistem in se nato vrne v kotel. Recirkulacija se izvaja z majhno črpalko, ki deluje zelo tiho. Tak sistem pomaga vzdrževati stabilno temperaturo vroče vode kjerkoli v hiši.

Med skupnimi sistemi recikliranja obstaja več osnovnih možnosti:

  • Vgradnja trosmernega ali servo-ventila. Uporabi to metodo za stenske in talne modele kotlov. Na kotel sta povezani dve cevi (dva kroga). En stik je za ogrevanje, drugi za toplo vodo. Grelnik vode v tem sistemu deluje kot glavni hladilnik. Ko temperatura vode pade, se uporablja servo ali trosmerni ventil, ki začne delovati pri segrevanju vode. Ogrevanje se v tem času prekriva. Po segrevanju vode na želeno temperaturo se ogrevanje ogrevanja nadaljuje;recirkulacijsko vezje
  • Vgradnja dveh obtočnih črpalk v enem sistemu. V skladu s to shemo je ena izmed črpalk namenjena recirkulaciji vroče vode skozi ogrevalni sistem in drugo – vzdolž kotlovskega tokokroga. Ta sistem na začetku zagotavlja normalno temperaturo vode v kotlu in nato v ogrevalnem sistemu. Značilnost tega vezja je prisotnost termostata in stikala za način, ki vam omogočata, da po potrebi odklopite enega od sistemov;Shema cevovoda kotla z recirkulacijo
  • Uporaba hidravlične puščice. Uporablja se, če ima hiša več kot dva kroga (ogrevanje, topla voda, topla tla). Namen te sheme je ogrevanje vode, skozi katero se izvaja ogrevanje vseh tokokrogov. Ta sistem ima pomembno pomanjkljivost – pri analizi vode. Toplotni nosilec se ne more spopadati s hkratnim izpolnjevanjem potreb vseh ljudi.cevovod

Izbira načina ogrevanja in ogrevanja ter načinov recikliranja z ogrevalnim kotlom je treba izvajati v skladu z jasnimi izračuni vseh potrošnikov in zmogljivostjo hladilne tekočine. Prednost med osnovnimi shemami je ogrevalni kotel s trosmernimi ali servo-aktiviranimi ventili.

Video o organizaciji recikliranja tople vode