stopnice v drugo nadstropje v zasebni hišiStopnice v drugo nadstropje v zasebni hiši so neizogibna povezava med različnimi ravnmi življenjskega prostora. So nujni element za udobno življenje, katerega zasnova, oprema in izbira izvornega gradiva je treba upoštevati v fazi načrtovanja projekta.

Zasnova stopnišča mora najprej ustrezati potrebam lastnika zasebne hiše. Hkrati pa mora biti ne le lepa, ampak tudi praktična, zanesljiva in varna.

Na srečo živimo v stoletju obilja in sodoben gradbeni trg ponuja veliko možnosti za vse vrste notranjih lastnosti. Odsek stopniščnih konstrukcij ni izjema. V 2. nadstropju obstajajo različni modeli stopnic. Lahko se razlikujejo ne samo v materialu, iz katerega je bila izdelana konstrukcija, ampak tudi v najbolj nepričakovanih konstruktivnih rešitvah in dekorativnih elementih.

lahka lesena stopniščaDanes so v zasebnih domovih ti elementi običajno narejeni iz lesa, kovine ali betona. Nekateri lastniki zasebnih hiš uporabijo kaljeno steklo, polimere ali umetni kamen pri oblikovanju stopnic. Toda tudi med takšnim majhnim asortimanom gradbenih materialov je precej težko izbrati točno model, ki se popolnoma prilega vašem notranjosti.

Vsak od teh materialov ima svoje prednosti in slabosti, zato je vsekakor težko reči, katera je boljša ali slabša.

Da je bila v zasebni hiši topla in prijetna, je treba stopnice stopnic drugega nadstropja vseh vrst in oblikovanja iz lesa.

Izbor izhodnega materiala za stopnice v zasebni hiši

Na izbiro tega ali tega materiala za izdelavo stopnic v hiši vplivajo številni dejavniki:

 • dimenzije konstrukcije in višine stropov;
 • splošni slog dekoracije prostorov;
 • praktičnost in varnost;
 • možnost oblikovanja različnih stopnic različnih oblik;
 • čas gradnje;
 • finančni stroški;
 • osebne nastavitve domačih lastnikov.

Beton

graciozno stopnišče betonaStrukture iz betona so odlične za velike in prostorne sobe. In čeprav je na prvi pogled težko predstavljati, da lahko koraki težkega betona izgledajo precej breztežne, kot da se v zraku dvignejo, res je. In skrivnost takšne lestve je zaprta v kompleksno ojačitveno kletko, ojačan na zgornjih in spodnjih točkah strukture.

S tega materiala ne more ujema z nobenim od svojih konkurentov: ne lesa, ne iz kovine ali kompoziti. Sposobnost za ustvarjanje kakršni koli obliki lestve in uporabo vseh vrst materialov za korakom (les, kamen, steklo, kovine, ploščice in drugi elementi dekoracijo), v kombinaciji z visoko zanesljivostjo, omogoča oblikovanje betona je zelo priljubljena v zadnjih letih.

monolitno spiralno stopniščeNeizpodbitne prednosti betonskih stopnic so merila, kot so:

 • zanesljivost projektiranja;
 • dolgo življenjsko dobo;
 • sposobnost oblikovanja vseh zapletenih oblik in konfiguracij, vključno s tipi vijakov;
 • enostavnost delovanja;
 • brez vibracij med uporabo.

V slabosti stopnic iz betona lahko vključite visoke stroške in dodatno delo. Sami lahko ustvarite elegantno betonsko stopnišče, vendar za to potrebujete določeno znanje in veščine.

Včasih tudi izkušeni srednješolski mojstri ne morejo narediti zanesljivega oblikovanja z danimi estetskimi značilnostmi. Zato je bolje obrniti na specializirana podjetja za njegovo proizvodnjo, kjer se strokovni delavci ukvarjajo z izvajanjem takšnega dela. Pogosto materialni stroški za izdelavo takšne oblike včasih presegajo stroške bolj dostopnih analogov lesa in kovine. Poleg tega se betonske lestve vedno ne približajo majhnim bivališčem.

Related  Načelo sestavljanja samostojnega ohišja za psa

Drevo

stopnice iz naravnega lesaKonstrukcije iz naravnih materialov vedno najbolj zanimajo lastniki zasebnih hiš, ker lesene stopnice v hiši v drugem nadstropju vedno dobro izgledajo. Običajno so iz hrasta, macesna, bukve, sira ali pepela.

Naravni les je univerzalni naravni material, ki ima edinstvene značilnosti. Naravne surovine zasedajo vodilni položaj pri izdelavi različnih modelov lestve. Njegove prednosti vključujejo naslednje značilnosti:

 • naravnost in ekološka skladnost lesa;
 • razpoložljivost in relativno nizki stroški;
 • trajnost strukture s pravočasno ustrezno nego;
 • sposobnost vzdrževanja težkih tovorov z majhno lastno težo;
 • odlična kombinacija s skoraj vsako notranjo namestitvijo hiše.

Toda tudi drevo ima nekaj pomanjkljivosti, ki jih je vredno posvetiti. Prvič, les je požarni material. Drugič, če se pravila o delovanju ne upoštevajo, se drevo začne poslabšati.

Kljub splošnemu priznanju se lahko leseno stopnišče pogosto izkaže za okorno. Zato je povsem primerno opozoriti na modele iz drugih bolj sodobnih materialov.

Metal

kovinsko stopnišče z lesenimi stopnicamiKovinske stopnice v drugo nadstropje v zasebni hiši se včasih presenetijo s svojo lahkotnostjo, lepoto in različnimi oblikovalskimi odločitvami. Lestev se lahko kovanih ali privarjenih. Lahko so ravne, ukrivljene ali priviti – za izkušenega oblikovalca je to pravi vir različnih idej za izgradnjo sobe.

Očitne prednosti kovinskih konstrukcij vključujejo:

 • visoka trdnost in obstojnost konstrukcij;
 • enostavnost delovanja;
 • odpornost proti kakršnim koli mehanskim udarcem;
 • relativna poceni in razpoložljivost kovinskih izdelkov;
 • raznolikost zasnove in konfiguracije;
 • primeren za vsako notranjost.

Slabosti kovinskih naprav komunikacije med tlemi so pojav prekomernega zvonjenja in vibracij med premikanjem od prve do zadnje stopnje.

Zelo pogosto v zasebnih hišah najdete kombinirane modele, ki uspešno združujejo različne razlike v strukturi nosilnih konstrukcij, delov in materialov, ki se soočajo. Običajno je osnova kombiniranih stopnic kovinski okvir in stopnice iz lesa, umetnega kamna ali stekla. Takšne kombinacije dajejo občutek lahkosti in zanesljivosti. Nenavadna zasnova takih objektov poudarja individualnost prostorov.

Glavni elementi stopnišča

stopniščni elementiRazlični modeli stopnic lahko imajo veliko delov, od katerih so nekateri obvezni elementi konstrukcije. Drugi elementi, vključeni v lestveni ansambel, so lahko povsem dekorativni.

Med obveznimi elementi lestve so koraki in glavni nosilni deli konstrukcije.

 1. Koraki so deli, ki jih sestavljajo horizontalni (pristopni) in navpični (riser) deli. Stopnišče je osnova za premikanje, ki zagotavlja dodatno varnost pri uporabi stopnic. Toda obstajajo tudi modeli, katerih zasnova ne zagotavlja njegove uporabe.
 2. Podporni trami stopnic so dve vrsti. To je lahko niz – osnova, ki podpira korake od koncev ali kosurja – osnove, ki podpirajo korake od spodaj.
 3. Ograja ni nič manj pomemben element strukture, kar omogoča, da je lestev varna. Hkrati lahko dajejo proizvodu čar in popolnost. Danes je v modelih veliko modelov, katerih ograje sploh niso na voljo.
 4. Balusters – je vertikalni nosilci za ograjo. Poleg tega, da je glavni cilj, ti elementi imajo pogosto dekorativni namen in služi kot okras stopnicah.

Related  Značilnosti in vrste drsnih vrat s čopičem

Vrste stopnic drugega nadstropja po vrstah gradnje

Sodobne komunikacijske naprave med sosednjimi tlemi so razdeljene v tri glavne vrste. Na vijakih je lahko vijak, pohod ali gradnja. Vsaka od stopenjskih konfiguracij je primerna za določeno postavitev prostora.

Spiralne strukture

spiralno stopniščeNa primer, vijačni ali spiralni modeli se običajno uporabljajo v majhnih prostorih, kjer ni dovolj prostora za standardno naravnost zasnovo. Vijačne stopnice v drugo nadstropje so lahko narejene iz katerega koli tradicionalnega materiala in imajo različne oblike stopnic in ročajev. Glavni podporni okvir spiralnih struktur je navpična cev, na katero so stopnice pritrjene na ozko stran. Druga, navadno široka stran stopnic strukture je v stiku s steno ali balusterji. Vijačni modeli stopnic se lahko nahajajo sredi sobe in neposredno ob steni.

Manjše je odprtje zgornjega nadstropja, bolj strmo po stopnicah. Zato mora biti za varnost njegove uporabe povprečna širina korakov najmanj 20 do 25 centimetrov.

Po stopnicah v zasebni hiši

ravno stopniščeEna izmed najpogostejših konstrukcij povezave med sosednjimi tlemi je stopnišče. Njihove zasnove so praktične in priročne za uporabo, saj tu upoštevamo biomehaniko gibanja človeka med spuščanjem ali vzponom. Modelarski modeli so idealni za prostorne sobe.

En stopnišče mora vsebovati vsaj tri in ne več kot 15 korakov, sicer bo zelo težko uporabljati takšno napravo.

Marširanje stopnic v drugo nadstropje v zasebni hiši je lahko ravno ali vrtenje. Neposredni modeli so najbolj preprosti, trpežni in udobni. Vendar je včasih zaradi razlogov bolj smiselno namestiti strukturo, sestavljeno iz več maršev, ki mejijo na posebna spletna mesta. Te stopnice se imenujejo obračanja. Strukture s takšno konstrukcijo zasedajo precej manj prostora in hkrati imajo eno višino koraka. Včasih se namesto lestve postavi stružnica. Takšni modeli se imenujejo zabezhnye.

nihajno stopniščeStružne lestve so razdeljene na četrtin turn, pol obrata in okrogle. Na dveh stopniščnih stenskih stenah sta najpogosteje nameščena stopnišča po četrtinskem koraku, njihova konstrukcija pa je 90 °. V polkrožnih konstrukcijah se stopnišča vrtijo za 180 °. V krožnih konstrukcijah maršev, ki izmenično spreminjajo smer, oblikujejo popolno vrtenje 360 ​​°.

odprta stopniška konstrukcijaPri zasnovi zaprtih stopnic v drugo nadstropje se pričakuje prisotnost riserjev. Običajno so ti modeli nameščeni vzdolž obzidja, organizirajo pod njimi omare, shrambe ali pomožne prostore. Kljub temu, da se lahko zaprta struktura zdi nekoliko okorna, se štejejo za varnejša in bolj zanesljiva. Na odprtem stopnišču ni dvižnih plošč, zaradi česar je oblikovanje svetlobe.

Related  Kako izbrati generator za hiše in hiše?

Odvisno od vrste pritrdilnih stopnic se lestev leta razdeli na modele s poševno in izdelke z vrvmi. Kljub vidnim razlikam obe vrsti teh delov opravljata enako funkcijo – so nosilni elementi strukture.

kvačkano oblikovanjeNiz sedlo objekti se bodo namestili na korakov na tako imenovano sedlo. Tu je podpora žarek ima obliko žage, na eni strani zob, ki se prilegajo tekalne plasti, ter na drugi strani – so nameščeni dvižne.

Nategnjena lestev se imenuje nagnjeni nosilni nosilec, ki teče po celotni dolžini maršev. Koraki v takih strukturah so pritrjeni v posebni žlebovi, ki so izrezani znotraj nosilca.

Zidane konstrukcije

lestev vijakovBoltsevye stopnice v sodobnih notranjosti zasebnih domovih so relativno nova. Njihova značilnost je odsotnost vseh podpornih konstrukcij: se ne uporablja niz ali kosoura. Montaža korake pri namestitvi stopnišča v hiši v drugem nadstropju, je izdelan neposredno na trdnih in zanesljivih stene s pomočjo tirnic. Za varnost in trajnost objektov ne more biti nameščen na podporo okvir stopnice ali drywall na.

lahka, zanesljiva gradnjaKonstrukcija lestve na mišicah se lahko razteza vzdolž stene ali pa je dovolj kompaktna in zaseda zelo malo prostora. Praznine, ki so nastale med solzami, dajejo strukturi nekaj zračnosti in breztežnosti. Zdi se, da koraki enostavno plavajo v zraku. Dejansko so lestve, če so pravilno oblikovane, zelo zanesljiva in trajna struktura.

Modeli stopnic v gorah so zelo težko izračunati neodvisno. Pri pravilnem načrtovanju in namestitvi je priporočljivo, da se obrnete na specializirana podjetja, ki se poklicno ukvarjajo s temi dejavnostmi.

Na splošno, za vgradnjo stopnice konstrukcij in tirnic, v fazi projektiranja in gradbenih sten morali postaviti vgrajene podporne strukture. Toda, kako po stopnicah v drugo nadstropje z konzolnih stopnic, če togo določi dele zidu ni mogoče, na primer, v primerih, ko je stena že prirezanimi pod končno? V takih razmerah, skupaj je površina stene običajno nameščenimi niz, ki bo deloval kot podpora nosilcem in kovinskimi vijaki, ki se neposredno pritrjene na njega.

Zgornje fotografije stopnic v drugo nadstropje ne morejo pokrivati ​​celotne palete oblikovalskih idej, ker je vsaka soba posamično in zahteva lastne rešitve. Večina od nas razume: koliko v svetu stanovanjskih dvonadstropnih prostorov, lahko toliko idej. Kljub temu smo tukaj poskušali prinesti glavne razvojne projekte, ki se uporabljajo pri oblikovanju sodobnih zasebnih hiš.

Stopnice v drugo nadstropje v hiši – video

Kako prihraniti denar in narediti zanesljivo lestev – video