Planter gulrøtter i landetGulrøtter er en velsmakende og nyttig landbruksavling som er importert til vår region fra Middelhavskysten for mer enn 4000 år siden. Den eneste grønnsak som kom fra Europa til Amerika, og ikke omvendt.

Siden begynnelsen av dyrking av gulrøtter har mye endret seg: roten ble “malt” fra fiolett til vanlig oransje for alle, ble søtere og dessverre “mer lunefull”. Nå, for å samle en god høst, bør hagebrukere ikke bare jobbe hardt, men også nøye studere grunnleggende regler for gulrotpleie!

De grunnleggende reglene for vanning gulrøtter i det åpne bakken

Gulrøtter – en sol-elskende plante, som tradisjonelt er plantet på solfylte områder, mørknet ikke mer enn to timer om dagen. Det er ikke overraskende at det skal bli vannet ofte og rikelig:

Vanningsutstyr

Hage vannlokkFor å forhindre utvasking (banke) frø, styres forsinkelsen i spiring av skudd og en kraftig nedgang i jordtemperatur under vanning, styrken styres ved hjelp av spesialutstyr:

 • Det mest egnede verktøyet for vanning av gulrøtter er hagevannskanalen: med et langt og tynt grenrør og en deler av middels diameter. Det er bedre at deleren er flyttbar – dette kan rengjøres fra tid til annen eller erstattes med en ny.
 • Hvis avlinger oppta et meget stort område, og “fele” uten vanning – må kvalitet slange: holdbar, fleksibel, motstandsdyktig mot hallen, med et sprøytemunnstykke i enden.

Skuffer – absolutt ikke egnet utstyr for vanning av gulrøtter. Ikke bruk dem i hagen din, spesielt når det kommer til unge skudd.

Vanning frø og første spirer

Gulrotfrø under spiring absorberer mye vann – opp til 100% av egen vekt. Derfor forberedt for dem, er hagen fuktet både før og etter såing. Det er takket være forsiktig vanning av jorda at det er mulig å unngå overflødig fordampning av fuktighet og den medfølgende brenningen av en ung gulrotoppe.

Frekvens av vanning og vannstrømning

Rikelig vanning etter tørkeVanning unge, skjøre skudd av gulrøtter utføres ganske ofte – hver 3-4 dager i varmt vær. Etter hvert som buskene vokser, blir antallet vanning redusert: vannet når jorden tørker hver 5-7 dager (eller så). Vannforbruket er i gjennomsnitt 15 liter per 1 kvadratmeter.

Tenk på hvor vanskelig og hvor ofte vann gulrøtter, ta hensyn til klimaforholdene i din region, jordens type og kvalitet, nærhet av grunnvann og andre faktorer av denne typen. Den illustrerte vanningsplanen er ikke den ultimate sannheten – den kan øke eller redusere.

Vanningstid

Resultatet av overdreven vanningVann gulrøtter er best om morgenen. Aften vanning vil heller ikke skade planter (hvis natten er varm). Fra vanning på dagtid anbefales det å nekte. Men hvis dette er uunngåelig – vann gulrot bør være veldig forsiktig, slik at sprøyten av vann og smuss ikke rammer stilkene og blader.

Vanntemperatur

Til vanntemperaturen stiller gulrøtter også visse krav. Best av alt, i varmt vær var det litt kjøligere (18-22 ° С), i skyfri dager – litt varmere (25-30 ° С). Fra vannet gulrøtter i det åpne bakken med vann, hvis temperatur er mindre enn 10 ° C, anbefales å bli forlatt.

sprøyting

En god effekt er sprøyting av gulrøtter med saltvann (eller saltvann med tilsetning av kalk) om natten. Det bidrar til å kvitte seg med snegler, så vel som noen andre skadedyr.

Konsekvensene av feil irrigasjon

Resultatet av feilaktig vanningSvak vanning fører til spiring av laterale skudd og andre deformasjoner av gulrøtter. Faktisk vokser det ikke i dybden, men i bredde, og mottar derfor ikke nok næringsstoffer fra jorden.

Overdreven vanning fremmer spredning av sopp, noe som forårsaker ulike gulrotssykdommer. Spesielt farlig er jordovermåling i en “kombinasjon” med utilstrekkelig næringsgjødsel.

Hvis gulrøtter ikke er vannet i lang tid, og da bestemte de seg for å “ta opp” på en gang, det kan sprekke og miste “løveandel” av smakkvaliteten. Før vannet gulrøtter etter en lang tørke, anbefales det å løsne jorda litt og fukte det med litt vann for “trening”.

Grunnleggende regler for topp dressing gulrøtter

Gjødsel for gulrotfôringI tillegg til vanning, innebærer hovedrotten omsorg rettidig innføring av gjødsel i jorda. Gjødsel er nødvendig for at anlegget skal vokse fullt, mate, styrke immunforsvaret og øke vitaliteten. Helsen, smaken, utseendet og varigheten av innhøstingen vil avhenge av hvor riktig og rettidig fôringen var.

Så, hvordan å mate gulrøtter?

 1. Nitrogen. I begynnelsen av sommeren trenger gulrøtter vital nitrogen – et stoff som er ansvarlig for veksten av grønn masse og dannelsen av den jordiske delen av planter. Når det er mangel på nitrogen, slutter toppene å vokse, bladene blir mindre, de mister fargeintensitet, blir gul og dør av. Fruktene vokser små og tørre.
 2. Kalium. Under intensiv vekst har gulrøtter ekstremt behov for kalium. Kalium gjødsel gir ikke bare normal fotosyntese av planter, men beskytter også rotkulturer mot skade ved alle slags sopp- og virussykdommer. Kaliummangel kan bestemmes av busken stunting, varmt, brun tips av bladene og for sterk utvikling av luftig deler av gulrot (vokser på bekostning av rotgrønnsaker).
 3. Mangel på fosforFosfor. I de varmeste dagene trenger gulrøtter en tilstrekkelig mengde fosfor – et stoff som er ansvarlig for regenerative egenskaper og utvikling av vev. Mangel på fosfor kan lett identifiseres av utseendet “pasient”: først på bladene vises rødlig eller lilla striper, så de helt endre farge, curl og tørke ut (et lignende mønster som minner om et bilde av nederlag gulrot fly). Hele anlegget ligger bak i vekst. Frukt er dannet dwarfish, svak, tynn, med spisse (i stedet for avrundede) ender. Ikke behagelig og deres smak.
 4. Mangan og barium. Mangan og barium – det beste enn å mate gulrøtter og rødbeter kan være på tidspunktet for veksten av rotkulturer. Ulempen med disse elementene er lett å bestemme ved de hvite eller røde flekkene på de øvre bladene og den mørke (nesten sorte) kjerne av rotkulturen.
 5. Bor. I midten av sommeren er topp dressing av gulrøtter i det åpne bakken å introdusere bor. Boron – en av de viktigste mineraler for jordbruksprodukter, som er ansvarlig for regulering av pollinering, befruktning, protein og karbohydratmetabolisme og, selvfølgelig, smak foster (øker mengden av sukker). Mangel av bor kan bestemmes fra kanten og apikale nekrose av blader, gulning av årer, hemming av plantevekst og noen andre ytre trekk.

Hvilken gjødsel å velge?

Naturlige biostimulerende midler som er egnet til fôring av gulrøtter, er aske, mullein, kompost, lime, nettle, buljonger av burdock og kamille. Men bruken av organisk har mange minuser: kompleksiteten av lagring, forberedelse, beregning av dosering av løsningen og så videre. Ofte gjør mer skade enn godt. Å ty til organisk gjødsel er bare for de som er redd for all slags “kjemi”, vil ikke gjenkjenne den og liker å eksperimentere.

Ferdiggjorte komplekse gjødsel, flytende fraksjon eller i granulater, som igjen er i bruk, er veldig enkle. Ja, og sammensetningen er ofte betydelig bedre enn organisk. Valg av riktige medisiner er stort gulrot “fitosporin-M”, “Trihodermin”, “Gamair”, “Gliokladin”, “Uniflor-bud” og så videre.

Viktige nyanser

 • For å øke “immuniteten” av gulrøtter, må den mates med sulfatkalium i 10-14 dager før høsting.
 • Før befruktning av planter, må jorden fuktes med rent rent vann
 • Gulrotfôring påføres hver plante individuelt.
 • En gang hvert par år må nettstedet kalkes. Kalk er tilsatt med en hastighet på 0,4 kg / 1 kvadratmeter.
 • Boroppløsningen tilsettes med en hastighet på 2-3 liter blanding / 1 løpemåler.
 • En løsning av mangan og barium fremstilles i andelen av 1 teskje / 10 liter vann.
 • Saltløsningen fremstilles i forhold til 1 spiseskje bordsalt / 10 liter vann
 • Clayey i sammensetning jord blir vannet oftere, sandy – oftere.
 • Sengene som ligger langs veggen eller gjerdet blir vannet oftere, i skyggen av trærne – mindre ofte.
 • I tørketiden blir senger vannet oftere, i skyfri dager – sjeldnere.

Hvordan vokse en god avling av gulrøtter i hagen området – video