Flerfarget poteterI naturen er potetene en flerårig plante av familien Solanaceae som kommer fra Sør-Amerika. For knollers skyld har potetene blitt dyrket i mer enn to og et halvt tusen år. Og moderne oppdrettere og biologer jobber utrettelig på nye varianter.

Wild forgjengere av alle kulturelle typer poteter

Ville poteterSom jordbruksavling dyrkes poteter som en årlig plante, med to nært beslægtede potet arter fordelt over hele verden:

 • Kartoffel eller chilenske poteter, opprinnelig fra Peru og Bolivia, distribueres nå mye i 130 verdensdeler med et temperert klima. Spredningen av denne typen poteter begynte i 1500-tallet, og ved 1800-tallet hadde kulturen blitt masse, og ble den femte i vurderingen av landbruksplanter.
 • Andinske poteter, opprinnelig vokst på det sydamerikanske kontinentet, takket være polymorfisme var avgjørende for etableringen av mange moderne varianter og hybrider.

Tørkere, for hvilken potetene også dyrkes, begynner å formes med utseendet på buskene til de første knopper. Fra biologisk synspunkt er knollen et hypertrophied rhizome, som blir en slags lagring for næringsstoffer.

Klassifisering av poteter etter destinasjon

Harvest av poteter av forskjellige varianterI dag, avhengig av innholdet i potetknollene av sukker, er vitaminer, proteiner og stivelse karakterer delt inn i fire grupper.

 • Bordpoteter er en grønnsak som opptar et av de første stedene i kostholdet til mange mennesker. Tubers av disse varianter er store eller mellomstore. De er runde, med en tynn hud og ikke for dykkede øyne. Når du lager bordvarianter, blir det lagt særlig vekt på innholdet i knollene av vitamin C og stivelse, som ikke bør være mer enn 12-18%.
 • Tekniske poteter er råvarer for produksjon av alkohol og stivelse, så et økt innhold på mer enn 16% av denne komponenten i slike varianter er bare velkommen. Men proteinstekniske poteter er fattige.
 • Fôrpoteter produserer store, stivelsesholdige, proteinrike knoller. Siden betydningen av poteter som fôravlinger nylig har vokst, er det høye avkastningen av varianter ekstremt viktig.
 • Universelle varianter kan kombinere egenskapene til alle disse gruppene.

I løpet av årene, tilstedeværelse i de bynære områder og bønder potet plantasjer, er alle brukt, den ytre fargen på knollene kan være nesten hvit, og brun-gul, rosa eller nesten lilla. Men på en kutt til nylig, ble poteterne hvite eller litt gule.

Related  Ikke-tradisjonelle måter å dyrke agurker på – i flasker, sekker, fat

Hvor har lilla og røde poteter en uvanlig farge?

Røde poteterMen i dag tilbyr oppdrettere å plante ganske uvanlige typer poteter med fargerikt kjøtt. Utrolig fargerike poteter krever biokjemisk sammensetning, eller rettere, anthocyaniner og karotenoider. Hvis det ikke finnes mer enn 100 mg per 100 gram poteter i knollene med den tradisjonelle hvite pulpen, inneholder provitamin A, så i karakterer med den gule kjernen av dette stoffet, er det dobbelt så stor. Og jo lysere fargen på knollen, jo større konsentrasjonen av provitamin A. I oransje og røde poteter, når innholdet 500-2000 mg.

Tubers av fargede poteterKonsentrasjonen av antocyaniner som gir en lilla, lilla eller purpur farge på kjøttet og huden, i en fargerike knollene i to dusin ganger høyere enn i lyse tabell variasjon. For 100 gram lilla eller blå poteter, kan 9 til 40 mg anthocyaniner forekomme. Og konsentrasjonen av dette naturlige fargestoffet og karoten er alltid høyere på huden. Men i massen kan disse stoffene fordeles ujevnt, slik at oppdretterne fikk lov til å få planter med motley både ute og inne i knollene.

Lilla poteterI tillegg, i rød, blå eller violett poteter dobbelt så mye som i tradisjonelle varianter med en lys farge av masse, flere bioflavonoider. Men stivelse i fargede knollvekster er mye mindre, så de kan brukes til diett og terapeutisk ernæring, og noen ganger også i rå form. Aktivt utvalg av alle nye fargesorter og deres voksende popularitet blant bøndene tillater oss å si at ikke alle de nyttige aspektene av poteter er blitt studert og brukt. Utført av biologer og leger Korea og USA Studier har vist at innføring av kosthold knoller av lilla og rød farge hjelper kroppen motstå åreforkalkning og kreft.

Stoffer i sammensetningen av rød og lilla potet har en gunstig effekt på tilstanden til organene i synet og blodkarene, forhindrer tidlig aldring og bidrar til å bekjempe hjertesykdommer.

Røde og blå poteter fra CIS oppdrettere

Originalfarge av potetknollereOppdrett av varianter som gir knollar med farget masse, utføres ikke bare av vestlige oppdrettere, men også av vitenskapsmenn i Hviterussland og Russland. Ansatte ved Institutt for planteindustrien i Den Russiske Federasjon mottok høyverdige hybrider av lilla og røde poteter, som er vellykket zoned i den midterste sonen av landet.

Related  Vi presenterer for deg et tropisk eple eller en eksotisk frukt av guava

Men den første farget potet i Russland ble oppnådd i Tomsk-regionen. Her, siden 2007, er appelsin, rosa lilla og blå potet varianter blitt opprettet. Sibiriske forskere har sunket og vokst en rekke interessante typer poteter med høyt innhold av karoten og anthocyaniner.

Fargede poteter med rosa kjøttTakket være frømaterialet hentet fra det peruanske potetkultursenteret, Vavilov, samt fra forskningssentre i Tyskland og USA, hviterussiske forskere engasjert i lovende utviklingen, var det mulig å skape mer enn sytti hybrider i lysstyrke er ikke dårligere enn verden analoger.

Tilstandsdyktige typer poteter

Etterspørselen etter fargerike arter av poteter, produsert hovedsakelig ved kryssing og nøye utvalg, har vært jevnt økende i verden, drevet av nysgjerrighet og gartnere, og uttrykte de gode egenskapene av knoller. Studier av biologer er ikke begrenset til slik utvelgelse.

Modifisert variasjon med rødbrun hudGenetisk modifisert sort Russet Burbank New Leaf er et av de største selskapene som driver plantegenetikk, basert på potet med rødbrun hud spredt av USA.

 • Eksternt er slike poteter nesten ikke å skille fra den vanlige gule eller hvite.
 • Den har et gulaktig, kjøttbart kjøtt og en skinnende tett peeling.
 • Når den vokser, viser sorten høyt utbytte og motstand mot sykdom og nederlag av Colorado-boblen.
 • Den bruker en rekke av de største hurtigmatkjedene i verden.
 • Denne sorten, som hersker i plantings i USA og Australia, brukes som mat og fôrpoteter.

Tubers blir grønne under påvirkning av sollysMen som et resultat av forskning utført av russiske leger i 2009, anses jordbruksplanter med endret genetikk, inkludert lignende typer poteter, ikke til å være nyttige for mennesker. Eksperimentelle dyr, som spiste slike knoller, viste patologiske forandringer i indre organer, slik at genetisk modifiserte poteter ikke er tillatt for distribusjon og dyrking i Russland.

Uansett hvor stor populariteten til fargede knollere er det en type potet av uvanlig fargestoff, som bare skader en person. Dette er en grønn potet kjent for gartnere, som ble slik etter et lengre opphold i verden.

Under påvirkning av belysning i knollene begynner å akkumulere en naturlig alkaloid-solanin. Så planten beskytter knollene mot virkningen av miljø og sykdommer, men for mennesker er solanin ikke i det hele tatt nyttig.

Spiselig søtpotet, søtpotet

Søt søtpotetHvis ekte poteter – er en grønnsak, relaterte Nightshade, paprika og tomater, så yam, noe som gir store stivelsesholdige knoller, nærmeste familie vil være økende vill bindweed og morning glory hage.

Related  For deg, en slags kolonne plomme

Vokser i dag i mange asiatiske land, i Afrika og USA, er søtpotet yam høyt verdsatt for sine ernæringsmessige og nyttige egenskaper. Dette er en populær matkultur i verden, hvor fødestedet er fjellområdene i Colombia og Peru. Som vanlige poteter, kan søtpotet, avhengig av sorten, gi knollene ikke helt forskjellige farger.

En av fargene på søtpotetLange kjente varianter, så rik på karoten, at deres appelsinknoller er mer nyttige enn gulrøtter. Vellykket vokst søtpotet, som inneholder et stort antall anthocyaniner, som viser egenskaper som ligner på tradisjonelle fiolette poteter. Men i henhold til innholdet av kalsium, karbohydrater og jern, er potetene dårligere enn søtpotet, som dessuten er en og en halv ganger mer kalorisk.

 • I tropene og subtropene vokser søte potetgarn som en flerårig avling, i hvilket tilfelle knollene når til og med 10 kilo vekt.
 • I forhold til et temperert klima i en årlig kultur, er det mulig å dyrke de tidligste varianter, hvis knollveger veier ca 3 kg. I Russland er det en vellykket opplevelse av dyrking av søtpotet med en vegetasjonsperiode på opptil 110 dager.

Harvest av søtpotetI verden produseres mange varianter av søtpotet, forskjellig ikke bare når det gjelder modning, fargestoffer av pulp og peeling av knoller, men også med smak. Hvis noen retter fra søtpotet har en søt smak, kan andre ikke skilles fra tradisjonelle poteter. Det finnes varianter med en kremaktig og nutty tinge i smak.

 

 

 

 

Kartoffelsorter – video