Søt og sur stikkelsbær bær er elsket av mange gartnere. Og hvordan å gjøre uten en enkelt busk i din dacha, å vite om de store fordelene med krusebær? Tross alt er det den rikeste kilden til vitamin C.

Men bare ved å dyrke denne bæren i hagen din, lykkes ikke alle i å skaffe store og vakre frukter av høsten på grunn av uvitenhet om hvordan man beskytter busker fra ulike skadedyr og sykdommer. En av de vanskeligste problemene for begynnelsen gartnere er utseendet av pulverisert mugg på stikkelsbær. Denne sykdommen er den verste fienden for en plante som ødelegger ikke bare fruktene, men også over tid dræper hele bushens levedykt, og slår til og med røttene.

Pulveraktig mugg

Pulveraktig mugg på stikkelsbær er en soppsykdom som sprer seg gjennom sporer av mikroskopisk størrelse. Stikkelsbærbøsninger kan bli smittet gjennom insekter som bærer sporer, eller mycelium med sporer kan komme på plantebushen ved hjelp av vindmasser. pulveraktig muggPulveraktig mugg utvikler seg ikke bare på buskene av krusebær, men er den verste fienden av bringebær, currants, yoshty. Det er ikke vanskelig å oppdage de berørte områdene med denne sykdommen. Mycelium med sporer danner et hvitt belegg på bladverk av stikkelsbær, ligner spredt tørt mel. pulveraktig mugg på blader av krusebærPulveraktig mugg påvirker ikke bare bladene på busken, men også unge skudd av krusebær. pulveraktig muggpulveraktig mugg på gooseberry fruktHvis tiden ikke er tatt, forbløffer den pulverformige mugg i enden også frukten av stikkelsbær.

Utviklingen begynner i slutten av mai, når gåsbær danner nye skudd og kasserer fargen for videre dannelse av fruktovner. Gunstige forhold for avlsporer gir et varmt vær og en fuktig atmosfære.

Related  Beskjære krusbær etter høsting

Utviklingen av sykdommen begynner med bushens nedre grener, det er de som kan overleve fjorårets smittsomme sporer. Mange sommerboere, som ikke anerkjenner pulverformig mugg i begynnelsen, er overrasket over dette bildet. pulveraktig muggSå den pulveriserte mugg ser etter noen uker, lysbelegget blir tøft og endrer fargen til brun. Slike frukter er uegnet til konsum, fordi skorpen er svært dårlig skrapet av bær, spesielt når de modner.

Alle berørte blader krøller slutt, stopper i vekst, og skuddene endrer sin bueformede form og visne. De fleste eggstokkene faller av, noe som fører til tap av høst. Hvis planten ikke er hjulpet, dør den rett og slett helt enkelt.

Hvordan håndtere pulveraktig mugg?

Selv slike komplekse sykdommer av fruktbusker som pulverformig mugg kan forebygges og beseires. Bekjempelse av mugg betyr tre tilnærminger.

  • Agrotechnical – gjelder for mindre skader på busker, når det oppdages enkelt tilfeller av skade.

Denne metoden består i å plante motstandsdyktig mot pulverformige muggbærbærsorter og rettidig beskjæring av smittede grener i høst eller tidlig på våren.

Ved resistente varianter inkluderer “Gingerbread Man”, “Harlequin”, “Ural druer”, “Grusja”, “Kuibyshev”, “Masha”, “Senator”, “African”, “jubileum”, “finsk”, “Houghton”.

Det kutte infiserte materialet er enten brent eller begravet i jorda på steder som er fjernt fra plantasje av stikkelsbær.

Ved utbruddet av den første vårvarmen er det nødvendig å fjerne fjorårets løvverk under buskene av krusebær, som også kan fungere som en utmerket avlsmasse for sporer.

Skadede blader og grener skal fjernes umiddelbart. Før hevelse knopper på grener av busker som bæres stikkelsbær løsning av kaliumpermanganat behandling, oppvarmet til 90 ° C, nemlig en varm dusj desinfiserer alle grener og bakken under en selv bøssing (ti liter vann oppdrettet to spiseskjeer med kaliumpermanganat).

Fôr stikkelsbær busker bør bare kali og fosfat gjødsel, som er ansvarlig for dannelsen av fullverdige sterke skudd som kan motstå mugg, mens nitrogengjødsel, tvert imot hemme utviklingen av unge skudd, og dermed er de mer utsatt for å bekjempe denne sykdommen.

  • Kjemisk – gjelder når store plantasjer av stikkelsbær er smittet og består av å sprøyte busker med sterke stoffer.

 Det anbefales å sprøyte buskene før blomstringen og etter det for et mer effektivt resultat.

For å gjøre dette ved å bruke kobbersulfat (ett hundre og ti gram per liter vann), “Topaz” Drugs “HOM”, “Tiovit Jet”, “Vectra”, “Cumulus”.

  • Agrokjemisk – en kombinasjon i praksis av de ovennevnte metoder for bekjempelse av pulverformig mugg.

Related  Hvordan plante en rose fra en bukett – metodene for å vokse og de grunnleggende reglene for omsorg for stiklinger

I spørsmålet om hvordan man skal håndtere pulverformig mugg på stikkelsbær, er folkemessige oppskrifter også verdifulle, hvor effektiviteten er vist ved bruk av mange gartnere.

Tradisjonelle metoder for behandling av krusbær fra pulverlakk inkluderer slike tiltak av påvirkning:

  • fremstilling av en løsning for å sprøyte busker av stikkelsbær soda og gnidd på et grovt rivjern såpe (ved ti liter og femti g av natriumsåpe);
  • Beregning av løsningen med aske (ti kilo vann tre kilo aske);
  • Klargjøring av en løsning med urin (for fem liter vann ett glass urin).

Sprøyting av busker utføres i tillegg til kjemiske preparater, før blomstringen og etter det, om nødvendig gjenopprettes handlingen flere ganger.

Stikkelsbær uten pulverisert mugg – video