Planting poteter i hullenePoteter er den vanligste avlingen som dyrkes på husholdningsområder og forstadsområder. Dessuten, til tross for likheten i landbruksteknologien i ulike regioner i vårt land, er det en viss forskjell i måten å plante knollvekster. Det er derfor spørsmålet om dybden for å plante poteter, spenner mange, inkludert nybegynnere lastebilere.

Hva bestemmer dybden av planting knoller

Planting kvalitet knollveksterDet finnes ulike måter å plante denne kulturen på: i hullene, i ryggene, under skovlen eller i furene. Og dybden av innebygning av knollene kan variere fra 5 cm til 30 eller flere centimeter. Hva bestemmer dybden av planting av poteter?

Det bestemmes av flere forskjellige faktorer. Disse inkluderer:

 • Type og sammensetning av jord. På lette og løse jordarter kan dybden av å innlemme knollene være større, ettersom en slik primer passerer luft ganske bra, noe som gjør at planten kan utvikle seg raskt og gi mange underjordiske stoler, som et stort antall knoller er bundet til. På tett jord kan dybden av planting av poteter være 5-8 cm.
 • Størrelsen på knollene. Vanligvis er større knoller begravet dypt enn små, siden de inneholder et større tilførsel av næringsstoffer, noe som gjør at stenglene kan utvikle seg raskere og mer aktivt.
 • Type plantemateriale. Svært ofte for å redde plantematerialet, trener bilbøndene kutte knollene i deler. På hver av dem bør det være noen øyne eller spirer. Kuttet skal tørkes godt og behandles med treaske. Slike plantemateriale er vanligvis lukket for en dybde på ikke mer enn 5-8 cm.

Måter å plante poteter

Svare på spørsmålet om hvordan riktig å plante poteter, er det vanskelig å si hvilken av måtene å plante knollere er den mest effektive. Under forskjellige forhold viser de alle et annet resultat. Det er flere populære måter å plante denne kulturen på.

Valget av metoden for planting av poteter er bestemt av de spesielle egenskapene til avlastningen av området, dyrkningsområdet, grunnvannet, og gartnerens personlige preferanser.

De vanligste måtene å plante knoller:

 • Planter poteter under skovlenUnder skovlen. I små hageområder, mange fortsatt plante knoller “under skovlen.” Dette betyr at de er lukket nesten til dybden av bajonett bajonetten. Denne måten å plante poteter er fullt berettiget til i lette og løs jord, der grunnvannet er ganske dypt. Ved planting poteter “en spade” i fremtiden, er mange begrenset til etablering av små hauger med jord rundt stilkene av anlegget, ettersom størstedelen av produktive utløpere ligger dypt i jorden, og det er ikke nødvendig å måke å plante mye av bakken.
 • I kammen. Dette alternativet er ideelt for våte jordarter. Tubere plantet i kammen, hvis høyde er 15-20 cm for dannelsen, brukes oftest til hage maskiner eller minitraktorer.
 • Plante poteter med hageverktøyI grøften. Furrows brukes til denne metoden, 10-20 cm dyp. Bunnen er fylt med permarged humus. Plantemateriale henges på begge sider, danner en kam over den, 10 cm høy og 20 cm bred.
 • Under halmen. Dette alternativet brukes på ikke-pløyede land. Grunt graver ikke i det hele tatt. Knollene er dekket med et tykt lag av halm. Etter hvert som stilkene vokser, vokser tallet gradvis.
 • Felt i hullene, dybden på 10 cm. Denne metoden brukes oftest til å dyrke tidlige varianter av poteter på lys og løs jord.
 • Under vinteren i hullene. Noen lastebilbønder i tempererte breddegrader, hvor vinteren ikke er for alvorlig, plante poteter på sensommeren. Denne måten å plante kan du få ekstra tidlig høst neste vår. Velbeskyttede områder er egnet for planting. Om sommeren blir en knoll plantet i de forberedte brønnene. Når stilkene ser ut, blir de hult. Før frosten begynner, blir toppene avskåret. Crests med poteter er dekket med halm, lapnika eller fallne blader.

Planting poteter i furrowsMange spør seg: Hvor langt skal de plante poteter? Det avhenger av størrelsen på knollene, potetsort, planteform. Det finnes ulike landingsordninger, hvorav de mest populære er:

 • Avstand mellom knoller – 40-50 cm, mellom rader – 50-70 cm;
 • De tidlige varianter er plantet med et intervall på 30-35 cm, mellom rader – 50 cm.

Forberedelse av plantemateriale

Ridge markeringTubere beregnet for planting må være intakt, fri for tegn på sykdom eller mekanisk skade. 2-3 uker før knollene plantes i jorden, blir de spjeldet ved en temperatur på ca. 15-18 ° C. Etter at skuddene har nådd 0,5-1 cm, blir plantematerialet tatt 1-2 dager til lys. Slike pre-planting forberedelse av knoller tillater å motta potet busker med et stort antall stilker og stolons.

Planteknoller produseres oftest manuelt. Mindre brukte ulike hageutstyr. En veldig nyttig enhet er en potetplanter. Det kan kjøpes på en spesialbutikk eller laget av deg selv. Det tilrettelegger ikke bare menneskets fysiske arbeid, men gir deg også mulighet til å motta mer jevne og vakre raser med poteter.

Behandling av land etter planting

Voksende poteter på kammenSiden knollene dannes på plantens sideskudd, etter planting er det nødvendig å plante stilkene flere ganger en sesong med intervaller på 2 uker til grønnene mellom radene lukker. I dette tilfellet danner rundt anlegget jordens høyder. De fremmer ikke bare dannelsen av flere knoller, men beskytter også unge planter fra sen frost.

 Dybde av planting poteter – video