fisk i en ren damLiming dammen med fisk er en integrert del av omsorg for dammen. Spesielt hvis vannet i det gjenstår for vinteren. I løpet av den kalde årstiden akkumuleres det en stor mengde avfallsprodukter, for eksempel:

 • rester av fôr;
 • døde planter;
 • dyreplankton;
 • organiske stoffer;
 • ekskreta av innbyggere.

Kalkning av vann utføres for å akselerere mineraliseringen av stoffer og tilsetningen av åpent oksygen. Det bidrar også til å forbedre fiskeproduktiviteten og vannkvaliteten.

Hva er det for?

For renheten av vann i dammen trenger du kalkingKalking av vann er først og fremst opprettelsen av den rette økologiske atmosfæren i dammen. Dette gjøres for å eliminere sur jordreaktjon og akselerere mineralisering. I form av en side (men nyttig) handling er tilsetningen av kalsium i vann.

Under driften av reservoaret blir kalk gradvis vasket ut av bakken og vann. Det må tilføyes periodisk, fordi det utfører følgende funksjoner:

 1. Utvikling av innbyggerne. Lime er involvert i dannelsen av skjelett i fisk, påvirker utviklingen av embryoer og normaliserer arbeidet med det neuromuskulære apparatet av fisk. Under fangst fjernes en betydelig del av kalsiumet fra dammen og må tilsettes.
 2. Desinfeksjon av vann. Kalk hjelper til med å forebygge sykdommer av gjeller og rubella karpe.
 3. Den bekjemper de fleste parasitter som bor på bunnen og i vannet. De tolererer bare ikke virkningen av quicklime og dør umiddelbart etter tillegget.
 4. Hjelper med å bli kvitt unødvendig (ugress) fisk. Det er nok å behandle de resterende gropene med vann om høsten og om våren kan du kjøre innbyggerne.

Slik aktiverer du det produktive laget av dammen sengen

velholdt dam med fisk i landetHvis dammen er utstyrt på dårlig sandstrand, vil kalking av dammen med fisken være ubrukelig.

Når det er mye silt på bunnen av dammen, er kalking obligatorisk.

quicklime for lime dammen i hagenHer må du bruke quicklime. Det bør brukes på den våte bunnen av jorda. For å kalkle for å lykkes, må stoffet være i form av fine partikler og det må fordeles jevnt. Ellers vil det ikke oppstå utryddelse.

Uventet lime brukes kun på en fuktig dag. Ikke legg det på tørt eller frosset grunnlag. 

Isbunn kan hjelpe til med kalkning. Hvis dammen er dyp og det er nok silt i sengen, smelter isen på våren og alkali aktiveres.

Når du har laget lime, må du umiddelbart behandle jorda, ellers blir det ingen effekt. Det skyldes det faktum at quicklime reagerer med oksygen og raskt blir karbon, det vil si, mister egenskapene.

Det er umulig å aktivere sandbunnen av reservoaret med quicklime. Det samhandler bare med organisk materiale, og det er praktisk talt ingen i en slik jord. Det vil ikke være en effekt.

Related  Hvordan og når kan jeg bruke gabions på bakgården?

Hvis jorda i en dam med høyt tørvinnhold, vil quicklime gjøre en veldig god jobb. Bestem hvor mye du trenger i dette tilfellet, du kan av to faktorer – tykkelsen på siltlaget i sengen og dens nåværende aktivitet. Jo mer silt, jo mer en rask substans er nødvendig. Og jo mer aktiv sengen, desto mindre stoff er det nødvendig å lage.

Den anbefalte mengden av å legge til hurtiglime til torvengen er ca 270 kg pr. 1 ha. I noen tilfeller når mengden 2 tonn per ha.

Kategorisk anbefales det ikke å øke dosen kontinuerlig. Dermed kan fiskens produktivitet reduseres kraftig.

Regler for anrikning av vann

slaked lime for rengjøring av vann i en damLiming av dammen må gjøres med slakt og kalk lim, i tillegg til knust kalkstein.

Stoffene har forskjellig nøytraliserende evne: 1 kg hurtiglime = 1,3 kg slaktet = 1,8 kg kalkstein.

Virkningen av kalkstein er redusert i forhold til slaked og quicklime, da den løses mer dårlig. Derfor reduseres sannsynligheten for overdosering.

Med fiskproduktivitet på 1 tonn pr 1 hektar liming av dammen med fisk er nødvendig. Med en økning på opptil 2,5 t / ha – er det nødvendig.

For å øke innholdet av kalsium i vann, brukes løselig kalk (kalsiumbikarbonat) og kalsiumkarbonat. Når det ikke er nok mengde av det sistnevnte i vann, dannes kalsiumbikarbonat i et grått sediment på bunn- og undervannsdelene av planter. Så det er mangel på kalk.

Uventet kalk og kalsiumkarbonat brukes i form av gjødsel. Så quicklime løser opp og produserer en alkalisk løsning. Det reagerer igjen med karbondioksid og omdannes til kalsiumkarbonat.

For produktiv metning av vann med kalsium, er det nødvendig at en tilstrekkelig mengde karbondioksid frigjøres i reservoaret. Sørg for at denne tilstanden kun kan være tilstrekkelig tilstedeværelse av hurtiglime i sengen på dammen. Det er praktisk talt den eneste kilden til karbondioksid.

PH-verdien er også ekstremt viktig for eksistensen av bikarbonat-karbondioksid. Når pH er over 8,5, blir kalk i vannet karbonisk eller alkalisk.

Innholdet i kalkvannet er sterkt påvirket av planter som bor i dammen. For eksempel, noen av dem aktivt absorberer karbondioksid, andre – oppløst lime. Vann med sistnevnte oppnår en pH på 9-10.

Liming er nødvendig. Det gjør det mulig å nøytralisere alle skadelige forbindelser, inkludert jern, magnesium, natrium, kobber og kalium. Jernforbindelser er spesielt farlige. De er lett å gjenkjenne av metallglans og dannelsen av en film på vannoverflaten. Det ser ut som en fet, men det går ikke sammen igjen, men svømmer i stykker. Slike områder av filmen er farlige for fisk – de faller inn i gjellene og delvis blokkerer pusten. Kalk kan løse dette problemet.

Related  Hvordan plante en spiraea og organisere riktig pleie av en plante

Ved kalking av dammen er det verdt å vurdere at i høst er innholdet av kalk høyere på våren enn våren, og i en ny dam er mindre enn i den gamle.

I noen tilfeller, tilstrekkelig aktiverende kalkning, og i andre nødvendigvis ytterligere gjødsel. Her må du se på en bestemt dam.

Hvor mye kalk er nødvendig for dammen

kalkstein for dampleieFor å bestemme den nødvendige mengden, er det nødvendig å ta hensyn til følgende faktorer:

 • tørr seng eller vann;
 • med fisk eller etter fangst;
 • hvilke nedre sedimenter er tilgjengelige
 • nærvær og typer planter;
 • opprinnelig vannkvalitet.

Det er farlig å kalkle et reservoar med høyere dosering, siden ikke bare zooplankton og parasitter kan gå til grunne, men selve fisken.

Forhøyede doser kalk brukes kun på en tørr seng eller på vann uten fisk i tilfelle spredning av sykdommen blant innbyggerne.

Praktisk sett i alle teoretiske materialer om dette emnet, møtes verdien av 280 kg kalk per hektar dam med en dybde på 1 meter. Men som praksis viser, er det mange andre faktorer som må vurderes:

 1. Planter i dammen absorberer kalk under utvikling og skiller den ut etter bortkastning.
 2. Med naturlig fordampning av vann blir kalk i resten mer konsentrert.
 3. I siltbunnen er innholdet av kalk høyere enn i sanden.

fisk starter etter kalkningIfølge forskningen trenger flere dammer ikke kalkholdige stridsvogner, da i linssilte når kalkinnholdet 1%.

Il har en større tetthet enn vann. Hvis betinget ta 7cm slam per hektar får vi 700 millioner kubikk cm. Vekten i dette tilfellet beløpet til 700 000 kg. Det vil si, med et kalkinnhold på 1%, utgjør en slik mengde silt ca 7 tonn. Men siden dette innholdet ikke er i fri form, kan det ikke tas i betraktning. Il gir ca 10% av kalken fra det totale innholdet i det, det vil si 0,1%. Dermed vises en alkalitet på 2,5 mekv / l. Denne verdien er mest egnet for dammenbruk.

Lime desinfeksjon

dammen liming resultatFor å desinfisere dammen på en tørrboks, ta 0,5 kg per 10 kvadratmeter. m, for våte områder – 1-1,2 kg per 10 kvadratmeter. m. Liming dammer på vann utføres to ganger i året – fra mai til juni og før påføring av nitrogen-fosfor gjødsel (2-3 dager). Forbruket her vil være 100 g per 10 kvm. m.

Her er bruk av quicklime effektiv. Desinfeksjon skal utføres ved en omgivelsestemperatur på 1 ° C.

Til dette formål er det bare friskt klynger som passer. Hvis den har blitt lagret i lang tid eller beholderen har blitt åpnet, har stoffet allerede mistet egenskapene.

Normen i dette tilfellet er høyere enn det som brukes til å aktivere dammer. Således gjørmete bunn trenge 2m / ha, sand 750 kg / ha, og torv til 4 t / ha.

Related  Vi velger en ampel plante for en hage og et hus – eføy-flettet pelargonium

dam med klart vannVed påføring av hovedet fordeler stoffet jevnt fordelt på bunnen.

Store partikler (ikke tilstrekkelig knust) av hurtiglime kan skade fisken.

Det faktum at de er undertrykket rett utenfor, hvorved det dannes en skorpe som hindrer indre dempning granuler. Ved starten kan fisken røre og knuse dette laget. Som et resultat vil prosessen med utryddelse av gjenværende kalk begynne. Dette kan forårsake skade på fisken ved utgivelse av varme og alkali.

Metoder for påføring av kalk

Oftest brukes det til kalking av vann i en dam med slaktkalk. Det er lettere å lagre, fordi det ikke absorberer fuktigheten fra miljøet (som det skjer med hurtiglime).

Kalkende dammer på vannet kan kun fungere hvis det er en stor mengde organisk materiale i dammen.

Det er flere metoder for å legge lime til dammen. Mekanisert, selvsagt, mer praktisk og effektiv, men vi vil ikke bare vurdere dem:

 1. Manuell inngang fra båten begynner samtidig med fôring. Den bruker hurtiglime i mengden av 12% av fiskens masse i dammen. Gradvis reduseres dosen slik at ved utgangen av sesongen var den lik 6% av vekten av fisken.
 2. Shoveling i bakken. Bare her trenger du ikke en vanlig hagespreder (det vil skape mye støv og du får ikke en jevn fordeling). Det er en spesiell enhet som ser ut som en skovle med slisser. Det bidrar til jevnt fordelt kalk på bunnen. For å unngå støv i ansiktet må du overvåke vinden.
 3. Det er mulig å drysse kalkmelk – forslokket og oppløst i vannkalk. Til dette formål er det kun pakninger av deres rustfrie materialer som passer.
 4. Det er en interessant modell av nebulisatoren. Sug- og utladningspumper, en mikser og et elastisk rør er installert på båten. Sistnevnte er utstyrt med et bevegelig tverrrør med sprøyter. Når båten beveger seg, trekker pumpen vann fra reservoaret, kalken slokkes i blanderen og kalkmelken er allerede sprøytet. I dette tilfellet er rekylen nok til å flytte båten. Men selv denne metoden har sine ulemper – når vinden gjødsel ikke faller inn i destinasjonen.
 5. En pendul forstøver og en eske diffusor anbefales. De beveger seg gjennom den dehydrerte dammen med en traktor eller traktor.

Liming av vannlegemer er et nødvendig tiltak for å opprettholde et sunt damns økosystem og forbedre fiskeproduktiviteten. Beregning av forbruk av kalk for hver dam skal utføres under hensyntagen til mange faktorer. Overfloden er også dårlig, som det mangler substans.

Vi renser vann i dammen – video