Vanliga sjukdomar hos vuxna vaktlar och unga djur

vaktel i buretSjukdomar av vaktlar är indelade i tre typer: infektiös, parasitisk och icke smittsam. Deras beskrivning innehåller information om symptom, behandlingsmetoder och förebyggande av sjukdomar.

Infektionssjukdomar hos vaktlar orsakas av patogena mikroorganismer (bakterier, kokoser, virus) mot bakgrund av en minskning av kroppens immunstatus och allmänt motstånd. Sjukdomar hos vaktlar uppstår och utvecklas oftare om det inte finns någon vaccination eller planen för dess genomförande är bruten.

Newcastle disease (pseudochum)

psevdochumaAkut virusinfektiös sjukdom hos vaktlar, kännetecknad av omedelbar död. Ofta äger rum i hemlighet. Andningsorganen, matsmältningen, nervsystemet påverkas. Källan till viruset är en sjuk och sjuklig fågel, infekterad kull, en fjäder, ett ägg. Inkubationsperioden är 2-15 dagar.

Den symptomatiska klassificeringen i beskrivningen av vaktel sjukdomen indikerar två former:

  1. Typisk form: kroppstemperaturen stiger, samordning (pares och förlamning) är nedsatt. Det finns svaghet, utvidgning av goiter, flöde från munstycket av den illaluktande vätskan, blodig diarré.
  2. Atypisk form påverkar unga tillväxtar, fortsätter utan karaktäristiska tecken.

I sjukdoms kroniska lopp, var uppmärksam på skakande ljud. Detta symptom på vaktel sjukdom är karakteristisk för pseudohemi.

Behandling: Ej utvecklad. På grund av den höga kontaminiteten är det inte tillrådligt att behandla en sjukt fågel. Utför en ersättning av boskapet.

En uttalad pares vid Newcastles vaktel sjukdom är avbildad i bilden.

Pulloroz

pullorozInfektion påverkar vaktelen, orsakas av salmonella. Det kännetecknas av skador på tarmar, inre organ, septikemi. Incidensen är 2-6%, dödlighet – 80%.

Överföringsfaktorn är smittade ägg av vaktlar – Salmonella bärare.

Symtom: inkubationsperioden är 1-6 dagar. Den sjuka unga är försvagad, står med vidsträckta ben, ögonen är stängda och andas tungt. Det finns en urladdning av vitlig slem avföring. Fluffen runt cloacaen sitter fast, cloaca och cloacit blockeras. Unga djur dör.

Det är nödvändigt att undvika överhettning av unga djur, hypotermi, utfodring av mat av dålig kvalitet – det ökar mottagligheten.

Behandling: olämplig på grund av salmonella. Vaktel unga kastas. Utför en hematologisk analys av avelsbeståndet. Lokaler, inkubatorer, ägg desinficeras.

papegoja sjukdom

papegoja sjukdomChlamydia respiratoriska sjukdomar hos vaktlar. Det påverkar andra fåglar. Primärt infekteras slimhinnan i övre luftvägarna och konjunktiva. Ung tillväxt är mest mottaglig.

Symtom: inkubationsperioden sträcker sig från 3 dagar till 3 månader. Den kliniska bilden är dåligt uttryckt. Patienter med vaktel är dåsiga, försvagade och förlorar aptit. Ibland finns det utfall från näsan, förlamning. Sjukdomen slutar med döden som ett resultat av kakexi (utmattning)

Behandling: spendera inte.

Ornitos är mottaglig för människan.

aspergillos

aspergillosInfektionssjukdom i vaktel, orsakad av svamp aspergillius. Vuxna individer lider av latent form.

Symtom: ungdomar är noterade för andfåddhet, törst, generell svaghet, cyanos (blåser) av näbb och tassar.

Behandling: specifik. Innehåller antibiotikabehandling, vitaminterapi, användning av antimykotiska läkemedel.

Innan behandlingen pågår, kontakta en veterinär.

Smittkoppor koppar

koppar poxEn smittsam virussjukdom hos vaktlar, åtföljd av feber, papulärt-pustulärt utslag på huvudet, runt ögonen och på slemhinnorna.

Symtom: deras manifestation beror på immunsystemets och hudens tillstånd. Ögonlocken, näbben (utseende av vassa växter, påverkas av ospins). I munhålan finns dipterotiska överlagringar.

Behandling: berika matningen med vitamin A. Kaliumjodid läggs till dricksvattnet. Villkorligt hälsosamt fjäderfä ges läkemedel i form av premixer med en uppsättning bredspektrum antibiotika.

Berika kosten med vitamin A och karoten.

Parasitiska sjukdomar av vaktlar

Parasitiska sjukdomar hos vaktlar orsakas av parasitiska organismer (helminter, insekter, protozoer).

Mallofagoz

mallofagozDet utvecklas när parasiter på fågelkroppen puhoperoida.

Symtom: Fågeln är rastlös, skakar hela tiden. Det är klåda som faller ur pennan. Som ett resultat av sågen framträder kannibalism.

Behandling: Deacariseringsåtgärder vidtas: förstörelsen av insekter på fågelns kropp och på de platser där den hålls. Applicera insekt-akaricidmedel: pulver, aerosoler, pyretroidlösningar.

Singamoz

singamozNematodeoznoe helminthic sjukdom hos vaktlar. Parasiten ligger i struphuvudet, luftstrupen och bronkierna.

Symtom: manifesterad laryngit, trakeobronchitis, kvävning. En sjukt fågel uttrycker hosta med slem, som kan innehålla helminter.

Behandling: specifik. Med framgång används anthelmintics av ​​ett brett spektrum av åtgärder.

Varje kvart rekommenderas det att utföra profylaktisk avmattning av boskapet.

“Quail blindness”

vaktel blindhetDenna sjukdom hos vaktelöget uppträder när det finns en brist i vitamin A. Det manifesteras av konjunktivit, torra ögon och skalning runt ögonen. Senare fotofobi utvecklas, utvecklas blindhet. Ögon är ofta täckta.

Behandling: Applicera komplexa vitaminberedningar, premixer med obligatoriskt innehåll av vitamin A. Öka innehållet av karoten i kosten.

Skada i ögat

ögonskadaObserveras med ett trångt fjäderfä och överdriven belysning, som används för att öka äggproduktionen. Som en följd därav utvecklar kannibalism, ögonens glans och traumatism.

I traumatiska ögonsjukdomar hos vaktlar och deras behandling beaktas svårighetsgraden av skadorna. I svåra fall kasseras vaktelen.

För att undvika skador, följ fågellandingsreglerna och förkorta ljusperiodens varaktighet.

Interna icke-överförbara sjukdomar av vaktlar

hypovitaminosis

hypovitaminosisSjukdomar av vaktlar uppstår mot bakgrund av en brist i kroppen av fåglar av vitaminer i grupp B, vitaminerna A, E, C.

Symtom: utveckla dyspeptiska fenomen i matsmältningssystemet, konjunktivit, förtryck, utmattning. Slimt blek, fjädrar rufsade. Med avitaminos – död.

Behandling: påfyllning av foder med vitaminer. Vitamin källor: gröna foder, baljväxter, foder jäst. Använd färdiga vaktelmat, premixer.

Beskrivningen av vaktelsjukdomen, som presenteras ovan, indikerar ett direkt samband mellan förekomst av sjukdomar och åldern hos fågeln (de unga är mer mottagliga) och villkoren för utfodring och underhåll.

Behandling av garn i en vaktel – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector