Placering av en binfälla på ett trädFlyget av björnbärs svärm uppfattas som en problemläge, för det å ena sidan är det resultatet av naturlig reproduktion och å andra sidan risken att förlora några av de insekter som lever på apiaryen. Trap för bin är utformad för att fånga en svärmig svärm. En enkel enhet som påminner om en liten bärbar bikupa, installeras på de platser där bin kommer sannolikt att hittas. Och om biodlaren lyckas skapa attraktiva villkor för insekter, kan de efter en noggrann inspektion överleva fällan och falla i händerna på en vårdande biodlare. Idag är apiarier hedrade med tekniker som förhindrar bildning och flygning av svärmar. Men i vissa fall kan det inte undvikas.

Swarming kan förekomma av olika orsaker, bland annat är inte bara tillväxten av bi-familjen, när det gamla livmodern med en del av arbetarens bin börjar hitta nya bostäder. Den ökade risken för svärmigrering observeras under heta år, när det inte finns tillräckligt med muta och när familjer hålls i väldigt trånga förhållanden.

Vad är fällan för bin? Kan jag göra det själv, och var att lägga det så att sannolikheten för fångst är störst?

Hur man gör en fälla för bin?

Fällor för bin från däckEffektiva fällor för bin kan ha en annan enhet och utseende, det viktigaste är att de är attraktiva för insekter som bestämmer sig för att bosätta sig på en ny plats.

Hur man gör en fälla för bin med egna händer? I öppna källor finns en massa exakta, verifierade ritningar och scheman av tillfälliga skydd för svärmen. Början av ett oberoende arbete bör biodlaren komma ihåg att oavsett designen, det borde vara tillräckligt för att rymma bietfamiljen, men samtidigt lämpad för bärning och montering på ett träd. Därför är volymen av fällan oftast begränsad till 30-60 liter.

Related  Hur man gör burar för kaniner med egna händer i förortsområdet

Ritningsfällor av plywoodAv de befintliga alternativen är föredragna vertikala strukturer som liknar en ihålig. Som material för konstruktion är låglökade sorter av vältorkad trä, plywood och spånskiva tillämpliga. Och byggnadsmaterial och medel för fastsättning och bindning bör inte ha skarpa, repellerande luktar.

En extra attraktion är fäst vid fällan, gnider de inre ytorna och ytorna med apiary, propolis, greener balsam eller basilika. Erfarna biodlare är fyllda med bark, som används för att täcka eller lim ytan på en bällfälla av plywood, fiberboard eller trä.

Vad är utseendet på fällan för bin och dess inre struktur? Utanför ser det tillfälliga skydd mot svärmen ut som en låda som är stängd från alla sidor med en kran, utrustad med en stark flik eller spärr. Inuti placerar biodlaren ramar med bikak och vax, samtidigt som de ger ett sätt att extrahera dem från fällan för överföring till en permanent bikupa. För att transportera strukturen fästs ofta fällor.

Bee fälla sammansättning schemaNyckeln till att skapa en fälla för bin med egna händer är designteckningar. Om de är korrekta och utvecklade av en finsmakare, kommer konstruktionen inte att ta mycket tid och kommer inte att orsaka svårigheter, även för en nybörjare.

Förutom den beprövade exakta ritningen kommer att skapa en fälla för bin med egna händer att kräva:

 • plywood med en tjocklek av minst 4 mm eller torkade brädor av 20 mm;
 • bruski 20 med 20 mm;
 • polystyren för isolering av strukturen;
 • Material för att skydda fällans lock från fuktinträngning;
 • naglar, samt alla verktyg som behövs i arbetet.

Arbetet börjar förbereda alla detaljer på botten och skrovet enligt ritningarna med egna händer fällor för bin:

 1. Skrovet och botten är anslutna utan luckor, men man får inte glömma kranarrangemanget. Den är gjord på framväggen för att ge obehindrad tillgång till en insekt. Ofta som en kran, finns ett gap på 100 bredder och 10 mm högt.
 2. Rammen i hörnen är fast med stavar, samma stavar med spår är fyllda längs sidoväggarnas topp för att installera ramarna.
 3. Locket av locket skärs lite mer än höljets dimensioner, medan broar som utgör fransningen måste fästas så att lockets kroppsanslutning är så tätt som möjligt.
 4. Den inre ytan på locket är isolerad med ett lager skum. Ytterdelen är täckt med en tät fuktsäker film eller takmaterial.
 5. Då är locket fäst vid en nästan färdig fälla för bin från plywood eller trä.
 6. För att undvika delaminering och deformation av materialet från temperaturens förändring, måste kroppen, botten och locket behandlas med torkolja och torkas noggrant. Därefter är det möjligt att måla fällorna i subtila, maskerande färger.
 7. För att bära lådan och dess fästning på ett träd eller stativ, ska lämpliga bälten, gångjärnen eller handtagen tillhandahållas.
 8. En färdig fälla för bin är etablerad av ramar. Deras antal varierar beroende på konstruktionens storlek och storlek. Framåt måste nödvändigtvis vara 1 2 ramar med honungskamrater, och sedan är vaxet redan satt.

Related  Klassificering av kaninraser och bilder med beskrivningar

Fällkroppen är igensatt med en renad barkPrefabricerade, rengjorda från eventuella skadedjur bark täcker kroppen och taket av fällan. I den här formen kommer lådan mindre att locka uppmärksamheten hos objudna gäster, men bin kommer att se med stor glädje och behärska bostaden som presenteras för dem.

Videon om binens fällor och hur man bygger den här enheten med egna händer kommer att vara ett användbart hjälpmedel för att börja biodlare, som inte vill spendera allvarliga pengar, för att fylla på sin farms befolkning.

Väljer plats och tid för inställning av fällan för bin

En noggrann observation av deras avdelningar kan en erfaren biodlare med stor sannolikhet indikera de platser där hans fälla för bin kommer att fungera.

Det bästa stället att sätta en fälla är ett robust träd på kanten av en skog eller i en trädgård där det finns en ren vattenfylld bi i närheten. Bin passar inte fullt upplysta områden utan en skugga Att placera en fälla för bin borde nödvändigtvis vara flög till södra sidan.Fästplatsens maximala höjd är inte mer än 8 meter

Fällans höjd kan vara annorlunda, men biodlarna rekommenderar inte att man placerar lådan över 6-8 meter.

Om de svärmda bin inte flyger långt från gården, kan fällan placeras i stället för deras frekventa sänkning. Ett exempel är en hallon, en stam av ett starkt äppelträd, en tall eller gran som växer på en gård, ett tak eller en ramshackle av ett bostadshus eller en ladugård. Det enda villkoret i detta fall är avlägsenheten från kraftledningar, vilka insekter inte gynnar.

Nära till den installerade fällan bör det finnas platser för att samla honung eller lådan är knuten till träd som är kända för aktiv blomning. Det kan vara akacia, äpple, kastanj, päron, stor plommon och aprikosträd, samt ge de första mutor till pilar och andra arter av pil.

Related  Klassifisering av kaninaser og bilder med beskrivelser

Fällor är placerade på rikligt blommande trädNär ska man sätta en fälla för bin, så att sannolikheten för bosättning i den är maximal? Det är bäst att genomföra denna operation i ett par veckor före den genomsnittliga flygningen av svärmar i regionen. Under den här tiden kommer bin-scouts att ha tid att inspektera alla föremål som är lämpliga för livet, vilket kommer att bevittnas av närvaron av enskilda insekter i fällan och spår av deras vitala aktivitet.

Fällor för bin – video