Jag har hört mycket om ekologiska sängar, och mina bekanta är helt enkelt glada – i flera år har de bara planterat dem på dem och varje år skryter de med en riklig skörd. Beslutade mig själv och försök att göra ett sådant mirakel i landet. Berätta för mig hur man bygger en ekologisk trädgård med egna händer?

ekologiska sängarOrganiska sängar, smarta sängar, varma sängar – så snart inte kalla en speciell design för att underlätta det hårda arbetet med bönder och få en bra skörd, även i ett begränsat område av webbplatsen. Alla tre namn fullo återspeglar essensen av sådan odling: grönsaker odlas inte i jord i trädgården, men direkt på organiska gödselmedel, som ger kraftverk, och även i processen för nedbrytning avger värme, värmer sängen av plantering och skydda mot frost. Dessutom är området för plantering presenteras i form av en lång och smal remsa sängar (oftast med omkretsen begränsningen) – ta hand om det mycket lättare än att köra runt köksträdgården med en hacka eller en slang.

Allmänna principer för konstruktion av smarta sängarschema

Även en aspirant trädgårdsmästare kan göra en organisk trädgård med egna händer. Det viktigaste i denna verksamhet är att ordentligt förbereda jorden och lägga den “lagrade ekologiska tårtan”, på vilken kulturen kommer att växa, nämligen:

  1. För det nedre lagret måste du använda grov eller brun organisk, som sönderdelas under lång tid (grenar, marker, majsstammar och solrosor).
  2. Det andra lagret är gjord av grönt organiskt, snabbt förfallna (löv, gräs, avfall från köket från frukt och grönsaker).
  3. Det tredje lagret för att lägga humus och aska.
  4. På toppen av sängen fyller du med kompost eller bördig jord och täcker med halm.

Eftersom organiskt material fungerar som huvudmaterial för en varm trädgård, är det bättre att börja lägga på hösten när det är rikligt. Om det finns en komposthöla, kan sängen göras på våren, men sedan efter att alla lager har lagts är det nödvändigt att kasta det med varmt vatten och täcka det med film en stund för att starta “termisk reaktion”.organisk läggning

Lika viktigt är arrangemanget för service mellan raderna av sängar: de är oftast antingen kompostmaterial det klippta gräset är täckt med papp eller film, och även somna på topp, för att inte växa ogräs.

Formen på den smarta trädgården beror på sommarens boende, men oftare används två typer:

  • höga sängar;
  • diket.

Hur man gör höga sängar?höga sängar

Höga sängar tyder på att växterna kommer att odlas över marknivån. För att göra detta, gör en låda, en behållare eller bara en lång ram, placera dem på en väl upplyst plats och fyll i med en organisk “lagad kaka”. Stationära smarta sängar kan omedelbart sätta ut stenar, lyfta dem till önskad höjd, är typiskt ca 60 cm bredd. I höga sängar är mycket bekväma vård, förutom att det håller väl varmt, men kommer att behöva vattnas oftare.

Höga sängar är ett idealiskt val för platser som ofta översvämmas.

Hur man gör en smart bäddgrav?säng av en gräv

I motsats till höga sängar bör grävar byggas så att grödorna växer på marknivå eller nästan så. För att göra detta, gräva en grus ca 0,5 m djup på den valda platsen och fyll den med organiskt material enligt det allmänt accepterade systemet. Om så önskas kan du göra kjolar längs omkretsen.

Fördjupade organiska sängar är ett bra alternativ för platser som snabbt torkar: de behåller fukt under lång tid, speciellt med extra mulching.

Video om arrangemanget av en varm organisk lapp