Besökande vänner såg ett elegant fikonträd. Det finns inga sådana stora och vackra löv av någon av mina växter. Berätta för mig hur du kan odla fikon hemma?

fikonTrots att fikonet är en del av subtroperna, kan det ofta hittas bland fruktträd i de södra delarna av landet med ett varmt klimat. Men även hemma känns fikonträdet mycket bekvämt och till och med fruktar, medan exotiska frukter mognar två gånger om året och har smakkvaliteter som inte är värre än trädgård eller vild.

Ingenting komplicerat i hur man odlar fikon, nej. Denna ljusa representant för lövfiskar multipliceras på två sätt:

  • sticklingar;
  • frön.

Odling av fikon från sticklingar

fikon från sticklingar

Om huvudmålet är att erhålla frukt är reproduktion av sticklingar det mest optimala alternativet. I det här fallet kan den första grödan avlägsnas på ett till två år efter rotationsskott.

Sticklingar ska skäras i mitten av sen vinter med ett fruktbärande vuxent fikontré med hjälp av de nedre mogna grenarna.

En skarp kniv från ett träd bör skäras små (upp till 15 cm långa) kvistar, medan varje måste ha minst 3 levande njurar. Om det behövs kan du dela upp den långa skottet i flera delar och lämna den övre skivan rakt. Skär nedre delen av skäret i en vinkel och applicera ett par längsgående snitt (för att stimulera rotbildning).

Blanks sätter på en sval fönsterbrädan i 6 timmar, så att mjölkjuiceen släpptes från skivorna härdade, och de torkade upp.

Rootberedda sticklingar ett av sätten att välja:

  1. I en behållare med vatten.
  2. I en behållare med sand (våt).
  3. I en behållare med jord sprutas på toppen med en liten mängd sand.

Oavsett vilket alternativ som valts, är det nödvändigt att skapa en stekning av hotehusförhållanden, placera den under huven, vilken periodiskt öppnas för att ventilera.

Efter att stjälken bildat rötterna, kan den transplanteras till en permanent plats i potten med ett näringsämne (trädgårdsjord, sand, lakan, aska, torv och äggskal).

Related  Inokulering av en valnöt: vad kan du göra?

Fröproduktion

skott av fikon

Om du får gröna sticklingar – ett problem kan du använda mogna färska frukter, från vilka du måste ta ut frön, skölja dem och torka dem och lämna dem för en dag på en pappersbit.

Att suga frön av fikon bör startas inte tidigare än i mars.

På botten av en bred och inte mycket djup behållare låg den expanderade leran och fyller det näringsrika och lätta substratet. Fukta det väl och lägg fröna, ströda med jord. Täck behållaren med en påse och lägg den på en ljus och varm plats med en temperatur på minst 25 grader Celsius. Från tid till annan, öppna växthuset och strö jorden.

Efter uppkomsten av skott kan skyddet avlägsnas och vid behov kan skotten avskuras. När plantorna bildar ett par riktiga blad, dyker de in i separata krukor.

Video om odling av fikon från frön