Jag har många rosenbuskar på platsen. Jag köpte alltid redan beredda plantor, och min vän rådde mig att försöka växa rosor själv med hjälp av potatis. Han säger att stekarna i den är väl etablerade. Berätta för mig hur man odlar ett roshus i en potatis?

Alla som älskar rosor, åtminstone en gång försökt att odla dem på egen hand, och resultaten var inte alltid uppmuntrande. Som du vet är rosen lite nyckfull, och inte alla kan få ett nytt plantor.

ros och potatis

Sticklingar som ofta används för förökning dör under rötning: från brist på syre när de gro i vatten, eller de torkar upp med hjälp av metoden att plantera i jorden för grobarhet. För att undvika dessa misstag rekommenderas erfarna blomsterodlare att försöka växa roshus från ett handtag i en potatis. Potatis upprätthåller inte bara den nödvändiga fuktnivån, men delar även med stärkelsen stärkelse.

Förberedelse av stekarna

förberedelse av sticklingar

För spiring kan du använda både sticklingar från en busk som växer på en blomsterbädd och sticklingar från en blomma i en bukett. Förbereda skärningen för att rota:

  1. Ha en bra hälsosam skjuta med en skarp kniv eller pruner med en längd på upp till 25 cm.
  2. Den övre skärningen måste skjuta ut över njurarna med 1,5 cm och är gjord i rät vinkel.
  3. Den nedre klippningen måste göras i en spetsig vinkel.
  4. Ta bort löven från stekarna och lämna några stycken ovanpå.
  5. Procesavsnitt med kaliumpermanganat (svag lösning).
  6. Sätt skärningen för en dag i tillväxtstimulanslösningen (Kornevin eller Heteroauxin).

Användningen av en biostimulator kommer att ge upphov till rotter, och efter några veckor kommer stammen redan att gro. Utan tillväxtstimulatorn kommer denna process att dra på en månad.

Related  Hur bestämmer man nitraten i en vattenmelon?

Plantera stekarna i potatis

sticklingar i potatis

Förberedd borra skuren i en potatisknöl med en skarp skärning. Det ska vara utan skada och utan ögon. En potatis fast i en potatis.

Potatis och sticklingar ska planteras i en kruka med näringsämne, lägga ett dräneringslager av expanderad lera på potten och täcka med en glasburk ovanifrån. Du kan använda en plastflaska.

sticklingar planterade i flaskor

Bladen på stekarna ska inte röra vid kanterna.

Ta hand om handtaget

Sätt potten med stekarna på en varm plats med bra belysning. Vatten två gånger om dagen på tio dagar, för att undvika stagnation av vatten, annars kan stjälken ruttna. Det är bra att applicera sprutning av löv.

Efter skotten uppträder (efter två eller tre veckor), bör burken öppnas periodiskt och tempereras stegvis under normala temperaturförhållanden. Varje gång uppehållstiden med en öppen kruka ökar, och efter två veckor är den helt rengjord.

I händelse av att skärningen med nya skott slänger ut knoppen, måste den skäras så att den inte tar bort kraften från blomman.

Landning av de rotade sticklingar på blomman

rotad svart stjälk

Rosor odlade i potatis, i jämförelse med vanliga plantor, har något minskad immunitet. Därför bör de transplanteras till det öppna marken på våren, så att busken har tid att växa starkare innan frosten börjar.

På vintern bör en ung ros vara dold. För att göra detta kan du ta tallgrenar eller sprinkla busken med fallna blad från fruktträd och buskar och på toppen för att lägga jorden så att bladen inte blåser bort av vinden. Isolera rosen först efter en ihållande kylning (5 grader under noll), om det görs för tidigt, börjar det groda.

Related  Buyskie gödselmedel för blommor: metoder för applicering

En video om reglerna för att röda en ros i en potatis