Nyligen började jag märka att mina blommor hade en vit topp på toppen. På plantens allmänna villkor påverkades inte på något sätt, alla favoriter lever och väl. Berätta varför kan det finnas en vit beläggning på marken i blomkrukor? Finns det något du kan göra om detta?

vit beläggningVad är det viktigaste när man odlar inomhusplantor? Naturligtvis en bra primer, för det är han som ger våra blommor näringsämnena, på grund av vilka de växer och trivs med deras blomning. Lågkvalitativ jord hämmar inte bara tillväxten, men kan också orsaka död inomhusgrödor, så alla odlare väljer noggrant rätt substrat för sina husdjur. Det händer dock ofta att en god, näringsrik jordblandning är täckt med en vit filt.

Anledningarna till att jorden i blomkrukor är täckta med en vit beläggning kan vara flera, nämligen:

  • För bevattning används vatten av dålig kvalitet;
  • i blomkruven har svampinfektionen lämnat in.

Problem med vattenkalkhaltig insättning

Oavsett vilken typ av inomhusplanter för alla färger finns det en allmän regel: för vattning behöver du bara använda stående vatten, och ännu bättre – regnvatten. Kranvatten passerar genom reningssystem och är “berikat” med vissa element som inte gillar färger, till exempel klor. Dessutom är det för stelt, så efter lindning på markytan visas lime sediment. Utseende liknar en sådan jord som torra vita granuler, om den försiktigt avlägsnas kan en vanlig svart primer ses underifrån. Vanligtvis är det precis vad de gör, tar bort det övre lagret och häller frisk jord i potten.

För att förhindra utseendet av sediment, bevattna blommorna bara med stående vatten. För att mjuka det är det möjligt med hjälp av det självtillverkade filtret, att ha lagt i en trasa väska lite torv och har sänkt kapacitet med vatten. Även i blomstaffärer säljs speciella medel för mjukning.

Att neutralisera kalkföreningarna i vattnet rekommenderas att tillsätta citronsaft eller köksyra (citron).

Svamp i markenmögel

Om den vita beläggningen i grytan är våt och liknar en dun, och den obehagliga putrefaktiva lukten utgår från marken, betyder det att svampen har bosatt sig där. Ett lämpligt mikroklimat för framväxten och progressionen av mögel och rutt skapas ofta av oss själva och härdar växten. Och som du vet är ständigt fuktig jord en idealisk miljö för många sjukdomar.

Related  Vilken typ av primer behöver succulenter?

I det här fallet är det bättre att ta de mest radikala åtgärderna och helt ersätta jorden med färska. Förhindra inte behandlingen av fungicider för att förstöra och förebygga svampinfektioner. Hädanefter, i vattningen, är det nödvändigt att observera det gyllene medelvärdet och var noga med att övervaka substratets fuktighet.

Video om hur man blir av med vita plåster i blomkrukor