Har på marknaden några glödlampor. Detta är mitt andra försök att uppfostra dem, den första slutade i misslyckande: de blomkål som planterades förra året blomstrade inte, och de skjutde inte ut vintern. Berätta för mig, när kan jag plantera gladioli? Jag misstänker att blomman inte berodde på sen landning.

när man planterar gladiolerDe stolta, stiliga gladiolerna tas inte för att odla alla florister, av rädsla för eventuella svårigheter. Och absolut ingenting om att välja rätt plantering tid att hitta en lämplig plats för anläggningen, där de kommer att vara bekväm och mysig, och även för att ge dem lite uppmärksamhet, de särskilda problem som de inte levererar, men avund av grannarna dekorera en blomma säng med stora ljusa knoppar.

En av de viktiga faktorerna som ytterligare utveckling beror på och, viktigast av allt, blomningen av gladiolen är en snabb plantering. Liksom alla bulbkulturer kräver dessa växter värme och fukt, så du måste bestämma exakt tidpunkten för planteringen.

För sena plantlökar i jorden, som redan har förlorat det mesta av fuktigheten, kommer att kräva vanligare vattning, annars kommer knölarna inte att gro, och blomman kommer att dröja kvar. Omvänt är tidig plantering fylld med allvarligare problem, som ruttning på grund av överskott av fukt och ouppvärmd mark.

Den tid då gladioli kan planteras beror på hur de odlas, nämligen:

  • om lökarna kommer att planteras omedelbart på sängen;
  • eller de kommer först att groa (den så kallade plantansmetoden).

När ska man plantera gladioli i öppen mark?plantera på en säng

Planteringslökar omedelbart på blomman behöver justeringar med hänsyn till lokala klimatförhållanden. Den optimala tiden för gladiolusplanteringen är närvaron av en väluppvärmd mark (minst 8 grader av värme). I olika regioner faller denna tid på olika månader:

  • i söder med början av våren kan gladioli planteras redan i april, eftersom jorden torkar snabbt och då kan det vara för sent;
  • I mitten av latitud bör lökarna planteras i slutet av april (även om i början av maj kommer temperaturen att falla över natten, kommer de oskyddade knölarna säkert att transportera den i marken);
  • men i de kalla nordliga breddgrader för plantering gladiolus måste börja tidigast i slutet av maj, och sedan i juni, eftersom dessa kanter kännetecknas av senvåren och återkomsten av kylan.

När man planterar lökar på spiring?spirning av gladioli

Pre-groning kan inte bara skynda tiden för blommande gladiolus, men också för att avgöra vilka lampor är friska och för att känna kommer inte att vara.

På plantor av knölar kan bävas i låga krukor redan i mars, men i regioner med en senare vår är det bättre att vänta till april.

Artikel om beredning av gladioli för plantering på våren.

Video om hur man förbereder gladiolollampor för plantering