Berätta för mig, vilken typ av växt? Varför blir bladen svarta och gula?

SpathiphyllumStora ljusa löv av ren grön färg med skenbart målade klara ådror, på starka ben som står högt över potten – det är snyggt spathiphyllum. En mycket vacker prydnadsväxter blir ännu vackrare under blomningen och släpper ut en lång blomlåda med en snövit täckplatta. I allmänhet är en sådan blomma inte särskilt lustig, men vissa svårigheter kan fortfarande uppstå.

Yellowing och blackening av spathiphyllum löv är ett av de vanligaste problemen. Skälen till detta fenomen kan vara flera, antingen individuellt eller i kombination, nämligen:

  • kränkning av bevattningssystemet;
  • otillräckliga kvarhållanden
  • brist på näring
  • förekomsten av sjukdomar.

Flower krav på fukt

spathiphyllum i en kruka

Spathiphyllum är väldigt förtjust i vatten, så det bör vattnas regelbundet, vilket inte tillåter marken att torka helt. Då växer plantens löv trögt och faller, och om sådana situationer upprepas ofta börjar de bli gula och bli färgade.

För att hjälpa blomman måste du justera vattnet och fortsätta att fukta marken så snart det översta lagret torkar. Som ett nödhjälp kan du strunka en buske rikligt.

Planten kan dock inte översvämmas. I ständigt fuktig jord börjar putrefaktiva processer, vilket påverkar bladen och spathiphyllumets allmänna tillstånd negativt. För att undvika överhettning i potten måste det finnas dränerings- och dräneringshål.

Den fyllda blomman ska lämnas ensam en stund, så att marken torkas, häller ut allt vatten från pannan.

Ändra villkoren för innehålletark

Spathiphyllum älskar värme och konstant temperatur. Spetsarna på broschyrer i växten kan svarta och torka upp som ett resultat:

  1. För torr luft i rummet. Särskilt ofta händer detta på vintern när värmebatterierna torkar luften.
  2. Effekter av flödet av kall luft (utkast under ventilation eller luftkonditionering).

För att förhindra skador på växten är det bättre att inte placera det på fönstren som öppnar för att lufta och hålla bort det från batteriet.

Brist på mat

Om alla villkor för internering uppfylls, men bladen torkar ut, kan det innebära att spathiphyllum saknar näringsämnen. Det är nödvändigt att mata växten med komplexa mineralgödselmedel. Det är bättre att använda droger i flytande form.

Dessutom kan de blommor som köpts i affären också signalera “svält” men inte transplanteras till en ny mark. Oftast säljs de i ett transportsubstrat, som ständigt befruktas. Efter en tid efter att ha köpt spathiphyllum “äter” alla näringsämnen i den här jorden och börjar försvinna.

Det är viktigt att transplantera den förvärvade växten i färsk jord.

Möjliga sjukdomar

Växlingen i bladplattans färg kan signalera ett allvarligare problem. Så ständigt fuktig jord skapar idealiska förhållanden för multiplikation av olika skadliga bakterier. I de flesta fall börjar rötterna av spathiphyllum att rotna och det försvinner.

För att rädda blomman är det nödvändigt att ta det ur potten och inspektera rötterna. Alla de ruttna delarna är avskurna. De övriga ska behandlas med Fundazol och transplanteras till ett nytt substrat.

Video om möjliga problem i växande spathiphyllum