Berätta för mig hur växer jordnötter? Förra året såg jag vänner med några sängar med frodiga buskar, men jag kunde inte hitta någon frukt på dem, trots att det redan var september månad.

hur jordnötter växerJordnötter kallas en mutter, men det har ingenting att göra med valnöt som ett träd. Likaså ser inte jordnötter ut som en hassel på en skogsbruka, även om många tycker att välsmakande bönor mognar på det här sättet. Det kommer att vara korrekt att kalla jordnötter en årlig örtväxt som växer i form av en liten buske som inte överstiger 70 cm i höjd. Dess utveckling skiljer sig från det vanliga för våra trädgårdsgrödor. Hur växer jordnötter, hur ser det ut vid första anblicken, och hur är frukten inställd?

Hur ser jordnötter ut?jordnötsbush

Om du jämför den årliga med grönsakerna som finns i varje trädgård, så är det något mellan ärtor och potatis. Externt är buskarna mycket lika ärter eller linser: de har samma ovala, parnopristye, löv med en ljus fuzz och långa stjälkar är aktivt förgrenande. Strukturen hos blomställningarna är också liknande, förutom att de är färgade gula.

Men på rotsystemet är de olika: en jordnötsbush är så enkel, händer, från marken kan inte dras ut – kärnrotten djupar in i jorden i mer än en halv meter och utan en spade är oumbärlig.

Egenskaper av fruitinggynofors med frukt

Till skillnad från ärter, vars frukter mognar i stället för blomställningarna, i den ovanliga delen av busken växer jordnötsfrön i marken, som potatis. Av denna anledning är skörden som en grävning av en potatis, men här kommer all likhet också till ett slut.

Related  Funktioner av odling av vinbär i Sibirien

Förlängda skivor med ett par bönor inuti ligger långt ifrån rotsystemet (i en mening närmare jordytan), men de är bundet lika mycket på skotten. Detta händer enligt följande:

  • först buskarna blommar och blomman varar en dag;
  • då självbestämmer, som ett resultat av vilket gynoforen är fastsatt – en ny flykt;
  • Sammanfattningsvis tränger gynoforen in i jorden, där frukten faktiskt börjar knutna och mogna.

För att få en gröda bör jordnötsblommor vara över marknivå inte högre än 15 cm, annars kan gynofors inte nå marken och helt enkelt vissna utan att bilda en äggstock.

En av fördelarna med jordnötter är bristen på pollinering, vilket kan odlas även som en krukväxt i rummet. På den öppna marken odlas värmeälskande jordnötter framgångsrikt i de södra delarna av landet och även i de mellanliggande breddgraderna.

En video om hur jordnötter växer