Förra året planterade en mycket vacker ros: den har en rödbruna kronblad, nästan svart. Detta är min första ros, de växte inte dem förut. Efter att ha återvänt från en veckolång affärsresa upptäckte jag att min vackra kvinna hade kastat halva löven och två unga knoppar hade torkat upp. Berätta varför rozen faller lämnar och knullar visne?

rosCharmiga rosor kan inte bara glädja sitt utseende, utan också lura, om plötsligt faller buskens löv och knopparna – visst. Varför detta händer, vet erfarna odlare.

Av vilka skäl förlorar rosen sina löv och knoppar?

Rosa är en ömplanta växt och reagerar noggrant för eventuella förändringar i kvarhållningsförhållandena, som redan talar om olika skadedjur och sjukdomar som kan skada blomman rätt och till och med leda till dödsfallet.

Om rosenbuskarna började falla från varandra lämnar och blekna knoppar, måste anledningen söka i följande:

 • felaktig vattning eller plats
 • negativa väderförhållanden
 • brist på näringsämnen
 • förekomsten av sjukdomar och skadedjur.

Brist på ljus eller fukt

Rose älskar väl upplysta platser, och när hon planterar en busk i ett mörkt hörn av platsen, kommer hon att sakna solljuset, inte bara för normal utveckling utan för blomning. Därför börjar växten att slänga löv och knoppar.

Tillsammans med detta rekommenderas det inte att plantera rosor på en plats som stannar i solen hela dagen, eftersom detta kommer att leda till ett liknande problem. Det är bättre att föredra blomsträdgården, som är väl upplyst på morgonen – så det kommer att finnas tillräckligt med ljus och löv med knoppar kommer inte att brinna i den brännande morgonsolen.

Torkningen av knoppar och löv kan vara det första tecknet på brist på fukt, speciellt om du saknar en annan vattning i den varma sommaren. Omvänt, i närvaro av tecken på förfall på skotten, är orsaken rotansystemet sönderfall som ett resultat av vattenloggning och stagnation av fukt.

Det är viktigt att välja rätt plats för att plantera en ros och regelbundet vattna den så att blomman har tillräcklig styrka för att växa bladen och blomstra.

Väderförhållanden

vissnade knoppar

På sommaren händer det ofta att solen är mycket ljus efter mycket regn. Rikligt fuktad med regnknoppar har inte tid att torka upp och våta kronblad under solen torkas helt enkelt och har inte tid att öppna med brännskador och löv. Särskilt benägen för dessa terryvarianter.

Felaktig kost

För frodig blomning behöver rosen regelbunden tillskott med komplexa mineralberedningar. Om blomman inte matas, särskilt på dålig jord, kommer busken att dumpa löv och knoppar för att överleva. Gödselmedel bör dock appliceras mycket noga och undvika överdosering. En ökad koncentration av mineraler är också skadlig för alla växter.

Torkande knoppar och fallande löv kan indikera ett överskott av kväve i jorden, vilket medför att rosen helt enkelt brinner.

Sjukdomar och skadedjur

falla löv av rosor

Släppning av löv och knoppar uppstår om rosen har en skada av rotsystemet eller sjukdomen. Oftast reagerar buskar mot sjukdomar som detta:

 • pulveriserad mögel:
 • blotch;
 • röta;
 • stamcancer;
 • rost.

Mycket skada ger rosor och olika skadedjur. Om en busk löser sig på en busk, blir bladen och knopparna snart täckta av spindelväv, torra och falla av. Utöver det kan växten skadas:

 • larver av blad;
 • rosacea bladlus
 • trips;
 • sawflies.

Sjukdomar av rosor, deras behandling – video