Jag har hört mycket om att använda ciderater i växande trädgårdsgrödor. Jag vill försöka plantera råg på en potatisplot denna säsong. Berätta för mig hur korrekt att använda råg i trädgården för gödselpotatis?

Eftersom inte bara contrive trädgårdsmästare till sitt land förblev bördig och potatisskörden misslyckas inte: dina händer förbereder ekologisk gödsling, köpa komplexa produkter för att gödsla jorden … men det är ett annat bra sätt att berika trädgården med hjälp av gröngödsling, särskilt sådd råg efter skörden av rotgrödor.

Egenskaper av rug som siderata

Råg fungerar som ett utmärkt gödningsmedel i trädgården, inte bara för potatis. Detta beror på det faktum att som ett resultat av sådden av en sådan siderata:

  1. Markstrukturen förbättras. Rönsystemet är mycket utvecklat, det löser jorden väl, vilket ökar dess fuktighet och luftkapacitet.
  2. Reserven av kalium, fosfor och kväve fylls på. Den gröna massan av siderata är öm och sönderdelas snabbt, mättar trädgården med organiska humus och spårämnen.
  3. Hinder för framväxt och reproduktion av ogräs skapas. Ogräs, till och med som sojaböna och vete gräs, växer inte bra på tomten planterad med råg.
  4. Skadedjur är deprimerade. Särskilt effektiv råg i kampen mot nematoder.

Ett karaktäristiskt drag i denna sidovägg är att det vid nedbrytningsprocessen återkommer till jorden alla ämnen som tas för dess utveckling, men i en mer tillgänglig form. Råg är också helt opretentiös i marken – det växer lika bra på sandiga, lerajord och chernozem.

Med alla dess fördelar har rogen också nackdelar, som bör beaktas:

  • plantager under tillväxten väger mycket jorden;
  • om du saknar skördtiden och tar med ruggen till örat, kommer grönarna grova och det blir svårt att skära och hugga.

När kan du suga råg?råg

Som en sidodel används vinterråg, följaktligen, och det ska såas på vintern. Omedelbart efter skörden av potatisen måste det frigjorda området lossas, men inte djupt. Djupet av sågrogen är ca 5 cm.
Den ungefärliga tiden för sidodling är från det tredje decenniet av augusti till det tredje decenniet av september.
Du kan såa frön på följande sätt:

  • sängar med mellanrumsavstånd 15 cm bred;
  • placerare (såddhastigheten är 1,5 kg per hundra kvadratmeter).

Vinterrogen tillhör de mest frostbeständiga och torktåliga sidorna. I det fall då höstsåningen inte fungerade kan vårgröna planteras tidigt på våren.

När och hur man rengör sidorna?råg tätning

Ogorodniki tillämpar två metoder för skärning och tätning av råg på gödselmedel:

  1. Före frost. Den gröna massan som sås på hösten kan klippas 10-14 dagar före froststart och markas i marken (inte så djupt).
  2. Innan du planterar potatis. De övervintrade skotten växer väldigt snabbt. När de når 30 cm, skärs grönsakerna under roten med hjälp av en scythe eller andra verktyg och hugger den. Försegla sedan in i jorden på spade bajonetten. Vanligtvis bör denna procedur utföras 2-3 veckor innan potatisen planteras.

När man använder råg som gödningsmedel är det värt att beakta att nedbrytningen av den gröna massan endast uppstår om det finns tillräcklig mängd fukt. Därför, om det inte finns något regn måste du vattna platsen.

Råg som siderat – video