Jag har en liten blomsterbed nära huset. I år planterade hon ett mycket vackert mahrian nasturtium. Jag vill lämna frön till nästa år. Säg mig när är det bättre att samla frön av nasturtium så att de inte förlorar spiring?

Nasturtium är huvudsakligen en årlig växt med vackra stora blommor av olika färger, även om det också finns fleråriga sorter. Eftersom blomman inte tolererar viloläge på den öppna marken, odlas den på blomman som en årlig. Använd oftast sådana sorter av nasturtium:

  • frotté;
  • hang-Downing;
  • curling;
  • buske;
  • klättrare.

slingrande nasturtium

Alla arter multipliceras med frön, och varje år måste omplantas. Det är dock tillräckligt att köpa kvalitetsvarianter en gång och du kan skaffa dig frö i flera år framåt. Det viktigaste i denna fråga är att samla dem i tid.

När är det nödvändigt att samla frön av nasturtium?

gröna frön av nasturtium

Frön av nasturtium är en liten låda med en ojämn reliefyta. Samla dem efter full mognad, före början av den första frosten. Undantaget är nasturtium främmande: Fröerna ska skäras av grönt och sätta på mogning vid rumstemperatur.
Perioden för vilken fröna når full mognad är från 40 till 50 dagar. Det bör noteras att denna process är ojämn, och räkningen kommer inte från plantering eller blommande, men från det ögonblick som kronbladet faller av. Det är därför samlingen utförs i steg, när den mognar.

mogna frön av nasturtium

Fröer, som redan är mogna, byter färg – från grön till gulaktig.

Men det händer att de tidiga frosten inte låter fröna mogna. I det här fallet finns det inget annat att göra än att riva dem gröna. Sådana frön behöver mogna i ett varmt rum, som varar upp till två månader.

Hur man samlar frön?

nasturtium

Mogna frön separeras lätt från den blöta blomman och faller därför till marken under en busk. Du kan hämta dem från under busken och plocka upp från marken. Vissa blomsterhandlare, för att inte förlora värdefulla frön, sprida gamla tidningar under nasturtiumbusken. Så fröna kommer inte att gå vilse och syns tydligt.

Om den erforderliga mängden frö redan har samlats in, och det finns fortfarande många bleka blomställningar på busken, avlägsnas de. Detta kommer att hjälpa till att förlänga blomman i nasturtiumet.

Före förvaring bör frön torkas på vindrutan och sprida dem på ett pappersark.

Hur man lagrar frön?

De torkade nasturtiumfrönna förvaras i kartonger eller papperspåsar. Använd dem för att uppfostra dem i tre till fyra år efter insamling. Hela denna tid behåller fröna perfekt sin spiring.

Växande nasturtium, bryr sig om det och samlar frön – video