Berätta för mig hur man korrekt formar kronan av en körsbärsplommon? Förra året planterade några plantor, och nu är de mer som buskar än ett träd. Grenarna har växt väldigt mycket, medan de växer nära varandra.

beskärning av plommonEn speciell egenskap hos en plommon är dess ganska snabba tillväxt. Å ena sidan är detta en positiv egenskap, för några år efter planteringen kan du få ett vackert, frodigt träd. Men det finns också en negativ sida – som ett resultat av förtjockningen av körsbärsplommon börjar skada, och utbytet av vuxenträdet minskar. Om du släpper bort det på en kort tid, kommer skörden bara att drömmas, och plommon själv kommer snabbt att vissna bort. Därför är det väldigt viktigt att veta hur man korrekt formar kronan av plommon, eftersom det beror på kvantitet och kvalitet på frukten och trädets totala livslängd.

Formning beskärning bör börja så tidigt som planteringsåret, och sedan ta bort överskott av grenar varje år. Korrekt formad krona gör det lättare att ta hand om trädet och låter dig minska höjden av plommon.

Beroende på typen av ett plommonträd kan du bilda ett träd:

  • buske;
  • i form av en skål (med en sparsam tierad krona).

Omedelbart efter planteringen bör fröplanten förkortas, vilket lämnar stammen inte mer än 70 cm i höjd.

Oavsett vilken form av trädkronan som planeras är det nödvändigt att regelbundet klippa ut toppar och grenar som berör, växer nedåt eller för nära varandra.

Egenskaper i klumparformen av plommon

Krontyper

Det enklaste alternativet är att ge alycha en buskform. I detta fall kommer en trädvård vara minimal – tillräckligt för att vara en vanlig tunn buske, ta bort överflödiga skott för att undvika förtjockning och förkorta snabbväxande bransch längder.

Plommonblommar bör startas på våren.

Hur man gör en körsbärsplommon i form av en skål?

sparsam tiered krona

Den skålformade trädformen ger bra belysning och luftbyte i djupet på kronan. För att göra detta, skär ut den centrala ledaren och skicka de återstående grenarna i olika riktningar, vid behov böja dem till marken och fixera. För att stimulera förgreningen, korta skotten med 50 cm, och om grenarna är kortare – ta bort en tredjedel av deras längd.

Related  Hur man vattnar begonia under blomningen?

För rarefied-tiered krona form skelettet grenar i en mängd av inte mer än 5 bitar behöver lägga på ett avstånd av 70 cm från ytan jord. Alla de lägre växtspirorna avlägsnas regelbundet och nya grenar – nypa. Sedan den första två åren alycha växer mycket snabbt, och vänster skott kan vara upp till 2 m långa, bör de förkortas på sommaren, lämnar inte mer än 50 cm.

Mellan tierna är det nödvändigt att observera ett avstånd på minst 45 cm och mellan starka halvskelettgrenar – ca 20 cm.

Beskärning av plommon – video