Jag har försökt att växa persilja i flera år utan framgång. Resultaten är beklagliga – bara hälften av frönen kommer ut, eller de växer inte överhuvudtaget alls. Berätta för mig hur rätt att plantera persilja för att få gröna grönsaker?

Utan persilja finns det inte en enda grönsaks trädgård, och även i det minsta området finns flera sängar med gröna. Men inte alltid är det möjligt att få en bra skörd – ofta växer plantorna dåligt eller sträcker sig starkt och bildar en lång stam med skarpt lövverk. Därför finns det en brådskande fråga innan lastbilsbönderna: hur man planterar persilja så att den harmoniskt sprider sig och gör dig lycklig med det frodiga lövverket?

Det är inte svårt att göra detta om du följer de allmänt accepterade rekommendationerna. Så när du växer persilja måste du vara uppmärksam på följande faktorer:

  • Välj rätt plats under sängarna.
  • förbereda marken;
  • förbereda fröna;
  • bestämma tiden för sådd.

Val av plats för sängarna

persilja i solen

Persiljas natur är inte så nyckfull, det utvecklas bra på nästan vilket land som helst utom tungt. Om möjligt är det bättre att odla den på bördig jord i en väl upplyst plats. Men i penumbraen kommer persilja också att känna sig bekväma.

Jordberedning

jordförberedelse

Innan du planterar en tomt är det önskvärt att befrukta. För vårsår appliceras ett fåtal kilo organiskt material på sängarna på hösten, liksom en blandning av mineralgödselmedel:

  • 10 g superfosfat;
  • 10 g kaliumsalt;
  • 15 gram ammoniumnitrat.

Då bör platsen grävas upp, och med vårens ankomst, nivå jordens översta lager.

Hur man förbereder frön?

persilja frön

Persilja frön har i sin sammansättning ett stort antal eteriska oljor på grund av vad som ständigt stiger. För att påskynda denna process måste frön vara förkroppar. För att göra detta läggs de på en fuktig trasa, viks i en påse och lämnas vid rumstemperatur.

Efter att fröna groddar, placeras de i kylskåp i en vecka på den lägsta hyllan för stämpling.

Tid för såg persilja

vår såning

Persilja är sådd på två sätt:

  • på våren;
  • på hösten (för vintern).

För vårplantering är det möjligt att börja arbeta i slutet av mars, förutsatt att snö har fallit på platsen. Den optimala temperaturen är mer än 4 grader Celsius. Spåren fuktas före sådd, men efter vattning är det inte nödvändigt att de fina fröna tillsammans med vattnet inte går djupt.

podzimnius såning

Podzimniy såning används för att producera en tidig skörd av grönska, dessutom är sådana växter mer robusta. Fröna suger inte, men bara härdar, så för höstsåning är det nödvändigt att ta lite mer frön i fall, om inte alla kommer att stiga upp. På våren, om så är nödvändigt, sås sängarna. Det sådda området ovanifrån är mulchat med ett lager av 3 cm.

Funktioner av växande persilja – video