Varje år fryser jag gröna för vintern. Men i år växte dillet dåligt, och det förblir helt enkelt inte för skörd. Jag vill försöka såa fröna i en kruka. Berätta för mig hur man odlar fänkål på vindrutan hemma?

Kall vinternatt så vill skämma bort dig själv med vitaminer och variation till din dagliga kost, lägga till en kryddig sallad fänkål. Naturligtvis kan färska örter köpas på marknaden, men det är mer lönsamt att så frön i krukor. Med rätt strategi att växa på fönster dill är inte svårt nog att följa de allmänna rekommendationerna.

dill i en kruka

Kanske är huvudpunkten för att skaffa grön hemma närvaron av en solig fönsterbrädan, som är väl upplyst. Annars måste du installera ytterligare belysning i form av speciella lampor. Dessutom bör följande faktorer beaktas:

  • Välj rätt typ av dill;
  • förbereda frön för såning
  • välj lämplig mark för plantering;
  • se till att du handlar om plantor.

Urval av dill och fröberedning

ung fänkål

När du väljer en sort för att odla på en vindusbräda, ta hänsyn till deras mognad. Om du vill få gröna så snabbt som möjligt, använd tidig mognad (Gribov) och tidigmognande sorter av dill (Grenadier).

Väl etablerade när den odlas på ett fönsterbräde och sena sorter och dill (Russian storlek Gourmet) med frodig vikt lövträd.

Specialister som bedriver inhemsk uppfödning av kryddiga gröna, rekommenderar att man sår flera typer av dill samtidigt. Tidiga sorter kommer snabbt att växa, men kommer också att snabbt sträcka sig och börja blomstra. Och senare, även om de “sitter” längre i jorden, kommer de dock att vara nöjda med tjockare buskar.

Frön av dill innehåller ett stort antal eteriska oljor, på grund av vad som stramar spridande. Därför bör de blötläggas i vatten i 42 timmar. Det är önskvärt att använda varmt vatten och byt var 6: e timme.

Stigande ihåliga frön av dill bör väljas och kasseras.

Efter att fröna är svullna sänks de i två eller tre timmar i en svag lösning av kaliumpermanganat. Ge sedan lite torr, sprid ut på tyget.

Jordbearbetning och utsädessåkning

utsäde sådd

I en behållare med hål för avlopp av överskott av vatten lägger man ett lager av expanderad lera och häller näringsjord. Du kan använda ett butikssubstrat eller blanda marken från trädgården med torv.

Beredda frön läggs på en fuktad yta, strö lite över jorden och täck med en film. Efter spiring av frön avlägsnas filmen.

Mellan fröna borde man lämna ett avstånd på ca 2 cm, så att skotten inte mufflar varandra.

Skötsel av dillskott

unga skott av dill

Fröplantor vattnas regelbundet och förhindrar jordens torkning. I torr luft är ytterligare sprutning nödvändig. Så att skotten inte sträcker sig och växer jämnt, vänder behållaren varje dag till solen.

En gång vartannat vecka matas unga planteringar med komplexa gödselmedel med en mineralkomposition. Klar grönska kan avskuras efter en månad och en halv, och den lediga platsen är sådd med nya planteringar.

Växa fänkål på vindrutan – video