Jag är lite engagerad i växande blommor. Samtidigt för deras befruktning försöker jag använda folkmetoder. Jag hörde nyligen att blommorna svarar bra på den bästa dressingen som innehåller bananskinn. Berätta för mig hur man gör ett gödningsmedel från en bananskal för inomhusplantor?

För aktiv tillväxt behöver alla växter regelbundet utfodring. Ett bra ersättare för butiksprodukter kommer att vara ett botemedel på basis av bananskal. Banan innehåller många näringsämnen som förbättrar växternas tillväxt och allmänna tillstånd. Närvaron av kväve, fosfor, kalium och kalcium gör skalet ett utmärkt gödningsmedel, vars fördel är att det enkelt och billigt kan beredas hemma.

bananskal

Gödsel från bananskalar till inomhusplantor kan göras som:

  • torrt pulver;
  • infusion;
  • kompost;
  • eller prikopav i jorden av färska skinn.

För att använda skalen som gödningsmedel ska banan tvättas noggrant före rengöring, och sedan – avlägsna rester av massan från skalen.

Torrt pulver från bananskal

torkning bananer

Bananhuden är vältorkad: klippa den i bitar och lägg den på en ljus fönsterbricka eller på ett batteri, sängklädda en tidning. Lägg ut huden så att insidan är överst. Du kan också lätt steka skalen i ugnen.

Färdiga torra skinn mala i en kaffekvarn eller en mortel till tillståndet av pulver och förvara i en glasburk under locket.

pulver av skal

Under blomningen av inomhusplantor sprids pulvret över jordens yta i en kruka, varefter blomman vattnas. En kruka sugs i 1-2 tsk. (beroende på krukans volym) vid en frekvens i en gång i månaden. Torrskal läggs också till substratet när man transplanterar blommor – en kruka är 1 tsk.

Bananinfusion

banan extrakt

Infusion sker med en ny bananskal. I en tre-litersflaska sätta skinn från tre bananer och häll varmt vatten. Låt det brygga i 2 dagar. Vattna blommorna, späd infusionen med vatten i ett förhållande av 1: 1. Detta kommer att hjälpa till att bli av med bladlus. Samma lösning rekommenderas till vattenspiror.

Den färdiga infusionen förvaras i kylskåpet i högst 10 dagar.

Banankompost för lövplantor

kompost

För att förbereda en fet kompost behöver du mycket skinn och en beredning “Baikal”. Skinn mala, blanda med marken och häll med den angivna förberedelsen. Lämna i en månad så att skallet sönderdelas. Efter den angivna tiden, upprepa proceduren och tillsätt mer skal.

Färdiggjord färskskalgödsel

frisk skal i en kruka

Finhackade färskt bananskinn sätts i en kruka när man plantar eller planterar inomhusplantor. Det är emellertid värt att överväga att sådan jord kokas i 2-3 veckor innan plantan blommar, eftersom skalen fullständigt sönderdelas. För att påskynda processen kan du hälla förberedd jord med en infusion som innehåller organiska. Sådan befruktning bidrar till den löpande massans aktiva tillväxt.

Bananskalan kan frysas i frysen och användas senare så frisk som den är.

Gödsel från bananskal – video