Vi älskar väldigt mycket vattenmeloner, så vi köper ofta första frukter på marknaden. Men förra sommaren slutade köpet med allvarlig förgiftning. Berätta för mig hur man bestämmer nitraten i en vattenmelon, så att du i år skyddar dig mot en upprepning av situationen?

Vattenmelon är en av de mest favorit delikatesserna, både vuxna och barn. Striped giant berry är inte bara läcker, men också mycket användbar för kroppen. Vattenmelon är inte förgäves rekommenderas att använda när dieting, eftersom dess användning bidrar till reningen av njurarna, och också tar bort toxiner.

Men med början av säsongen av grönsaker och bär står konsumenterna inför risken att förvärva produkter av dålig kvalitet. Faktum är att för tillverkning av en tidigare gröda matas producenterna nästan alla kulturer med nitrater. För stora vinsters skull överskrids ibland ofta den tillåtna mängden nitrater. Vattenmelon, “fylld” av dem, blir farlig för hälsan och orsakar matförgiftning. Därför är det så viktigt att inte köpa de första tidiga frukterna och bären, särskilt för barn.

nitratometr

Hur bestämmer du den ökade mängden nitrater i en vattenmelon för att skydda din familj mot oönskade konsekvenser? Den mest exakta är användningen av laboratoriemetoder eller en speciell enhet – en nitratmätare, men det är inte mycket acceptabelt hemma. Först och främst bör du välja rätt bär när du köper och noggrant undersöka dem.

Hur man väljer en kvalitet vattenmelon?

tecken på nitrater

För vattenmelon ska skickas till specialiserade vegetabiliska rader. I motsats till de spontana marknaderna har säljare tillgängliga dokument för försäljningstillstånd och lagringsvillkor observeras.

När du väljer bär, måste du vara uppmärksam på följande punkter:

  • Frukten ska vara hel, utan spår av skada på huden;
  • att röra vattenmelonen från alla håll – hårt, utan mjuka ruttningar, fläckar, något grovt, men inte slät
  • stjälken vid den mogna vattenmelonen är torr, och själva frukten ringer vid slag;
  • Jordens fläck på sidan, som vattenmelonen berörde marken, har en jämn gul färg.

Hemmetoder för att bestämma närvaron av nitrater

vattenmelon i vatten

Självbestämmande av nitrater i vattenmeloner kan göras med vanligt vatten. Det finns två alternativ för att kontrollera:

  1. Häll i vatten i en stor behållare och doppa den i en hel vattenmelon. “Drowned” frukt indikerar ett stort antal nitrater, och den flytande kan konsumeras utan någon rädsla.
  2. Skär en skiva vattenmelon kött och placera den i en halv liter vattenflaska. Vätskan bör svagt bli rosa eller moln. Den mättade rosa, röda eller lila färgen på vattnet bekräftar närvaron av nitrater.

Det mesta nitratet ackumulerar huden av vattenmelon, så det ska skäras till en rosa massa.

nitratvattenmelon

Ibland kan du kontrollera säkerheten hos en bär genom ögat. I vattenmelonen som matas med nitrater är en ån av gul istället för vit synlig i sektionen, och köttet själv har en onaturlig röd färg. Dessutom är vattenmelons hud perfekt slät och glänsande. Att köpa en sådan vattenmelon, och ännu mer så att du inte kan använda den.

Kontrollera vattenmelon på nitrater – video