Beslutade i år att försöka växa jordnötter, de säger att det ger en bra gröda under våra förhållanden. Berätta för mig hur man planterar jordnötter på marken och när man kan göra det?

jordnötsbushEftersom jordnötter är en termofil gröda och ställer höga krav på temperatur kan den odlas på trädgårdsängar i områden med varma klimat. För älskare av läckra bönor kan du plantera några buskar i krukorna och hålla dem på fönsterbrädan, men idag låt oss prata om hur man planterar jordnötter på det öppna marken. Han kommer inte ge några speciella problem, men vissa hemligheter behöver fortfarande vara kända.

Jordberedning

Platsen för jordnötter är bättre att förbereda från hösten, välja den mest ljusa platsen i trädgården. De bäddar där bönderna växte är inte lämpliga för detta, för med jordnötter, som representant för samma familj, har de vanliga sjukdomar. Men potatis, gurkor, tomater och kål är de bästa prekursorerna för jordnötter.

Under hösten ska djup grävning göras på planerad plats för planteringskultur organisk (humus eller kompost). På våren måste jorden åter lösas löst med parallell applicering av nitrophos (50 g per 1 kvm tomt).

Sour jord måste vara kalkad, eftersom jordnötter inte gillar det.

Framställning av frö

jordnöts valencia

Jordnötter för plantering kan köpas i affären, medan de är lämpliga som hela bönor i skalet och eared. Huvuddelen är att de är råa, som stekt nötter, kommer givetvis inte att ge groddar. När man väljer en sort, är det bättre att föredra zonerade arter som är mest lämpade för en viss region. I allmänhet är en av de bästa sorterna av jordnötter, som växer bra i tempererade klimat, bland annat:

  • Valencia 433;
  • Stepnyak;
  • Klin.

Related  Planterar jordnötter på tomten

Många trädgårdsmästare är intresserade av frågan om att fröet ska gro. Det är mycket svårt att besvara det otvivelaktigt, det beror på den specifika terrängen och dess klimatförhållanden. I de områden där våren kommer sent, och det finns ofta återkommande frost, är det bättre att plantera torra bönor, annars kommer de snabbt spirande spirorna att frysa. Men för området, varifrån i slutet av maj det redan är stabilt varmt väder, kan jordnötter planteras före plantering. Gör detta i slutet av april efter bearbetning av bönorna med kaliumpermanganat. Spruta jordnötter bör härdas, motstå flera dagar i ett coolt rum.

Regler för plantering och vårdjordnötsplantning

Jordnöts anläggning kan vara i rader, som lämnar ett avstånd mellan hål av 20 cm och mellan raderna – .. Inte mindre än 60 cm är också lämplig checkerboard schema där buskarna kommer att vara 50 cm per brunn bör spridas minst 3 frön.

Genom att plantera jordnötter på en säng kan du fortsätta inte tidigare än mitten av maj när lufttemperaturen når ett stabilt värde på 20 grader av värme. Normalt styrs lastbilsbönderna av blomningen av akacia.

sängar med jordnötter

Vård av planteringar omfattar:

  • weeding;
  • Toppspridning av groddar upp till 10 cm (superfosfat, ammoniumnitrat, kaliumsalt);
  • riklig vattning under blomning;
  • Hilling efter att äggstocken är böjd till marken, och motverkningen av skörden börjar.

Du kan börja skörda jordnötter i slutet av sommaren, när bladen börjar rodna på buskarna.

Video om växande jordnötter i trädgården