I år har min dröm att äga ett rosenkrans nästan gått i uppfyllelse – vi köpte en sommarboende där jag redan har reserverat en plats för rosor. Även plantorna väntar på att regnen slutar och det kommer att vara möjligt att börja plantera dem. Jag skulle vilja göra allt rätt, men jag har fortfarande inte erfarenhet av att växa rosor. Berätta för mig vad ska jag gödsla rosor vid en vårplantning? Huruvida det är möjligt att använda mineralberedningar eller är det bättre att ta med organiska?

plantera rosorSå snart vårsolen värmer marken lite, blir lufttemperaturen stabil och frostfritt kommer tillbaka, det är dags att plantera rosor. Till alla älskare av den stolta skönheten under lång tid är det känt att det kräver mycket uppmärksamhet. Löftet om frodiga blommande rosor – näringsrik och lös jord, och detta kan endast uppnås genom regelbunden utfodring. Även den mest bördiga jorden blir slutligen utarmad och kan inte längre tillhandahålla växter med nödvändiga ämnen. Vad man ska säga om unga plantor, som särskilt behöver näring. Dessutom, genom att ge rosor med ett vitaminkomplex även under plantering behöver du inte oroa dig för ytterligare gödsling till nästa säsong.

Hur man korrekt befruktar rosor i vårplanteringen

applicering av gödselmedel

Innan planteringen av rosen ska planteras måste jorden förberedas och “fyllas på” med näringsämnen. På hur man gör detta skiljer sig trädgårdsmästarnas åsikter. Vissa tror att det kommer att vara korrekt att gräva och befrukta hela den plats som är avsedd för rosenkransen. Andra rekommenderar att man tillsätter gödsel direkt till brunnen och blandar sedan med jorden. Du kan dock använda något alternativ om en stor rosenkransplantering inte är planerad, för flera buskar är det mer lämpligt att lägga gödselmedel omedelbart i planteringshålen.

Related  Vilken vård behövs för petunier på vintern i en rumsmiljö ??

Vilket gödselmedel är bättre att använda?

gödningsmedel

Unga plantor av rosor behöver styrka för tillväxt och bildandet av nya skott, vilket innebär att de behöver kväve. Det finns i stora mängder i organiska gödningsmedel, vilket måste göras under planteringen.

Eftersom rosor är mycket förtjust i svagt sura jordar, rekommenderas att lägga till träaska när de planteras. Det kommer också att skydda planteringar från svampsjukdomar.

Bildandet av rosa knoppar är omöjligt utan fosfor, vilket i sin tur accelererar den totala utvecklingen av växter. Detta och många andra spårämnen ingår i mineralgödsel, utan vilket inte heller kan göra med växande rosor.

Den mest optimala varianten av befruktade rosor är att kombinera organiska och mineraliska preparat.

Så när man planterar en buske i marken är det nödvändigt att göra:

  • 1,5 kg humus;
  • 1 msk. l. superfosfat;
  • 30 g träaska.

Att använda frisk gödsel kategoriskt är det omöjligt – han kommer att bränna mycket unga rötter och förstöra ett plantor.

Planterade rosor måste nödvändigtvis täckas med sågspån eller fallna blad av fruktträd. Detta kommer att bidra till att behålla fukt och skydda trädgården från invasionen av ogräs. Mer om användningen av urea som gödningsmedel – läs på vår hemsida!

Gödning av rosor i vårplantering – video