Vitlök i vår familj förbrukas i stora mängder, så jag planterar det är alltid ganska mycket. Förra året var skörden dålig – huvudet var litet, dessutom började de snabbt försämras och nåde inte våren. Grannen rådde att göra gödsel under landningen. Berätta för mig vilken gödsel som är bättre att använda för vitlök när du planterar?
landning vitlökAtt odla kvalitet vitlök, och samtidigt behålla den till nästa säsong, är det nödvändigt att tillhandahålla en kultur av näringsämnen. Som du vet är rotsystemet av vitlök dåligt utvecklat, så det behöver ytterligare befruktning. Det är viktigt att genomföra dem inte bara under vintersäsongen, men också i de allra första stegen – under tandläkarnas landning.
Valet av gödselmedel för vitlök vid plantering beror på dess kvalitet, och därför direkt och vid tidpunkten för avstigning. Många trädgårdsmästare utövar parallell odling av vitlök av två sorter:

  1. vår. Variety planteras i början av våren för konsumtion i mat.
  2. Vintergrödor. Plantering utförs på vintern (hösten), sorten är avsedd för långtidsförvaring.

Oavsett vilken vitlök du planterar en gröda, är det nödvändigt att välja ett väl upplyst område där fukt inte stagnerar. Det är bra att plantera vitlök efter baljväxter, gurkor, pumpor och zucchini. Det är omöjligt – efter potatis och lök (de har vanliga sjukdomar).

Gödselapplikation vid plantering vårhönslök

topp dressing för vårlöklök

Landningsplatsen för sommar vitlök rekommenderas att vara beredd på hösten. För att göra detta, i oktober, efter skörden, gör gödselmedel och gräva upp sängar. Foderkompositionen beror på jordens typ:

  1. För lerajord: 1 tsk. urea, 2 msk. l. superfosfat. Och även sand, torv och humus i lika stora kvantiteter (5 kg vardera).
  2. För sandjord: en blandning av humus lera jord humus (1: 2) och karbamid med superfosfat i ett förhållande av 1: 3.
  3. För lojakt mark: 2 msk. l. superfosfat, 0,5 msk. l. karbamid och 3 kg humus.
  4. För torvmark: urea och superfosfat i mängder, som för skinka och även 8 kg sand.

Vitlök är mycket förtjust i träaska – sprida den på ytan av jorden med en hastighet på 1 liter kruka per 1 kvm. m. och täta raken. I början av våren måste tomten återigen smälta eller djupt lossas.

För att skydda mot skadedjur, precis före plantering, spill bäddarna med saltlösning (3 msk vattenhink).

Gödselapplikation för plantering av vinter vitlök

applicering av gödselmedel under hösten

Du kan börja plantera vintersort från oktober. Minst två veckor, eller bättre en månad före den här tiden, bör jorden gräva genom att samtidigt göra en 1 kvm. m plats:

  • 15 g kaliumsalt;
  • 7 kg humus;
  • 20 g superfosfat;
  • ask (ca 2 artiklar).

Omedelbart innan du planterar trädgården befruktas med gödseln.

Förberedelse av sängar för vitlök – video