I år fylldes vår trädgård av nya “invånare” – planterade flera sorter av svart vinbär. I vår familj älskar alla currant sylt, så de bestämde sig för att få sina egna vitaminer. Berätta för mig om det finns några egenskaper för att odla svart vinbär och hur man bryr sig om det nästa år på våren?

svart vinbärSvart vinbär i innehållet av vitaminer är den mest användbara bären bland sina andra sorter. Samtidigt kräver det mer trädgårdsmästare: svarta vinbär har sina egna krav på odling och omvårdnad, även på våren.

Krav på odling

vinbär på våren

Svarta vinbär tycker om solen, fukt och fruktbar jord. Det bästa stället för att plantera buskar kommer att vara syd eller sydväst, det vill säga en sida som är upplyst av solen. I det här fallet är det nödvändigt att ta hänsyn till att denna växt är rädd för utkast, och lider ofta också av för nära sängen av grundvatten.

Svart currant tolererar inte sur mark, så om ett sådant fenomen uppstår, ett år före planerad avstigning är det nödvändigt att gräva en plats med lime med en hastighet av 500 g per 1 kvm. m. Direkt innan du landar i landningsplatsen, lägg till superfosfat, aska och humus.

Växthus kan vara både på vår och höst, men de flesta trädgårdsmästare föredrar det andra alternativet.

Vårvård

skörda vinbär

För att svarta vinbär ska behaga den generösa skörden av stora bär, måste det vara uppmärksamt i början av växtsäsongen. För att göra detta på våren följer följande:

  1. Bär beskärning av buskar, avlägsna alla skadade grenar och de där skadedjuren (miderna) avgjorde. Dessutom gäller att beskärningstekniken beror på åldern på busken: unga växter ska skäras och lämnar 3-4 njurar. Tvååriga buskar tunna och lämnar bara tre starka skott och skära resten till marknivå. De vänstra skotten förkortas och skär av sin tredje del. Förfarandet upprepas för det tredje året av livet. I framtiden, när busken bildas, är det bara nödvändigt att skära ut skadade och för gamla grenar varje år och delvis också ta bort den unga tillväxten om den är för mycket.
  2. Vattna regelbundet planteringen och ge dem den fukt som vinbäret älskar.
  3. För att förebygga sjukdomar och skadedjur ska du behandla vinbär med nitrafen.
  4. Foder med komplexa mineralgödselmedel.
  5. Tysta stammarna för att undvika snabb förlust av fukt och utseende av ogräs.

Med korrekta vårenaktiviteter kommer svarta vinbär att bära frukt med utsökta bär de närmaste 10-15 åren.

Vårplantering av svart vinbär och dess vidare omsorg – video