Berätta för mig hur man bryr sig om azalea? På vintern gav min man mig en blommande buske för hans födelsedag. I början var allt bra, men efter blomningen började han gradvis att vissna. Det verkar som att blomman inte riktigt gillar hemmet atmosfären. Är det möjligt att odla azalea i rumsförhållanden alls och till och med att få blomning varje år?

azalea hemmaTänk dig: utanför fönstret går en snöstorm som täcker allt runt med en vit snödäck och på vindrutan finns en magnifik busk, rikligt strödd med små blommor, som rosor. Denna oslagbara azalea är drömmen om nästan alla blomsterhandlare. Varför en dröm? Och eftersom blomman är väldigt nyckfull och krävande villkor för frihetsberövande. Vanligt att kyla och hög luftfuktighet, azalea i hemmet är bokstavligen “kvävas” från överflödig värme och lufttorkad av batterierna för att värma lägenhetsluften. Men det betyder inte att växten inte kan odlas inomhus. Naturligtvis tar det lite arbete för att skapa en behaglig atmosfär för blomman, men resultatet är värt det.

Hur kan du ta hand om azalea, så att den inte bara försvinner, men varje år glädjas med sin rikliga och lyxiga blomning? Först och främst är det nödvändigt att skapa sådana villkor för frihetsberövande som bäst motsvarar dess naturliga livsmiljö, nämligen:

  • diffus belysning;
  • bekväm temperatur i rummet;
  • hög luftfuktighet;
  • och plocka även upp lämplig jord och kruka.

Dessutom behöver du ständigt utföra enkla men viktiga för utvecklingen och blomningen av azalea-proceduren:

  • regelbundet vatten;
  • bibehålla luftfuktigheten;
  • mata regelbundet blomman;
  • bilda en busk på rätt sätt.

Och nu ska vi sluta vid varje punkt mer detaljerat.

Villkoren för azaleaazalea på fönstret

Till blommans ljus är ett speciellt förhållande: behöver det, men azalea bär inte överskottet av belysning. Det bästa valet för en växt är en halvskuggad plats eller en fönsterbrädan med diffus belysning. På sommaren känns azalea bra i trädgården, i skuggan av träd med en flytande krona.

Related  Kaniner – ett urval av korta frågor och svar!

Uppmärksamhet bör också ges till temperaturregimen, särskilt under blomningsperioden, som kulturen står för på vintern. Om resten av året azalea kan leva vid en lufttemperatur på upp till 22 grader Celsius, då när busken blommar, måste maximivärdena i rummet där potten står, inte överstiga 14 grader.

Eftersom rostsystemet av azalea är ytligt, bör en liten kruka väljas för blomman. Istället för att transplantera, är det bättre att passera busken och lägga till frisk jord, vilket borde vara surt.

Nuancer av azalea vårdsprutning

Glöm inte blommans kärlek till fukt: Vattna busken ofta och försur vatten med citronsyra. Det är omöjligt att jorden torkar upp, och inte i något fall lossa jorden, för att inte skada rötterna. Från tid till annan är det användbart att använda nedsänkningsmetoden istället för att vattna i en kruka. För att hålla bushens fuktighet bör det ofta spraya. Stoppa inte med att installera en närliggande behållare med vatten.

På våren och sommaren behöver anläggningen gödsel, men inte mer än 4 gånger i månaden. För att göra detta, använd speciella formuleringar för azaleor, som du kan köpa i en blomsterbutik.

jordLöftet om riklig azaleblomning är regelbundet beskärning, eftersom en tjock buske inte ger så många knoppar som välskötta. För att göra detta, förkortas alla årets grenar varje år och de som är sjuka eller tjockare kronan skärs ut. Tidiga sorter utförs i mars i slutet av maj. Även från slutet av våren måste du klämma fast en ung tillväxt och lämna inte mer än 5 löv, och då kommer i slutet av sommaren blomknoppar att bildas på toppen.

Related  Vi ger rosor med god vård efter vårplantningen

Växande azalea hemma – video