Förra året fick jag en dendrobium ädel, och på vintern trivdes han med känsliga vita blommor. Det var så många av dem att grenarna knappast kunde stå för en sådan last. Men nu är blomställningen nästan borta, och jag skulle vilja veta hur man bryr sig om blomman. Berätta för mig vad ska jag göra när orkidédendrobium nobilis bleknade? Jag hörde att pilarna skulle bli avskurna, och busken själv skulle transplanteras. Kommer detta vara rätt beslut?

dendrobium bleknarOrchid dendrobium nobil är inte sämre i skönhet av sin blomning till alla älskade phalaenopsis, och kanske överträffar dem. Och faktiskt, när tillräckligt hög lummiga stjälkar, ibland når 50 cm, är täckta med buntar av magnifika blomställningar från en sådan omöjlig skådespel att titta bort. Men allting slutar, och även denna långblommande växt behöver vila och återhämtning. Vad ska man göra när orkidédendrobium nobili har bleknat, och vilka frågor är oftast oroliga för blommodlarna i den här situationen? Så, låt oss ta itu med det.

Beskärning av peduncles: det är nödvändigt eller inte?orkidé efter blomning

Kanske är en av de viktigaste frågorna efter slutet av blommande dendrobium beskärning av peduncle. Ta inte omedelbart på saxen, eftersom även phalaenopsis ofta på blomknopparnas knoppar upprepade gånger bildar knoppar. I dendrobium ligger blommorna på samma stjälk som löven, så de (pseudobulber) kan fortfarande vara gröna under lång tid. Dessutom är det möjligt att i någon del av stammen finns det fortfarande oblända blomsterknoppar, eftersom de är ganska många längs hela sin längd. Skär den i förtid – så ge inte helt Orchid “blomstra” och beröva de unga skotten av näringsämnen, eftersom de får sin första gången var på pseudobulber.

Stammarna, som är helt torkade, behöver otvetydigt beskära – de har redan uppfyllt sitt syfte.

Är det alltid nödvändigt att transplantera en orkidé?dendrobium vissnade

En annan viktig punkt handlar om transplantationen av dendrobium nobilis efter det att den blommat. Det beror helt på själva blomman, eller snarare, dess “hälsa” och ålder.

Dendrobium nobil, som vände mer än två år gammal och under denna tid störde inte honom, efter blomning är det nödvändigt att transplantera.

När det gäller de unga orkidéerna är det bättre att inte störa dem igen, och att transplantera dem till ett nytt substrat bör endast vara i sådana fall:

  • växtens sjukdom (förgyllning av löv, rubbning av rötter, etc.);
  • Utseendet av skadedjur i en kruka eller på en blomma.

En sjuk eller skadad orkidé måste behandlas med speciella preparat.

Så vad ska man göra med den bleka orkidén med ovanstående punkter? Inget speciellt, bara:

  1. Flytta krukan i ett svalare rum.
  2. Om det finns gröna skott, vatten efter behov.
  3. Du kan mata kvävegödseln för att stimulera bildandet av nya skott och löv.

Video om dendrobium vård efter blomning