Anställda på jobbet gav mig ett släktträdet av blygsam storlek för min födelsedag. Berätta för mig hur man sköter om bonsai? Jag vet bara att det måste skäras regelbundet.

bonsaiEn miniatyrträdgård i huset är inte en fiktion, men en verklig verklighet. Tack vare kinesiska trädgårdsmästare är ingen överraskad av det lilla trädet som står på vindruken eller på ficus, azalea eller enbärs piedestal. Från sina släktingar skiljer sig sådana växter utom deras små storlek, och till och med en form som kan vara den mest mångsidiga, från rak till bisarrad kurv.

Växa bonsai hemma är inte särskilt svårt, men det finns fortfarande ett antal funktioner som det totala tillståndet och utseendet på växten beror på. Först och främst handlar det om omvårdnad, eftersom det är lite annorlunda än händelserna som hölls för vanliga rumsblommor.

Så, hur man bryr sig om bonsai, så att kompositionen ser vacker ut, och själva trädet växte aktivt trots det begränsade utrymmet? Bland höjdpunkterna är:

  • krav på belysning och temperatur;
  • vattningsläge;
  • matningsregimen
  • kronformning;
  • nyanser av transplantation.

Var ska man lägga bonsai?

Plats för bonsai bör tas bort på den väl upplysta sidan av rummet. I ett mörkt rum behöver du ytterligare belysning, annars kommer växten långsamt att utvecklas och förlora rik färg.

Vissa grödor (till exempel lövträd) under viloperioden kan hållas i partiell nyans.

När det gäller temperaturregimen beror det på de specifika växtarterna, men i genomsnitt är det 18-20 grader Celsius. Tropiska arter behöver en högre temperatur (upp till 25 grader).

På sommaren rekommenderas bonsai av alla slag att tas ut på gatan, men inte under direkt solljus.

Hur ofta vatten och matning?

vattning

Eftersom bonsai växer i små behållare, kräver det särskild uppmärksamhet från vattnet, eftersom i de platta breda krukorna torkar jorden snabbare. Därför är det viktigt att vattna bonsai i tid, särskilt under en sommarperiod på gatan. Vid denna tidpunkt bör vattning vara dagligen, och på vintern är det tillräckligt en gång i veckan.

Förutom att fukta jorden, bör träet sprutas regelbundet, så att vatten inte faller på blommorna.

Bonsai kan matas redan på våren och introducerar en gång i månaden speciella gödselmedel i form av pellets, som är utformade för miniträd. Avslutade organiska och mineraliska preparat kommer också att närma sig, under villkor av separat användning, inte oftast än en gång i veckan.

I mitten av sommaren är det rekommenderat att sluta mata i en månad, så att unga grenar växer timmer snabbare.

Hur och när ska man trimma?

beskärning

För att bilda kronan bör börja på vintern, skär ut för detta alla de fula och sjuka grenarna. Således kan du ge bonsai vilken önskad form som helst, och för att stimulera förgrening är det nödvändigt att klämma upp de övre knopparna på alla skott.

Bär beskärning bonsai kan inte vara mer än en gång om två månader.

Hur man transplanterar

transplantation

En månad efter den första (vinter) beskärningen måste bonsai transplanteras årligen till en rymligare behållare med ersättning av jord. I det här fallet bör du vara uppmärksam på storleken på rotsystemet. Den ska inte överskrida storleken på kronan själv, så alla onödiga rötter måste trimmas.

Related  Odling av aquilegia med frön: två sätt

Video om växande bonsai