författarens pelargonGod eftermiddag! Frågan jag har är detta: varför blir mina geraniums blommor gula? Foto bifogat. Tack. Med vänliga hälsningar Elena.

Geranium eller Pelargonium – växten är inte särskilt nyckfull i vård. När man skapar bekväma förutsättningar för det, kommer pelargon att växa aktivt, såväl som förtjusande blommande. Men ibland innan floristerna finns ett problem – växterna på växten börjar bli gula och gradvis torka upp.

Gulning av lövverk kan provocera sådana faktorer:

  • felaktig valda kruka
  • kränkning av villkoren för blomman
  • brist eller överskott av gödselmedel
  • Oregelbunden bevattning.

Oavsett orsaken, först och främst är det nödvändigt att ta bort alla skadade löv. Om gulningsprocessen fortsätter, ska växten transplanteras till en ny mark, tvätta rötterna med en svag lösning av kaliumpermanganat.

Stäng krukan

Om en ung planta planteras i en liten behållare eller en vuxen pelargon inte har transplanterats under lång tid, är det nödvändigt att försiktigt avlägsna blomman och plantera den i en kruka med stor volym. I den nära vasen fyller rotsystemet av geranium snabbt hela utrymmet, vilket leder till att blommans utveckling saktar ner och bladen blir gula.

Använd dock inte en stor kruka – det räcker om den nya kapaciteten är mer än den föregående med 2 cm. I en för stor kruka kommer den unge pelargonen att kasta alla krafter på rötterna och blomningen kommer inte snart. Dessutom, på grund av det stora området fukt avdunstar långsammare, vilket kan leda till förfall av rötterna.

På botten av potten måste läggas dräneringsskiktet.

Överträdelse av förhållandena för pelargon

pelargoner i utkast

Pelargoniumblad börjar förlora färg och torka upp som ett resultat:

  1. För ljus belysning. Vid direkt solljus brinner den lövmassa ut. Potten måste flyttas till södra eller västra fönsterbrädan – där blomman kommer att ha tillräckligt med ljus och du kan undvika bladets brännskador.
  2. utkast. Det är nödvändigt att ta bort potten från fönstret, vilket öppnar för ventilation, speciellt under hösten-vintern.
  3. Hög lufttemperatur. Den optimala temperaturregimen för pelargoner är inte mer än 20 grader Celsius. Varmluft leder till gulning och torkning av bladen, speciellt om potten är nära en radiator. Det är tillrådligt att överföra potten i ett coolt rum.

Oregelbunden bevattning och utfodring

gult löv

Vattning geranium är nödvändigt efter att det översta lagret av jord i en kruka torkas. Missad vattning leder till gulning och torkning av bladen. Helt torr lergods borde spillas väl med stående vatten och överskottsfuktighet, som strömmar in i pannan, måste dräneras.

Marken i potten måste periodiskt lossas för att säkerställa fri luft tillträde till rötterna.

Med början av våren behöver pelargonium näringsrik topp dressing. Gulting av bladen kan indikera brist på mineralämnen. I det här fallet bör du rensa geraniumen med en lösning baserad på flytande gödselmedel för inomhusplantor. Du kan använda kalium eller komplexa preparat.

Det är värt att överväga att överskott av kväve i jorden också leder till förlust av bladets färg. För att sluta gulna bör blomman vattnas med jod.

Ta hand om pelargoner – video