Snygg gräsmattor i vår tid är inte en nyhet, men det är svårt och dyrt att odla det själv. Det är känt att det finns en förenklad version för lata människor – det är en vitklöver. Men frågan uppstår: hur man planterar en vitklöver för gräsmattan? Vilka material kommer att behövas och hur svårt är processen?

Clover, populärt kallad trefoil, hänvisar till fleråriga växter av legume familjen. Växten är representerad i form av tre löv av smaragd färg med en liten blomma av globform. Om du håller fast vid den korrekta tekniken för att plantera den, och också se efter den senare, kommer blommande gräsmattan att glädja dig varje år med en jämn och mjuk matta. För att göra allt korrekt, överväga en detaljerad instruktion: hur man planterar en vitklöver för gräsmattan? Enkla tips och nyanser från experter ger dig möjlighet att få en grön matta som ett resultat av arbetet.

vitklöver lämnar

Fördelar och nackdelar

Att välja en vitklöver kan du få en hel lista med fördelar, eftersom växten har dessa egenskaper:

 • uttalade dekorativa egenskaper;
 • ett kraftfullt rotsystem kan undertrycka växttillväxt i flera år;
 • Klövermattan bildar en tät gräsmassa av en rik grön nyans;
 • låg stjälk tillväxt eliminerar behovet av att skära;
 • opretentiös i vården: behöver inte frekvent vattning eller introduktion av ytterligare förband
 • högt motstånd mot trampning;
 • snabb tillväxt;
 • mättnad av jord med kväve – naturligt gödselmedel;
 • möjlighet att plantera på backar, banker och ödemarker.

Viktigt! Vitklöver innehåller ofta, om nödvändigt, sådd tomma områden i en stensträdgård, en rosenträdgård eller en trädgårdsbädd.

Trots detta har gräsmattan av vitt lim några nackdelar:

 • Den överväldigande egendomen kommer att leda till döden av andra färger;
 • snabb tillväxt i alla riktningar (klöver är dominerande);
 • retentionen av fukt leder till en skolios – den ska gå försiktigt.

Related  Fröplantor av hallonskurvor

Landningsteknik

Som nämnts kräver en kraftig växt inte propolok eller matar. Men om du vill få en jämn och vacker tjock matta bör du överväga flera rekommendationer. Så, bland det förberedande arbetet bör vara korrekt identifierad plats. Det bästa alternativet är en solig gräsmatta eller penumbra. Frön köps i en specialiserad butik av trädgårdsmästare och lastbilsbönder: vid 1 m2 lämnar ca 300 korn. Det rekommenderas att landa på våren eller på sommaren.

Därefter följer en enkel steg-för-steg-algoritm:

 1. Som i fallet med en konventionell gräsmatta, för att göra frön väl och snabbt rotad, ta bort det övre lagret av jord (upp till 5 cm) och nivåera området.
 2. Snabba plantor ger enkel blötläggning i 1 timme före direktsåkning. Fröerna kan också blandas med en liten del av jorden, och spridda jämnt i hela tomten.
 3. För att säkerställa att kornen inte ätas av fåglar, täcks ett tunt lager av jord (ca 1 cm) ovanifrån.
 4. Som vattning rekommenderas att man använder ett munstycke för ett litet regn eftersom ett starkt tryck kommer att tvätta av en vitklöver, eller översvämma dem. Jordfuktighet bör bibehållas i 7-10 dagar. Utesluter möjligheten att gå på gräsmattan. Efter 15 dagar ska skott förekomma.

Viktigt! Klöver växer bra på platsen där tidigare odlade spannmål.

vård

Planternas anspråkslöshet minskar alla förutsättningar för att ta hand om det. Så, grunden är bara vattning. Långtids torka kan påverka tillväxten av vitklöver gräset. En stark vattenlogning kommer dock också att vara dödlig. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att vattna en gång i veckan, förutsatt att det inte fanns regn under dessa dagar.

Klipp klöver kan vara på vilja – som växten växer. I det här fallet rekommenderas att man använder en trimmer, varefter gräsmattan snabbt återställs och blomstrar rikligt. Noggrant följa gräsmattans tillväxt, det är bättre att begränsa det, eftersom det blir svårt att ta fram vitklöver.

Related  Gödselmedel magnesiumsulfat: Speciella användningsområden för tomater

Viktigt! Shamrock kan enkelt tolerera skarpa temperaturförändringar, men med höga värmevärden bör ytterligare vattning göras.

3-4 år efter plantering klöver rekommenderas att upprepa proceduren, eftersom klöver, även om flerårig men kortlivad.

Video: vitklöver istället för gräsmatta