Vi använder en autonom septik i landet i flera år. Varje gång när det finns behov av att rengöra, bryter vi huvudet på vad man ska göra med den ackumulerade silten. De säger att det är ett helt naturligt gödningsmedel. Jag skulle vilja veta – är det möjligt att använda silt från en septiktank som gödningsmedel i trädgården och blommaträdgården?

Otvetydigt kommer svaret i det här fallet att vara positivt. Il från en septiktank kan fungera som ett förstklassigt organiskt gödselmedel. Men för att noggrant försäkra människor som undrar om det är möjligt att använda silt från en septiktank som gödningsmedel, bör det besvaras mer detaljerat.

Vad är det här lera

I någon septiktank finns huvudsakligen organiskt avfall (saliv, urin, avföring) som utsätts för komplex behandling av speciella bakterier. De återvinnar dessa avfall, dela i två komponenter – lera och vatten.

Il från septiktanken

Faktum är att samma process händer här på komposthöget, där de flitiga ägare av stugor och grönsaksgårdar försöker skicka ut organiskt material. Tack vare speciella, speciellt skapade förhållanden går processen med bearbetning dock många gånger snabbare. Därför, efter några veckor, förvandlar bakterier allt slöseri med mänskligt liv till ett kvalitativt gödningsmedel – på komposthögan tar denna process många månader.

Är varje silt användbart?

Om du bestämmer dig för att använda silt från en septiktank som gödningsmedel, bör du följa vissa säkerhetsregler. Häll inte kemikalier på toaletten, oavsett om det är flytande tvål, vatten efter att ha tvättat golv eller sättet att tvätta sanitetsartiklar. Dessutom får tunga salter och andra farliga ämnen inte komma in. När allt kommer omkring vill du få ett användbart gödningsmedel, vilket innebär att endast organiska ämnen ska ackumuleras i septiktanken.

Framställning av slam för användning

Använd färska, färskt extraherade från septisk slam är inte alltid bekvämt.

Torkas inte silt från septiktanken

Därför är det bättre att genomföra fördjupning – torkning. Detta kan ske genom värmebehandling eller helt enkelt läggas i ett tunt skikt och torkas på gatan under en varm, blåsig dag. Som ett resultat av behandlingen blir siltet till torra granuler, vilka är praktiska att använda omedelbart eller efter ett tag. Granulat har ingen obehaglig lukt och blandas lätt med marken för att säkerställa den mest enhetliga fördelningen i jorden.

Lär dig om olika typer av septik du kan från videon