Förra året köpte vi ett sommarboende med en ung trädgård: äppelträd, körsbär och några oidentifierade träd. Eftersom vi ännu inte har sett skörden, kan vi inte bestämma vad det är – plommon eller plommon. Berätta för mig vad är skillnaden mellan plommon och plommon?

plommon och körsbärsplommonNybörjare trädgårdsmästare och kan inte bara ofta skilja mellan plommon och körsbärsplommon, eftersom båda har många sorter och liknar varandra något. Plommon är ett släktträd, som omfattar mer än 100 arter, och direkt är plommon representerad av en av dem. Körsbärsplommon är således en av sorterna av plommon och ingår i detta koncept.

Ofta betyder en plommon en specifik art, nämligen en hushållspumma, de flesta sorterna erhålls som ett resultat av att korsning av vriden och plommonet passerar.

För att förstå vad som skiljer plommon från plommon är det nödvändigt att uppmärksamma sådana faktorer:

  • trädets utseende
  • egenskaper hos frukter
  • funktioner av fruiting.

Alycha är mer resistent än plommon, det är lättare att rota, det är inte krävande till jorden och det är mindre sjukt.

Externa skillnader

gul plommon

Den inhemska plommon växer huvudsakligen som ett träd, vars höjd kan nå 8 meter, men i norra regionen finns också höga, 4 meter långa buskar. En körsbärsträd kan ibland vara upp till 12 meter, medan kronan sprider sig.

Plommonets lövplatta är större och tätare, med fina rynkor, något långsträckt och täckt med en lätt fluff på undersidan. Bladen av körsbärsplommon i medeltiden har 4 cm längd och formen av en bred oval, utan pubescence, med en ljus glans och liknar björk.

Smak och frukt utseende

cherry-plommon

Både plommon och körsbärsplommon, beroende på den särskilda sorten, kan ha olika fruktstorlekar. I grund och botten är plommonens frukter större än körsbärsplommon, de når 70 gram i hushållspummen, även om det finns små frukter.

Gul färgning av frukter är karakteristisk för både den första och den andra arten, men endast plommon kan ha olika nyanser av blått med en matt hud. Alycha är vanligtvis gulgrön eller rödaktig, täckt med en ljus hud.

Smaken av plommon är sötare och juicier, med fast kött, medan körsbärsplommon kännetecknas av surhet och en lite vattnig textur av massan.

Ripening av skörden

blå plommon

Alycha börjar bära frukt bokstavligen nästa år, med frukterna mogna i sensommaren. Plommon måste vänta ett år eller två, men skörden av vissa sorter kan samlas redan i juni.

Plommon värre tolererar frostiga vintrar och är mer benägen för olika sjukdomar, vilket påverkar avkastningen negativt. Alycha i detta avseende är stabilare.

Alycha i mitten av Ryssland – video