препелице у кавезуБолести препелица подијељене су у три врсте: заразне, паразитске и не-заразне. Њихов опис садржи информације о симптомима, методама лечења и превенцији болести.

Инфективне болести препелица изазвале су патогени микроорганизми (бактерије, кокци, вируси) на позадини смањења имунског статуса тела и општег отпора. Болести препелица настају и чешће се развијају ако нема вакцинације или је прекинут његов план.

Невцастле болест (псеудохум)

псеудобразАкутна вирусна заразна болест препелица, коју карактерише тренутна смрт. Често се одвија тајно. Оштећени су органи органа за дисање, варење, нервни систем. Извор вируса је болесна и болесна птица, заражена легла, перо, јаје. Период инкубације је 2-15 дана.

Симптоматска класификација у опису погребне болести указује на два облика:

  1. Типични облик: повећава телесна температура, координација (паресис и парализа) је оштећена. Постоји слабост, проширење звери, протиче из уста смрдљиве течности, крвава дијареја.
  2. Атипични облик утиче на младе расте, наставља без карактеристичних знакова.

У хроничном току болести обратите пажњу на бучне звуке. Овај симптом поплаве је карактеристичан за псеудохемију.

Третман: није развијен. Због велике контагности, није препоручљиво лечити болесну птицу. Спровести замјену стоке.

Изразена пареса у Невцастлеовој препеличној болести је приказана на слици.

Пуллороз

пурулозаИнфекција утиче на препелицу, узрокована је салмонелом. Карактерише га оштећење црева, унутрашњих органа, септикемија. Инциденција је 2-6%, смртност – 80%.

Фактор преноса је инфицирана јајима препелица – носача салмонеле.

Симптоми: период инкубације је 1-6 дана. Болестан младић је ослабљен, стоји са широким размакнутим ногама, очи су затворене, дише јако. Постоји испуштање блиставог блиставог блата. Пухица око клока је заглављена, клоаца и клоацит су блокирани. Младе животиње умиру.

Неопходно је избегавати прегревање младих животиња, хипотермију, храњење лоше квалитете хране – то повећава подложност.

Третман: неприкладан због салмонеле. Млади препелице се одбацују. Спроведите хематолошку анализу сточне хране. Простори, инкубатори, јаја су дезинфицирани.

Орнитоза

орнитозаХламидијска респираторна болест препелица. Утиче на друге птице. Пре свега инфицирани су мукозама горњег респираторног тракта и коњунктива. Млади раст је најопаснији.

Related  Како направити кавез за зечеве својим рукама у предграђу

Симптоми: период инкубације креће се од 3 дана до 3 месеца. Клиничка слика је слабо изражена. Пацијенти са препеликом су заспани, ослабљени и изгубе апетит. Понекад постоје излази из носа, парализа. Болест се завршава смрћу као последица кахексије (исцрпљености)

Лечење: не троши.

Орнитоза је подложна човеку.

Аспергиллосис

аспергилозаИнфективна обољења препелице, изазване гљивицом аспергиллиус. Одрасли појединци пате од латентног облика.

Симптоми: млади су уочени због кратког удаха, жеђи, опште слабости, цијанозе (плављења) кљуна и шапа.

Третман: специфичан. Укључује антибиотску терапију, витаминску терапију, употребу антимикотичних лекова.

Пре почетка лечења, консултујте ветеринара.

Мала коза богата

мала козаЗаразна вирусна болест препелица, праћена температуром, осип папулопустулар на глави, око очију и слузокоже.

Симптоми: њихова манифестација зависи од стања имуног система и коже. На капкама, кљуну (појаву брадавичног раста, утичу оспинс). У оралној шупљини налазе се диптеротични прекривачи.

Третман: обогатити храну са витамином А. Калијум јодид се додаје у воду за пиће. Условно здрава живина се даје лековима у виду премиксова са скупом антибиотика широког спектра.

Обогаћите исхрану са витамином А и каротеном.

Паразитске болести препелица

Паразитске болести препелица су изазване паразитским организмима (хелминтхс, инсекти, протозоа).

Маллфагоз

маллопхагосРазвија се када паразити на птичном тијелу пухопероида.

Симптоми: птица је немирна, стално треска. Постоји свраб, који пада из оловке. Као резултат тестере, појављује се канибализам.

Третман: врши се деакаризационе мере: уништавање инсеката на тијелу птице и на мјестима гдје се држи. Примијенити инсект-акарицидна средства: прашкови, аеросоли, пиретроид рјешења.

Сингамоз

сингамосисНематодеозное хелминтическое больше препелков. Паразит се налази у ларинксу, трахеји и бронхији.

Симптоми: манифестирани ларингитис, трахеобронхитис, гушење. Болна птица изражава кашаљ са флегмом, који може садржавати хелминтхс.

Related  Учити да расте и да се брине за гослингс код куће

Третман: специфичан. Са успехом се користе антхелминтици широког спектра деловања.

Сваком кварталу се препоручује спровођење профилактичког деворминга стоке.

“Могућност слепила”

препелично слепилоОва болест препеличног ока долази када постоји недостатак у организму витамина А. Појављује се коњунктивитис, суве очи и скалирање око очију. Касније се развија фотофобија, развија слепило. Очи су често покривене.

Лечење: применити комплексне витаминске препарате, премиксе са обавезним садржајем витамина А. Повећати садржај каротена у исхрани.

Повреда ока

траума окаПосматрано са препуном живином и прекомерним расвјетом, који се користи за повећање производње јаја. Као посљедица, развија се канибализам, ожиљка и трауматизам ока.

Код трауматских очних болести препелица и њиховог лечења узимају се у обзир озбиљност повреда. У тешким случајевима, препелица се одбацује.

Да бисте избегли повреде, пратите правила за слетање птица и скратите трајање светлосног периода.

Унутрашње неналезљиве болести препелица

Хиповитаминоза

хиповитаминозаБолест препелице произилази из позадине недостатка тела птица витамина групе Б, витамина А, Е, Ц.

Симптоми: развијају диспептичне појаве дигестивног система, коњунктивитиса, угњетавања, исцрпљености. Слуцајно бледо, перје рупу. Са авитаминозом – смрт.

Третман: допуњавање хране са витаминима. Извори витамина: зелена крмна маховина, строчнице, крмни квасац. Користите готову храну за препелицу, премиксе.

болест опис препелица Горе представљени показују директну корелацију између појаве болести и птица старости (младог осетљива), као и услови храњења и одржавања.

Третирање врпца у препелици – видео